Luuk Jacobs op de foto met intensive care-arts dr. Munoz in het Curaçao Medical Centre.
Luuk Jacobs op de foto met intensive care-arts dr. Munoz in het Curaçao Medical Centre. Foto: eigen foto

Luuk Jacobs werkt en geniet als basisarts op Curaçao: ‘Veel te zien en te beleven op het eiland!’

Vierlingsbeek

Luuk Jacobs (25) uit Vierlingsbeek vertoeft sinds enkele maanden op Curaçao. Niet om vakantie te vieren, alhoewel hij natuurlijk wel geniet van al het moois op het tropische eiland, maar in het kader van zijn eerste baan als basisarts bij de afdeling interne geneeskunde. De redactie van deze website nodigde hem uit voor de rubriek Hoe is het toch met? 

Ja, Luuk, hoe is het met je? Wat doe je precies voor werk op het eiland?
“Met mij gaat het goed! Per november 2021 werk ik als basisarts interne geneeskunde in het Curaçao Medical Centre; een splinternieuw ziekenhuis midden in Willemstad. Samen met mijn collega-basisartsen zijn we verantwoordelijk voor de zorg op verschillende afdelingen onder supervisie van de specialisten van de vakgroep. Afwisselend werken we op de afdelingen pulmonologie, cardiologie, nefrologie, oncologie en algemene interne geneeskunde. We lopen elke ochtend samen met de verpleegkundigen de visite, maar we beoordelen ook patiënten op de spoedeisende hulp en we leiden de reanimaties in het ziekenhuis. Naast de dagdiensten, werken we afwisselend in dienstblokken (achtereenvolgend; weekend-, avond- en nachtdiensten) om het eiland 24 uur per dag van zorg te voorzien.”

Waarom heb je voor baan op Curaçao gekozen? 
“Tijdens mijn opleiding geneeskunde in Maastricht leek het me een uitdaging om te gaan werken in het buitenland. Tijdens mijn studie is door coronapandemie een stage in Tanzania helaas geannuleerd. Op het moment dat ik afstudeerde wilde ik een kans om ervaring op te doen in het buitenland niet opnieuw aan mij voorbij laten gaan. Via een medestudent hoorde ik van de mogelijkheid om in Curaçao te gaan werken. Mijn eerste baan starten aan de Caribische zee leek mij geen slecht idee. Ik heb een open sollicitatie gestuurd in mei en kreeg al snel te horen dat ik zes maanden later mocht beginnen.”

Hoe gaat het werken daar? Is het anders dan in Nederland?
“Het was pittig om hier als eerste baan aan de slag te gaan. Je wordt direct in het diepe gegooid met een drukke afdeling en patiënten die erg ziek kunnen zijn. Ik startte aan het begin van een nieuwe coronagolf in het ziekenhuis, waarbij er grote druk ontstond op het zwakke zorgsysteem. Op een geïsoleerd eiland, in tegenstelling tot Nederland, konden we de patiënten niet overplaatsen naar andere ziekenhuizen. Dit zorgde onder andere voor meerdere corona-afdelingen en het stilleggen van niet-acute zorg. Daarnaast spreekt niet iedereen op het eiland Nederlands. Het merendeel van de lokale bevolking heeft Papiaments als moedertaal; een Creoolse taal ontstaan uit het Portugees met ook veel invloeden uit het Spaans, Nederlands en Engels. Dit maakt de communicatie in het begin soms erg moeilijk. Door veel te oefenen spreek ik tegenwoordig een klein woordje Papiaments, dat het werk in het ziekenhuis makkelijker maakt.”

Heb je al een kenniskring op kunnen bouwen daar? Komen je collega’s ook allemaal uit Nederland?
“De meeste basisartsen en specialisten die in het ziekenhuis werken komen uit Nederland, België of natuurlijk Curaçao. Ook komen verschillende specialisten uit landen van Zuid-Amerika. Dit geeft het ziekenhuis naar mijn mening een extra leuke sfeer in de wandelgangen. Doordat het een klein eiland is met maar een ziekenhuis, leer je de andere artsen snel kennen. Een aantal collega’s zijn hierdoor in korte tijd goede vrienden geworden. Doordat niet iedereen op hetzelfde moment start en niet even lang blijft, wisselt de groep collega’s zich soms snel door. Dit heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Maar ik weet zeker dat ik een aantal van hen, eenmaal terug in Nederland, weer ga zien.”

