De jubilarissen en het koningspaar als stralend middelpunt.
De jubilarissen en het koningspaar als stralend middelpunt. Foto: Marie-Jose Theunissen..

Koningspaar en jubilarissen gilde Groeningen in het zonnetje

Groeningen

Het St. Anthonius & St. Nicolaasgilde Groeningen hield afgelopen zondag ‘eindelijk’ zijn receptie voor zijn koningspaar en zijn jubilarissen.

Eindelijk, ja, want twee keer eerder werden de feestelijkheden vanwege de coronapandemie afgelast. Maar driemaal is scheepsrecht, zo luidt het gezegde, waardoor dit keer wél het huidige koningspaar en de jubilarissen in het zonnetje gezet konden worden. 

Om 13.30 uur startten de gildeleden met de traditionele trom- en vendelhulde voor het koningspaar en de jubilarissen, gevolgd door een traktatie door de koning aan alle aanwezige kinderen.  Aan een mooi opgemaakte tafel in de Zandpoort namen vervolgens het koningspaar, Maik en Hilde Vloet, en de jubilarissen plaats om door alle aanwezigen gefeliciteerd te worden. Voor elke jubilaris was een toespraak gemaakt, die werd voorgedragen door de hoofdman en voorgaande hoofdman van het plaatselijke gilde. 

De jubilarissen die het jubilarisschild en de bos bloemen in ontvangst namen, waren: 25 jaar gildebroeder Erwin Vousten, 25 jaar tamboer Paul School en Jeroen Rouwens, 40 jaar gildebroeder Tonny School en Rinus Thijssen, 50 jaar gildebroeder en 60 jaar tamboer Rini Peters en 65 jaar lid tamboerkorps Frans Kusters.

Aansluitend werd tevens afscheid genomen van oud-burgemeester Karel van Soest als beschermheer. Hij was beschermheer van het gilde van 2004 tot 2022. Als cadeau ontving Van Soest een beschermheerschild in een lijst met een passe-partout in de kleur van het Groeningse gilde. Bij zijn vertrek werd bij De Zandpoort spontaan een erehaag gevormd.

Daarna werd de nieuwe beschermvrouwe geïnstalleerd in de persoon van Sharon Wilkens, notaris in Vierlingsbeek. Ze ontving het beschermvrouweschild. De sjerp van beschermvrouwe is nog in de maak en kon het gilde dus nog niet bij haar omhangen. 

Als afsluiting van de middag volgde er nog een optreden van de drumband met een vijftal concertnummers, waarna de jeugd kon genieten van frites en snacks en de overige gasten gebruik konden maken van een koud en warm buffet. 

Cadeau voor Karel van Soest.
Erehaag voor Karel van Soest en zijn vrouw.
Het schild voor de beschermvrouwe.