Anneke Willems: "Het enthousiasme van de kinderen maakt dat mijn weekend altijd goed begint."
Anneke Willems: "Het enthousiasme van de kinderen maakt dat mijn weekend altijd goed begint." Eigen (vakantie)foto

‘Ik geniet van elke clubavond bij JOC’

Vierlingsbeek

De Stichting Jeugd OntspanningsClubs Vierlingsbeek - Groeningen (in de volksmond: ‘het JOC’) stelt zich als doel het bieden en bevorderen van activiteiten op het gebied van cultuur, sport, recreatie en vrijetijdsbesteding voor de schoolgaande jeugd (vanaf 6 jaar) en jongeren vanaf 16 jaar uit Vierlingsbeek en Groeningen. Maar hoe doet ze dat in coronatijd? En wat zijn de plannen voor komend jaar. We vroegen dat (en meer) aan bestuurslid Anneke Willems uit Vierlingsbeek. 

Ja, Anneke. Het JOC, hebben jullie last van corona? Of gaan alle activiteiten bij jullie gewoon door?
“Het JOC bestaat uit Gryphus en de clubs die we wekelijks voor de kinderen houden. Beide hebben wel last van corona, maar ik denk Gryphus net wat meer dan de clubs. Omdat we met de clubs ook online vooruit kunnen en natuurlijk, wanneer het buiten kan, ook al vrij snel weer met de kinderen club mogen draaien.”

Hoelang zit jij al in het bestuur? En hoe ben je zo betrokken geraakt bij de stichting? Was je als jong meisje ook al lid?
“Ik ben als kind geen lid geweest van het JOC. In 2004 werd ik door mijn nichtje, Linda, gevraagd om leiding te worden en dat heb ik gedaan. Ik ben bij de jongste club Wammes Waggel, groep 3 en 4 leiding geworden en vanuit daar in 2017 doorgestroomd in het bestuur. Maar ik ben ook nog steeds gewoon leiding hoor, want dat vind ik het allerleukste.”

We staan aan de vooravond van een nieuw jaar. Hoe kijk jij terug op het afgelopen JOC-jaar?  “Volgens mij hebben we ons er goed doorheen geslagen. We hebben altijd proberen te kijken naar dingen die we wel konden doen en daarmee zijn we redelijk actief kunnen blijven. In 2021 hebben we toch weer een kamp kunnen organiseren en ook een wandelvierdaagse, wat in 2020 niet kon. Ook het oliebollen bakken lijkt dit jaar gewoon door te gaan. Dus dat is vooruitgang.”

Zijn jullie een financieel gezonde stichting of is het centjes schrapen?
“De stichting is financieel heel gezond. We kunnen goed rondkomen en het lukt ons nog steeds om de contributie voor de kinderclubs op 42 euro per jaar te houden. Dat vinden we ook belangrijk, omdat het volgens ons voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dat wil niet zeggen dat we er ook niet hard voor werken. Als er acties zijn om extra geld te verdienen, doen we daar altijd aan mee. En natuurlijk evenementen zoals de vierdaagse en het oliebollen bakken leveren ook een mooi centje op. Het kost heel wat organisatie en energie, maar we verdienen er wat mee en, wat ik zo leuk vind, is dat het dorp er ook nog van profiteert. We houden niet gewoon ons handje op, maar proberen altijd naar een win-winsituatie te zoeken.”

Hoeveel leden hebben jullie? In welke leeftijd? Mogen ook kinderen van buiten Vierlingsbeek en Groeningen lid worden?
“Iedere club heeft tussen de 30 en 45 leden en er zijn drie clubs: Wammes Waggel voor groep 3 en 4, Toffe Totems voor groep 5 en 6 en de Catootjes voor groep 7 en 8. In principe is het alleen voor kinderen uit Vierlingsbeek en Groeningen, vooral om dat we daarmee al vrij volle groepen hebben. Eerlijk gezegd komt er ook niet veel interesse uit andere dorpen. Zou dat wel zo zijn, dan zouden we altijd openstaan om erover te praten en te kijken of het mogelijk is. Eigenlijk is bijna niets uitgesloten bij ons, erover praten is altijd mogelijk. Natuurlijk kan niet alles, zo is er per club een maximum ledenaantal van 45, maar we gooien nooit zomaar deuren dicht.”