Wat doe je in vrije tijd? En wat is er zo mooi aan het eiland?
“Dushi Korsou is een geweldig vakantieland en heeft veel moois te bieden. In mijn vrije tijd haal ik mijn hart op. In het weekend kun je hier heerlijk relaxen op witte stranden met de helderblauwe zee. Met een aantal collega’s zijn we vaak gaan wandelen in het Christoffelpark en de noordkust van het eiland. Verder heeft Curaçao ook onderwater adembenemende snorkel- en duikspots waar je relatief veel levend koraal kunt zien. Ik heb in de eerste maanden mijn openwaterbrevet gehaald, waarna we nu vaak met vrienden gaan duiken. Zowel boven- als onder water zie je de meest prachtige tropische dieren die je kent van de natuurdocumentaires. Verder heeft de Curaçao een hele eigen cultuur. Dit proef je terug in de gerechten van de lokale restaurantjes in ‘Plasa Bieu’ in de buurt Pietermaai of op de zondagochtendmarkt in de buurt Barber. De cultuur zie je ook terug bij de wekelijkse salsa-avonden. Hier spelen lokale livebandjes muziek waarop salsa en bachata wordt gedanst. Er is veel te zien en te beleven op het eiland!”

Nederland regenland, wordt weleens gezegd. Heb je geen zin om voor altijd in Curaçao te blijven?
“Het zal een beetje vreemd klinken, maar na zeven maanden op het eiland te zijn, mis ik de seizoenen in Nederland. Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat, waardoor de temperatuur over het gehele jaar constant is, zo rond de 30 graden Celsius. Zo miste ik het kijken naar nieuwe bandjes bij Op De Toffel in een lekker lentezonnetje of fietsen op de gravelbike in de winter in de bossen van Noord-Limburg. Verder hoor je mij zeker niet klagen op vrijdagavond met de voetjes in het zand bij de vrijdagmiddagborrel of in het weekend tijdens het duiken en hiken met vrienden. Maar nog veel belangrijker: Ik ben ook graag dicht bij vrienden en familie. En dat is misschien wel de belangrijkste om niet altijd op het eiland te blijven wonen. Toch heb ik zeker geen spijt van de oversteek en geniet ik van elk moment hier. Ondertussen heb ik al ook heel veel vrienden en mijn familie op bezoek mogen hebben en heb ik ze kunnen laten zien waar ik woon.”

Hoelang blijf je op het eiland? En zijn er dingen die je nog zeker wilt doen voordat je terugkomt?
“Tot eind oktober, dan loopt mijn contract af. Ik kan de komende maanden zeker nog heel veel leren in het ziekenhuis. Ik werk het tweede helft van mijn contract als vaste kracht bij de vakgroep oncologie, waar ik in de ochtend de visite loop op de afdeling en in de middag mijn eigen patiënten op de polikliniek kan zien. Dit zorgt voor wat extra werk, maar maken de weken wel ontzettend uitdagend en afwisselend. In mijn komende vakantie wil ik nog graag meer gaan zien van Midden- en Zuid-Amerika. Ik ben twee weken geleden voor het eerst in Colombia geweest en dat smaakte naar meer.”

Wat zijn je plannen na je avontuur op Curaçao?
“Ik vlieg zeker weten terug naar Nederland. Daar ga ik familie en vrienden weer zien. Ik heb nu nog geen definitieve plannen vanaf november. Een carrière in de geneeskunde heeft meer te bieden dan het ziekenhuis alleen. Ik wil de komende jaren dan ook gebruiken om mezelf te oriënteren zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Ik sluit ook niet uit dat ik weer op een andere plek in het buitenland ga werken of nog een tweede studie ga doen. Maar voor het zover is, gebruik ik de tijd hier om daar rustig over na te denken.”

Zou je nog iets tegen de mensen in Vierlingsbeek willen zeggen?
“Zeker! Bekse minse in het juweeltje aan de Maaskant, voor wie nog een reis naar Curaçao wil maken of al gepland heeft; ik heb nog veel meer tips om hier te doen. Verder wil ik vragen hoe de laatste hittenaovend en Outlands zijn geweest? Het is jammer dat zo’n mooie evenementen niet meer terug gaan komen als ik er weer ben. Dit waren altijd geweldige dagen. Wie weet komen ze later weer terug in een nieuwe vorm. Voor nu: Ayo! Tot snel allemaal. En doe mijn ouders en mijn zusje de groeten van mij als jullie ze zien.”

Hiken in het Christoffelpark.
Stedentrip in Guatapé, Colombia.
Duiken met Teun en Job bij Boka Sint Michiel. Luuk Jacobs rechts op de foto.