Nabij het pand van PLUS-Verbeeten worden maximaal twaalf vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen.
Nabij het pand van PLUS-Verbeeten worden maximaal twaalf vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Foto: pixabay

Ook opvang vluchtelingen in Vierlingsbeek: ‘Alle hulp is welkom’

Vierlingsbeek

Nabij het supermarktgebouw van PLUS Verbeeten in Vierlingsbeek worden binnenkort vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Dat meldt Koen Verstegen, die samen met zijn achternicht Jolien Verbeeten en achterneef Jan Verbeeten de PLUS-winkels in Overloon, Tegelen en Vierlingsbeek runt. De gemeente Land van Cuijk heeft de Vierlingsbeekse PLUS-directie toestemming gegeven om tot maximaal twaalf vluchtelingen in haar pand op te vangen.

Ja, Koen. Om welke ruimten gaat het precies?
Koen: “Het gaat om twee leegstaande kantoorruimtes aan de Spoorstraat. Een boven de Bibliobeek en een aan de achterzijde ervan. Beide ruimtes worden ingericht tot een woonkamer- en slaapgedeelte. De ruimtes samen hebben een gedeelte waar zich een toilet, wasbak en koelkast bevinden. Hierbij willen we kijken of we op korte termijn nog een kook- en douchegelegenheid kunnen creëren.”

Gaan jullie gezinnen opvangen?
Koen: “In beide ruimtes worden inderdaad gezinnen opgevangen. De gemeente heeft een lijst opgesteld met locaties waar de vluchtelingen onderdak kunnen krijgen. Deze lijst heeft de gemeente nu doorgegeven aan de veiligheidsregio, die de coördinatie verricht. De gemeente hoort binnenkort vanuit de veiligheidsregio wanneer de vluchtelingen naar onze gemeente komen en uit welke gezinssamenstellingen deze bestaan. Zodra dat bekend is, horen wij weer van de gemeente hoeveel personen zich tijdelijk bij ons gaan huisvesten en wanneer ze naar Vierlingsbeek komen”

Waarom doen jullie dit?
Koen: “De situatie in Oekraïne en de omliggende landen is natuurlijk schrijnend. Fatsoenlijke woonruimte is enorm hard nodig voor zeer veel vluchtelingen die zonder voorbereiding alles hebben moeten achterlaten. De verschrikkelijke beelden die we dagelijks zien van vrouwen en kinderen die hopeloos verloren in de kou staan, gaan door merg en been. Alle hulp in opvang is welkom. Deze kantoorruimtes staan te huur en worden nu nauwelijks gebruikt. Daarom kunnen we ze prima inzetten als tijdelijke opvanglocatie.“

Kunnen jullie hulp gebruiken? Hebben jullie bijvoorbeeld handjes of spullen nodig? 
Koen: “Jazeker, sterker nog we hebben nog zeker hulp nodig. In eerste instantie hebben we materialen nodig om de ruimtes in te richten. Het zijn nu nog lege kantoren die we binnen enkele dagen willen ombouwen naar een ingerichte woning. Wat we qua materialen nodig hebben zijn onder anderen bedden inclusief matrassen voor volwassenen, kinderbedden inclusief matras, een elektrisch kooktoestel, enkele banken, tafels, stoelen, kasten, pannen en servies, dekens en lakens, badtextiel, accessoires voor inrichting en speelgoed voor kinderen. Als de vluchtelingen hun intrek hebben genomen, zullen we samen met hen bespreken aan welke spullen nog meer behoefte is. Te denken is hierbij aan een televisie, een telefoon, boeken, etc. Naast deze materiële hulp zijn we ook op zoek naar mensen die willen ondersteunen. Zeker in het begin zijn er op de locatie nog geen mogelijkheden tot douchen of koken. Wij zijn daarom op zoek naar mensen die mee willen helpen om beurtelings hun badkamer ter beschikking te stellen en om beurtelings te koken. Ook bij andere zaken, zoals het doen van de was, het spelen met de kinderen en mogelijke andere diensten, is hulp gewenst. Mocht er iemand zijn die de Oekraïense taal machtig is en af en toe zou willen tolken, dan zou dat ook zeer welkom zijn. Het dak boven het hoofd van de vluchtelingen is geregeld, de rest willen we heel graag samen met de inwoners van Vierlingsbeek, Groeningen en omliggende dorpen oppakken. Wij hopen dat we met veel mensen kunnen samenwerken. Het is niet bekend hoelang het gaat duren, maar we kunnen zeker wel uitgaan van meerdere maanden. Als je het met veel vrijwilligers samendoet, dan hebben wij er alle vertrouwen in dat we dat samen lang vol kunnen houden.”

Waar of bij wie kunnen mensen die willen helpen zich melden?
Koen: “Als mensen willen helpen, dan mogen ze via onderstaande link een hulpformulier invullen https://forms.gle/KXaeJoosmLRtHU1U6. Met vragen of aanvullende informatie mag je mij ook mailen (koenverstegen@plusverbeeten.nl) of appen (06-47466741). Op basis van de reacties gaan we kijken hoe we dit gaan organiseren. We weten nog niet op welke datum de vluchtelingen hun intrek zullen nemen, maar het kan snel gaan. We willen daarom het liefst vrij snel een beeld vormen welke hulp beschikbaar is en waar we nog achteraan moeten gaan. Als je hulp wilt en kunt bieden, dan hoor ik het zeer graag.”

Wil je verder nog iets kwijt?

Koen: “Ik hoop echt dat we met veel mensen samen kunnen zorgen dat de vluchtelingen zich hier welkom voelen. Het is verschrikkelijk wat deze mensen en kinderen moeten meemaken. Door ze zo goed als mogelijk te helpen en te ondersteunen, hoop ik dat we dit enorme leed enigszins kunnen verzachten. Met onze dorpen hebben we al vaker laten zien dat we sterk zijn als we ergens samen de schouders onder zetten, ik heb er alle vertrouwen in dat we dat dit keer weer kunnen laten zien.”