Vanaf links: Yvonne en Wouter Leurs, Mandy Blom en Brian Achten.
Vanaf links: Yvonne en Wouter Leurs, Mandy Blom en Brian Achten. Foto: Persfoto

Nieuwe koers De Vier Linden: ‘Minder proeverijen, meer tijd voor gezin’

Vierlingsbeek

“Papa, waarom kom jij zaterdags nooit naar mijn voetbalwedstrijden kijken? Andere papa’s zijn er wel altijd.” De vraag van zijn zoon Levin (9) was voor Wouter Leurs (42) mede aanleiding om met zijn vrouw Yvonne (34) weer eens goed over de toekomst van hun horecaonderneming aan Soetendaal 5 in Vierlingsbeek na te denken. En vervolgens het besluit te nemen om het roer (deels) om te gooien. “We willen meer tijd voor ons gezin vrij gaan maken”, legt Yvonne uit. 

En Wouter wil ook weer meer tijd en energie steken in het koken. “Terug naar de basis, bezig zijn met je gerechten, nieuwe menuutjes verzinnen en maken. Maar ook daar moet je tijd voor hebben. Vanwege de groei van ons bedrijf waren we de afgelopen vijftien jaar eigenlijk altijd dagelijks van de vroege ochtend tot de late avond bezig met dingen regelen. Groot en klein. In de coronaperiode merkten we, ondanks de vervelende tijd, zeker ook voor een horecazaak, hoe fijn het is om meer tijd voor elkaar en ons gezin met vier kinderen te hebben.”

Die coronajaren kwamen ze, met dank aan hun team, relatief goed door. Maar toch bleef het idee in hun achterhoofd hangen dat ze hun bedrijfsvoering anders wilden inrichten. “De proeverij is erg populair, maar kost gewoon erg veel tijd qua voorbereiding”, weet Yvonne. “Daarbij komt dat je erg veel producten die niet worden opgegeten, moet weggooien. Je hebt heel veel bederf. En op maandag ben je de hele dag bezig met het afwassen van alle bakjes, borden en glazen. Een proeverij in de huidige vorm is gewoon erg arbeidsintensief. Je hebt er ook veel personeel voor nodig, dat steeds moeilijker te vinden is.”

Daarom (en vanwege de stijgende energie- en grondstofkosten) heeft het ondernemerspaar besloten het aantal proeverijweekenden te minderen. “Twaalf keer per jaar, één keer in de maand”, weet Wouter. “Zodat de liefhebbers toch kunnen blijven genieten van hun proeverij. Daarnaast gaan we onze à-la-carte-diners in de brouwerij verplaatsen naar het restaurant. Niet alleen omdat het in die ruimte snel te warm is, maar ook omdat we daar inpandig in de toekomst een viertal nieuwe kamers voor onze bed & breakfast willen realiseren. Onze B&B loopt heel erg goed, de kamers zijn praktisch altijd bezet, daar zijn we erg blij mee. We hebben nu vijf moderne studio’s, met een eigen bad en keuken, binnenkort openen we onze zesde kamer.” Met een lach; “Ja, we blijven aan het verbouwen.”

Binnenkort presenteert De Vier Linden tevens zijn nieuwe menukaart. “Tijdens de weekenden hebben we ook één keer per maand een thema-avond”, legt Wouter uit. “Denk bijvoorbeeld aan een carpaccioavond, twaalfgangendiner of wildmenu. Lekker koken, creatief bezig zijn in de keuken. Daarom ben ik ook kok geworden, daar ligt mijn kracht.”

De gedeeltelijke omslag in de bedrijfsvoering, ook de lunchkaart verdwijnt, heeft helaas consequenties voor een deel van hun personeel. Ze gaan verder zonder drie van hun huidige zes vaste krachten. “Een heel erg moeilijk besluit”, knikt Yvonne. “Want ook zij hebben zich altijd, zeker in de coronaperiode, met hart en ziel ingezet voor ons bedrijf. Daarom dat we ze ook de tijd gunnen om een nieuwe baan te zoeken. Wij hopen dat ze elders een fijne, nieuwe werkgever zullen vinden.”

Brian Achten, Mandy Blom en Giel Haerkens blijven in vaste dienst bij De Vier Linden. Ook hebben Wouter en Yvonne een aantal oproepkrachten op wie ze trouw kunnen rekenen. 

De Vier Linden in de nieuwe ‘formule’ start vanaf 1 september. Het restaurant is vervolgens van donderdag tot en met zondag vanaf 17.00 uur geopend. De data van de thema-avonden en proeverijweekenden tot en met 31 december zijn al terug te vinden op de website.

Voor meer informatie over De Vier Linden klik hier.