Colinda van der Zanden won onlangs goud op de 50 meter vlinderslag tijdens de Gelderse kampioenschappen.
Colinda van der Zanden won onlangs goud op de 50 meter vlinderslag tijdens de Gelderse kampioenschappen. Foto: Eigen foto

Zwemster Colinda van der Zanden vol ambitie naar NK langebaan

Sport

Ze heeft er duidelijk zin in. Zwemster Colinda van der Zanden neemt van 16 tot en met 19 juni in Amersfoort deel aan de Nederlandse kampioenschappen langebaan. Ze komt in actie op zes afstanden en wil zich tussen de beste jeugdzwemsters van ons land van haar beste zijde laten zien. “De tegenstand is natuurlijk pittig, maar ik hoop op een paar plekken in de top vijf. Op de 50 meter vlinderslag maak ik de meeste kans op een medaille”, denkt de 17-jarige Vierlingsbeekse.

Dat je er veel voor over moet hebben om de top te halen, is wel bekend. Ook in de zwemsport komen de successen je niet zomaar aanvliegen. Dat geldt ook voor Colinda van der Zanden, die vier dagen in de week om 4.45 uur in de ochtend opstaat om naar een van de zes wekelijkse trainingen van eredivisieclub Aqua-Novio’94 in Nijmegen te gaan. Om vervolgens naar school, ze volgt het tweetalig vwo op Metameer in Stevensbeek, te gaan. “Maar ik vindt dat echt niet erg. Ik heb elke morgen weer zin om te gaan trainen. Anders hou je dit ook niet vol. Nee, ik kan me geen leven zonder zwemmen voorstellen en wil gewoon het hoogste in mijn sport bereiken.”

Waar haar plafond ligt, durft ze niet te zeggen. Onlangs reeg ze de medailles aaneen tijdens de Gelderse kampioenschappen, waarop ze tien keer goud en vier keer zilver behaalde. Maar tijdens de Nederlandse kampioenschappen is de tegenstand natuurlijk een stuk geduchter. Toch? “Ja, daar doen ook jongens en meiden uit de nationale zwemselecties aan mee. Die krijgen alle begeleiding en ondersteuning vanuit de bond, ook bijvoorbeeld op het gebied van krachttraining en fysiotherapie, en hun schooltijden staan helemaal in het teken van hun sportbeoefening. En voor hen staat altijd een sportmaaltijd klaar.” Met een lach: “Ik moet het doen met het eten van pap en mam.”

Ouders. Ze zijn voor een sporttalent met ambitie onmisbaar. Ook haar moeder Irma en vader Arjan ondersteunen hun dochter daar waar kan. Ze rijden beurtelings naar de training in het Erica Terpstrabad in Nijmegen, brengen haar naar school en dan staan er natuurlijk ook nog geregeld wedstrijden op de rol. Niet alleen qua tijd een belasting, maar ook financieel, vertelt Irma. “Zeker met de huidige benzineprijzen. We rijden zo’n 800 kilometer per week en richten onze familieagenda ook helemaal op het programma van Colinda in. Nee, dat vinden we niet erg. Natuurlijk is het af en toe zuchten, maar we zien hoeveel plezier ze eraan beleeft. En we genieten er zelf natuurlijk ook van.”

De Vierlingsbeekse hoopt de stap naar de nationale top nog te kunnen maken. Een NK is ook voor een zwemster natuurlijk een mooi platform om je talent te laten zien. “Klopt”, zegt ze. “Daarom ben ik er ook extra op gebrand om goed te presenteren. Ik zit dicht tegen de top aan, maar om bij de nationale selectie te komen, moet je ook een beetje geluk hebben. Want je bent daarbij altijd een beetje afhankelijk van het feit of een bondstrainer het wel of niet in je ziet zitten. Behalve natuurlijk als je een buitengewoon supertalent bent en dat ben ik niet.”

Het zijn drukke weken voor de familie Van der Zanden. Want na het NK langebaan staat een weekend later alweer het NK sprint in Rotterdam op de rol. “Maar eigenlijk heb ik daar nog niet over nagedacht”, meldt het zwemtalent. “Omdat het NK langebaan voor mij en veel andere zwemmers hét evenement van het jaar is, want het is tevens de laatste mogelijkheid om je te kwalificeren voor het Europees jeugd-EK. Nee, als ik reëel ben, maak ik daar geen kans op, want de limieten vanuit de bond om daarheen te mogen zijn voor mij te scherp. Ik wil me gewoon blijven verbeteren en zo lang mogelijk zo goed mogelijk blijven zwemmen en dan zien we wel waar het schip uiteindelijk strandt. Ach, ik kan niet meer dan mijn best doen, toch?”

Uitreiking gouden medaille na afloop van de 100 vrij tijdens de Gelderse kampioenschappen.