Oud-Vierlingsbekenaar Rob Jansen: "Ik kijk terug op een goede jeugd."
Oud-Vierlingsbekenaar Rob Jansen: "Ik kijk terug op een goede jeugd." Foto: Eigen foto

‘Soms mis ik het toch wel, dat Vierlingsbeek’

Vierlingsbeek

Rob Jansen is de zoon van meester Wim Jansen, voormalig hoofd van de jongensschool in Vierlingsbeek. Hij is onlangs verhuisd naar het Belgische Oud-Turnhout. Onze redactie kwam hem na een tip op het spoor en Rob was als oud-inwoner van Vierlingsbeek gelukkig bereid mee te werken aan deze rubriek. We legden hem een paar vragen voor om een inkijkje in zijn leven te krijgen. 

Ja, Rob. Hoe is het met je? Met wie woon je in Oud-Turn-hout en wat doe je zoal?
“Hoi allemaal. Het gaat prima. Ik woon hier samen met Jolanda, mijn vrouw, sinds 15 november 2021. Ik zit nog steeds op de vrachtwagen en ‘doe’ wegenwerken en uitbraak.”

Wanneer ben je uit Vierlingsbeek vertrokken en waarom?
“In 1978 ben ik voor mijn opleiding in het slagersvak vertrokken naar Veenendaal. Daarna heb ik nog diverse leerbedrijven gehad en ben ik uiteindelijk op de Veluwe beland. Daar ben ik ruim dertig jaar geweest.”

Je bent een kind van meester Wim. Was dat als leerling een voordeel vroeger?
“Op zich vond ik dat niet echt prettig. Het had echter ook wel weer wat voordelen, maar het jaar dat ik bij hem in de klas kwam en hij ook daadwerkelijk ‘mien mester’ was, had ik ‘un kwoaj joar’. Ik had achteraf ook het idee, dat hij het ook wel moeilijk vond.”

Wat was het voor gezin? Met hoeveel waren jullie?
“Ik ben echt in een gouden mandje terechtgekomen. Ik kan ook terugkijken op een goede jeugd. We gingen regelmatig op vakantie en hadden een flinke tuin, met een zwembad erin, en we gingen veel wandelen en fietsen. Er was ook tijd voor sport, muziek en ander hobby’s. Kortom: niets te klagen. Wij waren met pap, mam, mijn jonger broertje Ruud en natuurlijk onzen Blacky.”

Wonen er nog familieleden in Vierlingsbeek?
“Die wonen er nog wel, maar ik hoor of zie er niets meer van. Alleen tante Miek.”

Wat herinner je je nog uit Vierlingsbeek?
“Heel veel. Ik moet ook nog wel regelmatig aan die tijd denken. Vanaf dat ik in de Prins van Oranjestraat kwam te wonen, totdat ik vertrok vanaf de Grotestraat 27.”

Kom je nog weleens in Vierlingsbeek? Heb je nog contacten in het dorp?
“Ik ben er, na een hele tijd, afgelopen zomer weer geweest. We zijn even met ons mam naar het kerkhof geweest. Je kijkt dan toch of je geen bekenden ziet. Via Facebook heb ik weleens contact met enkele mannen, met wie ik destijds ook veel contact had.”

Mis je Vierlingsbeek of iets uit Vierlingsbeek weleens?
“Soms mis ik het toch wel, dat Vierlingsbeek. We hebben twee keer een reünie gehad. Af en toe denk ik weleens: dat zouden ze nog wel een keer mogen organiseren. Maar ja, iedereen ziet mekaar misschien al vaak genoeg, dus dat zal wel een droom blijven.”

Waarom ben je in België gaan wonen? Waar woonde je voordien?
“Eigenlijk heb ik, voor mijn werk, overal gewoond. Uiteindelijk ben ik op de Veluwe terechtgekomen. Net onder Apeldoorn. Daar zijn mijn kinderen ook geboren en daar heb ik ook wel het grootste gedeelte van mijn leven doorgebracht. In december 2013 ben ik vertrokken naar Rotterdam, waar ik mijn huidige vrouw heb leren kennen. Ik had op dat moment al verschillende jaren, als buitenlandchauffeur op de vrachtwagen, erop zitten en in 2016 ben ik binnenland gaan rijden. In 2017 wilden we een buitenlandavontuur aangaan. Eigenlijk Spanje, maar dan ga je je realiseren dat de taal, het Spaans,  toch wel eens een taalbarrière op kan gaan leveren. Het is om taaltechnische redenen dus toch maar België geworden.”

Kom je de coronatijd door? Wat vind je het meest vervelend?
“Ik heb gelukkig al die tijd door kunnen werken en we hebben op een gegeven moment een mooie camper aangeschaft, wat ons toch een hoop vrijheid heeft gegeven om te gaan en staan waar we willen.”

We zitten nu net in een nieuw jaar. Wat verwacht je van 2022 ?
“We zijn de jaarwisseling goed en veilig doorgekomen en  hebben eigenlijk ook al wel een goed begin gemaakt. Verder verwacht ik op korte termijn nog wel een paar veranderingen. Verder zie ik helemaal uit naar een rustiger leven, waarin genieten ‘het werkwoord’ gaat worden.”

Zou je nog iets tegen de mensen uit Vierlingsbeek (en Groeningen) willen zeggen?
“Vergeten doej ik ullie nie. Als de tied er riep vur is, dan goan we mekaar zeker zien!”