Gerdi van de Weegh: "Vierdaagse elke keer weer een uitdaging."
Gerdi van de Weegh: "Vierdaagse elke keer weer een uitdaging." Eigen foto

Gerdi van de Weegh begint aan tiende Vierdaagse: ‘Het is een verslaving’

Vierlingsbeek

Ze kijkt uit naar de start. Gerdi van de Weegh is een van de deelnemers aan de Vierdaagse van Nijmegen. De 43-jarige Vierlingsbeekse begint aan haar tiende editie van het populaire wandelfestijn. “Het is een verslaving”, zegt Gerdi met een lach. “Ik heb er na de twee afgelastingen vanwege corona in ieder geval weer erg veel zin in. Al is het wel heel erg jammer dat de eerste dag vanwege de verwachte tropische hitte is afgelast.”

De thuiszorg-verzorgende IG van Pantein loopt de afstand van 40 km. “Samen met Hélène Vousten en Ans Blenckers. Eigenlijk heb ik altijd wel met een groepje gelopen, dat is wel zo gezellig.” De liefde voor de wandelsport begon toen haar moeder Truus ernstig ziek werd. “Ik ging wandelen om mijn hoofd leeg te maken”, vertelt ze. “In 2009 heb ik de Vierdaagse voor de eerste keer gelopen met mijn nichtje Loes Straatman. In 2010 zat ik nog in het rouwproces vanwege het overlijden van ons mam en heb ik niet meegedaan aan de Vierdaagse, maar daarna begon het weer te kriebelen en ben ik de uitdaging elk jaar aangegaan.”


Van links naar rechts  Gerdi van de Weegh met haar wandelmaatjes Lia Logtens, Angeline van Ass, Hélène Vousten en Ans Blenckers. (eigen foto)

Want, ja, een uitdaging blijft het elke keer weer, weet ze uit ervaring. “Spierpijn en blaren horen erbij. Maar het is zo’n fantastisch evenement om te lopen. Ik heb ook jarenlang met vrienden vanaf de zijlijn de lopers aan staan moedigen, maar als loper word je constant toegejuicht en is het genieten van de sfeer. Bij elke intocht in een dorp. En dan heb ik het nog niet eens over de massale intocht in Nijmegen. Prachtig!”

Een goede voorbereiding is het halve werk, beaamt Gerdi. “Ik kan me niet voorstellen dat ik de Vierdaagse ongetraind uit zou kunnen lopen. Ik zou het ook niet doen en ben blij dat we met een groep lopers uit Vierlingsbeek samen trainen. Dat maakt het ook een stuk gezelliger. We hebben het Meerdaags Wandelevenement Venray gelopen, de Venloop in Venlo en ook het Rondje Someren. Maar eigenlijk trainen we het hele jaar door. Het is ook gewoon gezond om veel te wandelen. Dat hebben veel mensen in de coronaperiode wel gemerkt.”

Of de voorspelde hitte haar afschrikt? “Nee, ik ben eigenlijk niet zo van de petjes, maar als het zo heet wordt, dan is het natuurlijk wel verstandig om een hoofddeksel te dragen. En voor de rest volg ik gewoon de adviezen van de organisatie op. Veel drinken, als het kan de schaduw opzoeken, met zonnebrand insmeren. Ach, het is vooral zaak om rustig te blijven en je verstand te gebruiken. Je moet vooral niet eigenwijs doen. En het scheelt natuurlijk dat we nu een dag minder wandelen. Nogmaals: jammer, maar ook begrijpelijk gezien de hoge temperaturen. Als het niet verantwoord is, moet je het niet doen.”

Wat ze de mooiste dag van de Vierdaagse vindt? “De donderdag, met de Zevenheuvelenweg. Veel mensen vinden dat juist de saaiste dag, maar ik geniet die dag juist van de prachtige natuur en de heuvels. Ik vind dag twee, de dag van Wijchen, juist minder leuk Je loopt Wijchen in en uit, je ziet Nijmegen, maar komt er niet. Ach, iedereen heeft zo zijn voorkeuren, toch?”

Ze hoopt vanaf komende woensdag ook weer veel mensen uit Vierlingsbeek en Groeningen langs de route te zien. “Zeker Frits van den Boogaard in Beuningen”, grapt ze. “Ik zag zijn bericht op deze website, maar heb hem in die enorme drukte nog nooit ontmoet tijdens de Vierdaagse. Wel zijn vader Piet. Maar het is natuurlijk altijd mooi om aanmoedigingen te krijgen van Bèks en Gruunings volk. Dat geeft je altijd weer een extra kick.”