Jet Verbeeten: "Hoe meer mensen deelnemen aan de woonbehoefte-enquête, hoe representatiever die cijfers zijn."
Jet Verbeeten: "Hoe meer mensen deelnemen aan de woonbehoefte-enquête, hoe representatiever die cijfers zijn." Eigen foto

‘Steeds lastiger voor jongeren om woonruimte in Vierlingsbeek te vinden’

Vierlingsbeek

Jet Verbeeten (32) is lid van de Viva- werkgroep Wonen en is een ‘slachtoffer’ van de huidige woningkrapte in Vierlingsbeek. Ze zou graag in Vierlingsbeek komen wonen, maar dit is voor haar nu onmogelijk. Waarom? Dat wilde de redactie van deze website graag van Jet weten.

Ja, Jet, waarom? Wat is voor jou het probleem?
“Voor mij is het probleem dat ik heel graag weer in Vierlingsbeek wil wonen, maar daar op dit moment geen woning kan vinden. Met mijn werk als studieadviseur aan de TU in Eindhoven verdien ik teveel voor een sociale huurwoning, maar ik kan ook niet met alleen mijn inkomen een huis kopen. Dan kom je uit bij huren in de vrije sector, en die woningen zijn er maar weinig in Vierlingsbeek, terwijl er toch best wat vraag naar is. Want in de huidige woningmarkt is een huis kopen steeds lastiger, waardoor meer mensen in een soortgelijke situatie zitten en zijn aangewezen op huren in de vrije sector.”

Waar woon je nu en hoe is dat zo gekomen?
“Ik woon nu al weer bijna vier jaar in Venray. Toen ik 18 was, ben ik in Enschede gaan studeren en daar gaan wonen. Na 8,5 jaar in Twente, ben ik naar Nijmegen verhuisd, vanwege mijn eerste baan. Ik wist altijd al dat ik ooit weer terug wilde naar ‘onder de rivieren’, maar in Nijmegen merkte ik dat ik daarmee vooral ‘onder de Maas’ bedoelde. Toen ik in Helmond ging werken, ben ik dus op zoek gegaan naar een woning in (de omgeving van) Vierlingsbeek en kwam ik in Venray terecht.”

Hoelang ben je al zoek naar een huis in Vierlingsbeek?
“Toen ik in Venray ging wonen, dacht ik dat ik daar niet langer dan twee, maximaal drie jaar zou wonen. Met dat in mijn achterhoofd, ben ik in 2019 weer begonnen met korfballen bij DES. Vanaf toen ben ik ook langzaam uit gaan kijken naar woningen in Vierlingsbeek, maar toen de coronacrisis begon, ben ik actiever gaan zoeken. Toen merkte ik pas echt dat ik niet in de buurt van Vierlingsbeek wil wonen, maar in het dorp zelf.”

Wat voor type woning zoek je? Binnen een bepaalde prijscategorie? Of zou een tiny house een oplossing kunnen zijn?
“Ik ben zelf op zoek naar een huurwoning met minimaal twee slaapkamers, eentje om te slapen, eentje voor het thuiswerken, en een buitenruimte. Of dat dan een huis of appartement is, met een tuin of een balkon, maakt mij niet zoveel uit. Qua huurprijs ben ik vrij flexibel, al hangt het natuurlijk van de woning af wat een redelijke prijs is. Een tiny house zou voor mij geen optie zijn. Hoewel het duurzame karakter van tiny houses mij aanspreekt, houd ik toch van wat meer ruimte om me heen. Zodat ik – als het me lukt iets in Vierlingsbeek te vinden – daar wat langer en wellicht in de toekomst ook met een partner en/of kind(eren) zou kunnen blijven wonen.”

