St. Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen heeft een druk pinksterweekend voor de boeg.
St. Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen heeft een druk pinksterweekend voor de boeg. Foto: Persfoto

Gilde Groeningen maakt zich op voor koningschieten

Groeningen

Het pinksterweekend staat al jaren voor het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen in het teken van het koningschieten. Op de zaterdag en zondag zijn er verschillende momenten waarop het gilde activiteiten heeft en waarvoor bezoekers van harte zijn uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. 

Op zaterdag 27 mei vindt het koningschieten plaats. Wie mag zich het komende jaar koning van het gilde van Groeningen noemen? Tevens wordt er die dag door de jeugd geschoten om te bepalen wie er tot nieuwe jeugdkoning(in) wordt gekroond. Daarnaast is er weer een schutsboom gereserveerd voor het publiek. 

Let op: vanwege wetgeving kan alleen meegedaan worden onder vertoning van een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs).


Programma zaterdag 27 mei:
07.00 uur: Reveille door de drumband;
15.30 uur: Bevestiging koningsschild aan de koningsketting. Opstelling en afmars naar ‘de vogel’ aan de Voortweg, waar alle leden een schot op de ‘vogel’ zullen lossen. Afmars naar het schietterrein ‘De Lemse Kuul’ aan de Maasstraat. Afdoen van het koningszilver;
16.30 uur:  Aanvang koningsschieten. Na het bekend zijn van de nieuwe koning en jeugdkoning(in) trekt het gilde naar de Voortweg voor het lossen van enkele saluutschoten en naar de kapel voor het blazen op de klaroen ter bekendmaking aan de inwoners van Groeningen dat er een nieuwe koning/jeugdkoning(in) is. Vertrek naar De Zandpoort voor een trom- en vendelhulde. Aansluitend teren en gezellig samenzijn.

Zondag 28 mei start met de traditionele heilige mis met medewerking van het Groenings koor. Bij mooi weer vindt die deze plaats op het grasveld bij de kapel. De mis is voor iedereen toegankelijk, wordt geleid door gildepriester Ruud Willemsen en wordt opgedragen aan alle overleden gildebroeders van het gilde. Tijdens de mis wordt er door alle aanwezigen geofferd op de gildetrom. Ook brengen de vendeliers een vendelgroet. Aan het einde van de mis wordt de eed van trouw afgelegd. Zoals gebruikelijk worden tijdens deze mis intenties voorgelezen. Die kunnen worden ingeleverd bij Marietje Hubers (telefoon 0478-631222).


In de avond vindt het koninginnebal plaats. Voorafgaand hieraan is de trom- en vendelhulde met vervolgens een traktatie door de nieuwe koning aan alle aanwezige kinderen bij De Zandpoort. Tijdens het koninginnebal hebben de aanwezigen de gelegenheid de koning, de jeugdkoning(in) en de (aanwezige) jubilarissen te feliciteren. Dit jaar heeft het gilde twee jubilarissen; Frans Kusters en Chris Rijnen. Beiden zijn 60 jaar gildebroeder. Daarnaast viert het gilde het (uitgestelde) jubileum van Maik Vloet. Hij was vorig jaar 25 jaar tamboer.

Programma eerste pinksterdag 28 mei:
07.00 uur: Reveille door de drumband;
10.30 uur: Heilige Mis in de openlucht bij de kapel;
18.30 uur: Afhalen koningin en jeugdkoningin;
19:40 uur: Trom- en vendelhulde, gevolgd door een receptie en het koninginnebal.

Afbeelding
Afbeelding