De welzijnsbegeleiders Eefje Daniëls en Danny Blenckers en vrijwilligster Maria Leijssen genieten samen met enkele gasten in de gezellige huiskamer van Allesbijeen.
De welzijnsbegeleiders Eefje Daniëls en Danny Blenckers en vrijwilligster Maria Leijssen genieten samen met enkele gasten in de gezellige huiskamer van Allesbijeen. Foto: Persfoto

Dagbesteding Allesbijeen in Vierlingsbeek: ‘Gewoon een fijne plek om te zijn’

Vierlingsbeek

Het is gezelligheid troef als onze verslaggever de huiskamer van Allesbijeen in de Kreupelstraat in hartje Vierlingsbeek bezoekt. De spelletjes staan op tafel, net als de koekjes, de koffie wordt geserveerd en het herfstzonnetje schijnt heerlijk naar binnen. In de riante fauteuil voor het raam zit Dien, een gast uit Overloon, met een boekje in de hand zichtbaar te genieten. “Dit is mijn favoriete plek”, zegt ze met een lach. “Wat kom jij doen?”

De komst van die vreemde snoeshaan met zijn pen en blocnote maakt de tongen van de gasten aan tafel al snel los. Zeker als de nieuwsgierige dames, mannelijke gasten zijn er deze middag niet, horen dat er een artikel met foto in de kranten komt. “Moeten we dan lachen?”, vraagt de vlotte babbelaarster Joke uit Maashees. “Je moet hier niks Joke, dat weet je”, antwoordt welzijnsbegeleidster Eefje uit Boxmeer met een glimlach. “Je doet wat je wilt doen, dat weet je toch?”

En dat is meteen ook de kracht van Allesbijeen, geeft Eefjes Vierlingsbeekse collega Danny aan. “De gasten mogen zelf kiezen hoe ze hun dagbesteding invullen. Sommigen van hen komen een dag in de week, anderen drie dagen. Bij Allesbijeen bieden wij ontmoeting, gezelligheid, beweging en lekker en gezond eten in een ongedwongen sfeer. Ons motto is: Niets moet, alles mag!”

Nederland is sterk aan het vergrijzen. Opname in een verpleeghuis, wordt steeds ingewikkelder. Daarom wordt het steeds belangrijker dat iedereen zo lang mogelijk in zijn of haar huis kan blijven wonen, weet ook Eefje. “Sommige mensen vallen in die situatie terug op mantelzorgers, zoals hun kinderen, familie of buren. Dat kan een behoorlijke belasting voor hen zijn. En anderen hebben bijvoorbeeld juist weinig mensen om zich heen, terwijl het hebben van een sociaal netwerk juist erg belangrijk is voor de gezondheid van mensen. Zij kunnen voor gezelligheid, activiteiten en aanspraak bij ons terecht. Iedereen met een vraag naar een fijne daginvulling, jong en oud, man en vrouw, is welkom. Allesbijeen biedt ruimte, tijd en aandacht voor iedereen. Wij halen onze gasten op en brengen ze ook weer veilig thuis.”

Maria is een van de trouwe vrijwilligers bij Allesbijeen, dat onderdeel is van De Ent: welzijn en zorg. “Ik ben hier in principe elke dinsdag”, zegt de Vierlingsbeekse stralend. “En weet je waarom? Omdat het zo’n ontzettend dankbaar werk is. Ik ben jarenlang mantelzorger voor mijn moeder geweest, maar na haar overlijden heb ik me meteen als vrijwilligster bij Allesbijeen gemeld. Want het is zo’n waardevolle daginvulling, zowel voor de gasten als voor mij. Ik loop hier altijd met een brede lach op mijn gezicht rond.” “Ik ook”, grapt Joke weer. “Zeker als ik mag handwerken, want daar hou ik van. Want niks doen, dat is niks.” 

Daar kunnen de anderen in de ruimte zich helemaal in vinden. Daarom zorgt het Allesbijeen-team er altijd voor dat de gasten wat omhanden hebben. Of in ieder geval in de huiskamer kunnen genieten van een gezellig samenzijn. Dat er plek is voor een gesprek of een activiteit. Wie wil, kan ook sportief bezig zijn. “Met ballontennis of zitbasketbal bijvoorbeeld”, legt Danny uit. “Maar ze kunnen bij mooi weer samen met een van onze vrijwilligers ook een tochtje op onze elektrische duofiets maken. En we gaan ook geregeld een potje sjoelen of in groepsverband wandelen.”

Samen koken is een andere activiteit die dagelijks op het programma staat. “Zien eten, doet eten”, legt Eefje uit. “Samen eten is gezellig en kan een mens goed doen. Er is voor iedereen een gratis broodmaaltijd, maar wij koken ook elke dag samen een warme, verse maaltijd met groente uit onze eigen tuin. Voor de warme maaltijd wordt een kleine, eigen bijdrage gevraagd. Niet alleen zorgt een goede maaltijd voor een gevulde maag, het ruiken en proeven van eten kan prettige herinneringen oproepen. Wat dat betreft heeft lekker eten voor veel van onze gasten eenzelfde betekenis als mooie muziek of het voelen van de zon op je huid. Allemaal zaken die aan hun welbevinden kunnen bijdragen.”

Allesbijeen, waar de gasten ook bezoek kunnen krijgen van een plaatselijke fysiotherapeut en tevens voor een korte periode terechtkunnen, is op doordeweekse dagen 10.00 tot 16.00 uur open. “En op dinsdag van 14.00 uur tot 16.00 uur houden we sinds kort wekelijks open huis”, zegt Danny uitnodigend. “Iedereen is dan van harte welkom om binnen te lopen en de Allesbijeen-sfeer te proeven.” Vrijwilligster Maria knikt. “Iedereen is welkom, want Allesbijeen is gewoon een fijne plek om te zijn.”

Mensen die hand- en spandiensten willen verrichten, een dagdeel willen meehelpen of een activiteit willen verzorgen, zijn van harte welkom bij Allesbijeen. Ook is er nog plek voor nieuwe gasten.

Meer weten over Allesbijeen? Als gast, mantelzorger of vrijwilliger? Neem dan contact op met Allesbijeen via telefoon 06-33135553 of email allesbijeen@hotmail.com. Voor meer infomatie, neem een kijkje op de website www.allesbijeen.com en/of Facebook: www.facebook.com/allesbijeen. Adres Allesbijeen: Kreupelstraat 14, 5821AX Vierlingsbeek.