Van links naar rechts op de foto: Elly Ketelaars, Bram de Mulder, Lise Ketelaars, Caroline van der Loo, Govert Ketelaars, Fem van der Loo en Vincent Ketelaars
Van links naar rechts op de foto: Elly Ketelaars, Bram de Mulder, Lise Ketelaars, Caroline van der Loo, Govert Ketelaars, Fem van der Loo en Vincent Ketelaars Foto: eigen foto

Lise Ketelaars gaat klimmen tegen MS: ‘Help je mij in deze strijd?’

Groeningen

‘Toen mijn vader elf jaar geleden gediagnostiseerd werd met MS, wilde ik meteen in actie komen. Toekijken hoe deze ziekte langzaam steeds meer schade maakt, is niets voor mij. Vier  jaar geleden heb ik de Mont Ventoux al beklommen, maar nog steeds voel ik me hulpeloos. Daarom kom ik nog een keer in actie. Het ingezamelde geld wordt gebruikt voor onderzoek. Onderzoek kan zorgen voor een medicijn dat hard nodig is. Ik draag mijn steentje bij om deze slopende ziekte te stoppen. Help jij mij in deze strijd?’

Zo begint Lise Ketelaars (22) uit Groeningen haar verhaal op haar persoonlijke Klimmen tegen MS-websitepagina. Op tweede pinksterdag maandag 6 juni 2022 vindt de tiende editie van dit sportieve evenement voor het goede doel plaats op de flanken van de Mont Ventoux. Wat meer dan tien jaar geleden begon als een kleinschalig initiatief, waarbij enkele vrienden een sportieve uitdaging wilden koppelen aan een goed doel, is uitgegroeid tot het grootste Nederlandse wieler- en loopevenement in de strijd tegen multiple sclerose op de flanken van deze legendarische kale berg in het zuiden van Frankrijk. 

Onder de deelnemers zijn ook Lise Ketelaars en haar vriend Bram de Mulder, met wie ze samenwoont in zijn woonplaats Vredepeel. “Ik wandel dit keer de berg één keer op, Bram doet dat twee keer”, legt ze uit. “Bram heeft zelf sinds een jaar diabetes. Hij wil dan ook laten zien en bewijzen dat je met een ziekte nog grootse dingen kunt bereiken. Met die gedachte wil hij de Mont Ventoux twee keer gaan bewandelen. Ook een oom en tante fietsen mee en een nichtje neemt misschien ook deel aan het wandelevenement. En ons pap en mam gaan mee om ons te ondersteunen.”

De familieleden komen zowel individueel als in het team Ketelbinkies in actie voor iedereen die lijdt aan MS, maar speciaal natuurlijk voor haar vader Govert. “Toen hij de diagnose MS kreeg, voelden we ons allemaal machteloos. We willen niet toekijken hoe MS beetje bij beetje de regie in eigen hand neemt. We willen die slopende ziekte een halt toeroepen en daarom gaan wij de strijd aan met MS. Ja, het wordt een mooie, maar ook confronterende, emotionele dag, dat weet ik nog wel van de vorige keer. Toen heb ik gelopen met mijn nichtje en tante. Mijn oom is tijdens die editie zes keer de berg op gefietst. Bram heeft toen een deel meegelopen, maar was niet aangemeld.”

De organisatie van Klimmen tegen MS wil dat alle deelnemers hun eigen maximale prestatie kunnen leveren op 6 juni. Daarom zorgt ze ervoor dat alles, van verzorging en onderhoud van materiaal tot begeleiding en voeding, tijdens het evenement optimaal georganiseerd is.

Deelnemen aan Klimmen tegen MS is een ervaring die je altijd bij blijft. “De deelnemers samen maken Klimmen tegen MS tot zo’n bijzonder evenement”, vindt Lise Ketelaars, die als leerkracht op basisschool Sint Antonius in Maashees werkt. “Ik was de vorige keer enorm uitgeput, maar kreeg er ook enorm veel energie van. Want iedereen is er maar voor een doel: zo veel mogelijk geld ophalen voor het goede doel. En de meeste deelnemers doen het ook voor iemand die ze persoonlijk kennen. Dat geeft een speciale, onderlinge band. Ruim 25.000 Nederlanders ondervinden dagelijks de gevolgen van MS, het is belangrijk dat deze chronische zenuwziekte meer aandacht krijgt. Een oplossing voor deze ziekte is er namelijk nog niet. Veel geld, voor onder meer onderzoek, is nodig om ons einddoel te bereiken; een MS-vrije wereld. Om dit einddoel te bereiken is er ook voor mij en de andere deelnemers geen ander alternatief dan in beweging te komen.”

Om de actie van Lise Ketelaars te steunen, kun je een donatie doen via Lise Ketelaars (moves.ms)

Om de actie van Bram de Mulder te steunen, kun je een donatie doen via Bram de Mulder (moves.ms)