Frans Kusters werd voor de zesde keer gekroond tot koning van het Groeningse gilde. Links zijn vrouw Lucy.
Frans Kusters werd voor de zesde keer gekroond tot koning van het Groeningse gilde. Links zijn vrouw Lucy. Foto: Persfoto

Frans Kusters recordkoning gilde Groeningen

Groeningen

Frans Kusters is pinksterzaterdag voor de zesde keer in zijn leven tot koning van het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen gekroond, een nieuw record binnen het eeuwenlange bestaan van het plaatselijke gilde. Hij wist na  298 schoten de vogel eraf te schieten. Tessel Kamminga is de nieuwe jeugdkoningin. Zij schoot na 73 schoten de vogel eraf.


Tessel Kamminga (links) is de nieuwe jeugdkoningin.  Rechts: Ilan Velthuis als prins-gemaal.

Een gast van de Ezelgasterij (Roy) won de strijd om de publieksvogel. Na 128 schoten werd het bekende klosje hout door hem eraf geschoten. Aan de strijd om de koningstitel namen acht gildeleden deel, aan de strijd om de jeugdtitel vijf en aan de publiekswedstrijd twintig. 

Na het bekend zijn van de winnaars, vertrok het gilde naar de Voortweg voor het lossen van enkele saluutschoten en naar de kapel voor het blazen op de klaroen zodat de inwoners van Groeningen weten dat het gilde een nieuwe koning en jeugdkoningin heeft. Vervolgens liep het gilde naar De Zandpoort voor een trom- en vendelhulde met aansluitend het traditionele teren en een gezellig samenzijn. 

Net als op pinksterzaterdag werd een dag later om 07.00 uur Groeningen wederom gewekt door de drumband. Daarna stond onder meer de heilige mis met medewerking van het plaatselijke koor op het grasveld bij de kapel, onder leiding van gildepriester Ruud Willemsen, op het programma  ’s Avonds vond de receptie en het Koninginnebal op de rol. Voorafgaand hieraan vond de trom- en vendelhulde plaats met vervolgens een traktatie door de nieuwe koning Frans Kusters aan alle aanwezige kinderen bij De Zandpoort.

Tijdens het Koninginnebal was er tevens gelegenheid om Frans Kusters (als zijnde nieuwe koning en jubilaris), jeugdkoningin Tessel Kamminga en Maik Vloet (jubilaris 2022) te feliciteren.

‘Het waren twee prachtige, feestelijke en zonnige dagen. Daar zullen we nog volop van nagenieten. Met deze dagen in onze herinnering gaat het Groenings gilde zich voorbereiden voor de komende gildedag in Oploo op zondag 18 juni en alle verdere activiteiten voor dit jaar’, zo meldt het gilde aan onze redactie.

Voor meer informatie over het gilde bezoek de website www.gildegroeningen.nl.