Ereprijs voor St. Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen.
Ereprijs voor St. Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen. Foto: Persfoto

Gilde Groeningen wint Ereprijs in Sambeek

Groeningen

Het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde uit Groeningen heeft zondag tijdens de vrije gildedag in Sambeek de zogeheten Ereprijs gewonnen. 

Voor het eerst nam namens het Groeningse gilde tijdens de optocht ook een achttal hele kleine jeugdleden als schildjesdragers deel. Deze generatie (in de leeftijd van 4 t/m 8 jaar) staat te popelen om mee te mogen lopen, dus koos het gilde ervoor om de leeftijdsgrens naar beneden bij te stellen en ze inderdaad deel te laten nemen. Het publiek langs de kant van de weg applaudisseerde tijdens de optocht volop toen het ‘verjongde’ St. Anthonius en St. Nicolaasgilde voorbij kwam lopen. Ook later op de dag kregen bestuur en leden nog veel positieve reacties op de deelname van de kleine schildjesdragers. Onder het motto: ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’. 

De kleine schildjesdragers: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. 

Het gilde viel bij het vendelen, het geweerschieten en het kruisboogschieten niet in de prijzen, maar de drumband daarentegen wist de eerste prijs bij de muziektromwedstrijden (B-klasse) in de wacht te slepen en de geweerschutters behaalden een tweede prijs op het onderdeel viertal klos.

Alle 38 gilden werden door vakkundige juryleden beoordeeld tijdens de optocht, voor het zogenaamde algemeen klassement. Het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde uit Groeningen werd in dit klassement door hen beloond met de Ereprijs.  ’Er waren veel mooie gilden aanwezig, zowel uit onze Kring Land van Cuijk als enkele gastgilden van andere Brabantse kringen waardoor de concurrentie groot was. Het is fantastisch als je deze Ereprijs krijgt toegekend. Wij zijn hier dan ook apetrots op!’, zo meldt het bestuur van het Groeningse gilde.  ’We hebben genoten en complimenten voor het organiserende gilde van Sambeek!’


Ereprijs voor gilde Groeningen.