Drukte bij de centrale papiercontainer aan Soetendaal.
Drukte bij de centrale papiercontainer aan Soetendaal. Foto: Persfoto

In de rij voor het oud papier

Vierlingsbeek

Ook de inwoners van Vierlingsbeek en Groeningen moeten vanaf dit jaar zelf hun oud papier naar containers wegbrengen. 

Aan het ophalen van oud papier huis aan huis met een perskraakwagen, is in de nieuwe gemeente Land van Cuijk een einde gekomen. Tot voor kort zorgden vrijwilligers van verenigingen er nog samen met professionele chauffeurs voor dat het oud papier thuis wordt opgehaald. 

In Vierlingsbeek vormde zich zaterdagmorgen vanaf 9.00 uur op de centrale locatie aan Soetendaal al snel een file, die rond 10.00 uur  al tot ver op de Spoorstraat richting de dorpskern was toegenomen.

Ongeveer een kwartiertje moesten de inwoners, woonachtig in een woning met een oneven huisnummer, rond 9.45 uur wachten om hun papier af te leveren bij de papiercontainer. “Welkom in de nieuwe gemeente Land van Cuijk”, riep een van de papierwegbrengers sarcastisch. “Ach, als we elkaar even helpen, zijn we zo weer weg”, zei een ander. En dat gebeurde ook. Onder het motto: ‘Samen zijn we sterk, en samen zijn we sneller weg dan alleen’ hielp de een de ander. Je moet immers toch op elkaar wachten en geduld is een schone zaak.

Sommigen kwam op de fiets, met een oudpapierdoosje op de bagagedrager. Een ander verontschuldigde zich omdat hij via de andere kant, via de zijde van restaurant De Vier Linden,  zijn oud papier kwam wegbrengen. “Maar ik heb geen tijd, ik moet naar een klant. Sorry!”

Liberaal LVC-raadslid Marc Oudenhoven uit Vierlingsbeek kondigt in ieder geval aan de situatie aan de orde te stellen. “Want dit kan niet de bedoeling zijn. Auto’s tot op de Spoorstraat. De veiligheid is hier in het geding. Zodra de jeugdsportwedstrijden weer beginnen, dan wordt het nog gevaarlijker. Dit werkt niet en moet anders. Liberaal LVC gaat hiermee zeker aan de slag.”

Een tip van onze redactie voor de evaluatie. Vanmorgen was er maar één container open. Wellicht is het beter om meteen twee containers te openen, want die raken toch wel vol. Dat heeft de ervaring met het ophalen aan huis wel geleerd. En dan kunnen meteen een zes-/ zevental automobilisten in plaats van de drie, vier van vanmorgen hun oud papier kwijt. En wellicht is het handiger om ook een papiercontainer in Groeningen neer te zetten, dat scheelt autokilometers en is dus ook beter voor het milieu.

Zie ook:
https://www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/nieuws/vierlingsbeek/91591/oneven-huisnummers-starten-met-wegbrengen-oud-pa 

Een lange rij wachtenden, vanmorgen om 9.45 uur.
File richting de containers.
Je moest wel even geduld hebben.
Filevorming op de Spoorstraat.