Wat doen jullie zoal voor de jeugd?
“Pff, dat is nogal een brede vraag. Het begint dus met wekelijkse clubavonden voor de kinderen in de basisschoolleeftijd. Daar doen we elke week een activiteit, bij ons in het gebouw, op het plein achter het gebouw, in het dorp of op een andere locatie. Daarbij kun je denken aan een speurtocht, knutselen, een bosspel, waterspellen of een bezoek aan de binnenspeeltuin. Buiten dat hebben we jaarlijks een wandelvierdaagse, die is natuurlijk niet alleen voor de jeugd, maar er loopt wel heel veel jeugd mee. En dan hebben we Gryphus nog niet eens meegenomen. Daar worden ook nog allerlei activiteiten georganiseerd voor de ‘oudere’ jeugd, zoals cabaret, het kerstpakket en beukfeesten.”

Waarom is een JOC belangrijk voor een dorp, vind jij?
“Kinderen en jongeren hebben ruimte nodig om zichzelf te ontwikkelen, een plek waar dit ongestoord kan is heel belangrijk. Bovendien is het een plek waar mensen die graag iets voor een ander doen of het organiseren van activiteiten leuk vinden hun ei kwijt kunnen. De leefbaarheid in een dorp wordt groter als er veel gebeurt, het JOC is daar een voorbeeld van.”

Wat vind jij de leukste JOC-activiteit?
“Dat vind ik erg moeilijk. Ik geniet van elke clubavond, het enthousiasme van de kinderen maakt dat mijn weekend altijd goed begint. Anders zou ik het ook niet zomaar vijftien jaar volhouden. Maar onze grotere activiteiten, zoals de wandelvierdaagse, vind ik ook erg leuk, dan hebben er nog meer mensen plezier van.”

Wat heb je het afgelopen jaar vanwege corona het meest gemist bij het JOC?

“Nou... het afzeggen van clubavonden vind ik nooit leuk en dat kwam nu nog weleens voor. Ik moest zelf ook een keer afzeggen vanwege een verkoudheid. Tja, met klachten mag je niet komen, maar ik had fysiek best naar de club gekund, dan is afzeggen niet leuk. Maar goed, zoals gezegd: wij konden met de kinderen redelijk vaak doorgaan, Gryphus heeft meer af moeten zeggen.”

Jullie blijven in jullie eigen clubaccommodatie aan de Grotestraat zitten. Waarom willen jullie dat zo graag? Wat is er zo mooi of handig aan?
“Nou ik denk dat daar inmiddels genoeg over gezegd is. Mochten mensen dat nog niet weten, dan is onze Facebookpagina ‘Handen af van het JOC’ nog steeds online. Dus daar kun je nog alle redenen vinden, het komt er in het kort op neer, dat we een eigen plek hebben waar we kunnen doen wat we willen. We hebben het goed voor elkaar, het is haalbaar en betaalbaar voor ons, waarom zouden we dat opgeven?”

Wat is jullie eerstvolgende activiteit?
“Onze eerstvolgende activiteit is de oliebollenactie. Vorig jaar kon die niet doorgaan, dus staan we nu te trappelen om iedereen weer van oliebollen te voorzien. Als je ze besteld hebt, komen we ze brengen zoals altijd. Maar we staan ook bij de PLUS om ze daar te verkopen. Dus... als je ons alsnog wilt steunen, dan kun je op 31 december daar nog oliebollen kopen.”

Gaan jullie nog nieuwe activiteiten opzetten komend jaar? Of wat zijn de plannen?

“Laten we eerst maar hopen dat we onze ‘normale’ activiteiten weer allemaal op kunnen pakken. Het zou mooi zijn als er weer meer dingen georganiseerd kunnen worden. Dan kijken we vanaf daar wel verder.”

Het is bijna Kerstmis. Hoe, waar en met wie ga jij kerst vieren?
“Ik ga eerste kerstdag lekker eten met pap en zijn vriendin, mijn zusje en tante. En daarna op tweede kerstdag een lekkere wandeling maken met een paar familieleden. En ’s avonds lekker naar de Streamers kijken. Eerdere versies heb ik ook gezien en het is toch de enige manier waarop je een concert kunt beleven op dit moment. Niet helemaal hetzelfde als een liveconcert, maar ‘the next best thing’.”

Wil je nog iets tegen onze lezers, of jullie leden, zeggen?
“Op dit moment wens ik vooral iedereen hele fijne feestdagen en het allerbeste voor 2022! Maak er wat moois van, denk in mogelijkheden in plaats van beperkingen en hopelijk kunnen we elkaar in het volgende jaar weer vaker ontmoeten.”

Sinterklaasmiddag bij JOC.
Op bezoek bij de brandweer....
Pietengym...
Frisbeetoernooi bij het JOC.