Waarom ben je lid geworden van de werkgroep Wonen van het dorpsinitiatief Viva?
“Ik werd afgelopen zomer door Piet (Verbeeten, red.) gevraagd of ik wilde aansluiten bij deze werkgroep. Hij kent mijn situatie en vond mij daarom een geschikte toevoeging aan de groep. Ik heb daar ‘ja’ tegen gezegd, omdat ik onderdeel wil zijn van de oplossing en niet aan de zijlijn wil staan zeuren. Want als je dat doet, verandert er niks. Dus ik ben blij dat we met deze groep de schouders eronder zetten en echt bezig zijn dit probleem in Vierlingsbeek aan te pakken, voor zover dat binnen onze macht ligt.”

Merk je dat ook jongeren zich zorgen maken over woningbouw in hun dorp?
“Ja, die zorgen merk ik bij veel van de jongeren die ik spreek hierover, zowel in onze werkgroep als daarbuiten. Het wordt steeds lastiger om woonruimte in Vierlingsbeek te vinden, terwijl bij veel jongeren de wens echt is hier te blijven wonen. En ik denk dat we die jongeren ook heel hard nodig hebben om het dorp leefbaar te houden.”

Vanuit de Viva-werkgroep Wonen is een enquête gelanceerd om de woonbehoefte in Vierlingsbeek-Groeningen te peilen. Waarom is het belangrijk dat mensen eraan deelnemen?
“Meten is weten. We weten ondertussen dat het woningtekort een landelijk probleem is, maar we willen graag onze vermoedens over de omvang van dit probleem in Vierlingsbeek en Groeningen staven met cijfers. Zodat we straks bij de gemeente niet alleen de ervaringen van woningzoekers en inwoners in Vierlingsbeek en Groeningen kunnen delen, maar dat ook kunnen onderbouwen met cijfers. En hoe meer mensen deelnemen aan de enquête, hoe representatiever die cijfers zijn. Dus ook als je denkt dat je niet tot de doelgroep behoort, zou het heel fijn zijn als je de enquête wel invult. We zijn echt benieuwd naar elke mening.”

Heb jij een idee hoe we dit probleem op kunnen lossen? Wat kan bijvoorbeeld de gemeente eraan doen? Het beleid zal toch vooral vanuit Den Haag aangepast moeten worden?
“Het klopt inderdaad dat er in Den Haag wat zal moeten gebeuren, maar als we daar op gaan wachten, zijn we zo weer een paar jaar verder. Dus proberen wij nu op creatievere manieren, binnen het huidige beleid, het probleem toch aan te pakken. Door bijvoorbeeld te onderzoeken wat alternatieve manieren kunnen zijn om toch woningen te realiseren, denk aan investeerders of een erfpachtconstructie. Maar we kijken ook naar de mogelijkheden voor mantelzorgwoningen of andere zorgwoningen in Vierlingsbeek, wat wellicht de doorstroom stimuleert, waardoor er ook weer huizen voor jongeren vrij komen. De gemeente kan bijdragen aan die oplossingen door bijvoorbeeld grond tegen een lagere prijs of via een andere constructie beschikbaar te stellen voor woningbouw, maar ook door mee te denken en echt open te staan voor de initiatieven die worden aangedragen. Dan kunnen we samen toewerken naar de een toekomstbestendig en vitaal Vierlingsbeek.”

Wil je nog iets kwijt?
“Wij van de werkgroep Wonen zouden het enorm waarderen als je even de tijd neemt om onze korte enquête in te vullen. Dat duurt echt maar drie minuten en wij zijn er enorm mee geholpen. Ook als je denkt dat je niet tot de doelgroep behoort, horen we graag jouw mening. Je kunt de enquête hier invullen. Als je meer informatie wil over wat wij doen als werkgroep, of als je vragen hebt over de enquête, neem dan gerust contact met me op of spreek me aan als je me tegenkomt. Ik ben nog steeds vaak in Vierlingsbeek te vinden. En mocht er nog iemand zijn die een woning in Vierlingsbeek verhuurt; ik houd me aanbevolen!”