Het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde maakt  zich op voor het koningschieten.
Het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde maakt zich op voor het koningschieten. Eigen foto

Koningschieten en huldiging jubilarissen gilde Groeningen

Groeningen

Het weekend van Pinksteren (4 en 5 juni) staat voor het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde in het teken van het traditionele koningschieten. Het Groeningse gilde krijgt op zaterdag 4 juni een nieuwe koning(in) en jeugdkoning(in). 

Programma zaterdag 4 juni:
07.00 uur: reveille door de drumband in gildekostuum, 15.30 uur: bevestiging koningsschild aan de koningsketting. Opstelling en afmars naar ‘de vogel’ aan de Voortweg. Afmars naar het schietterrein De Lêmse Kuul aan de Maasstraat. Afdoen van het koningszilver, 16.30 uur: aanvang koningsschieten. Na het bekend zijn van de nieuwe koning en jeugdkoning(in) trekt het gilde langs de kapel voor het lossen van enkele schoten. Vertrek naar De Zandpoort voor een trom- en vendelhulde. Aansluitend teren en gezellig samenzijn. Tijdens het koningschieten is er ook een schutsboom gereserveerd voor het publiek.

Let op: vanwege wetgeving kan alleen meegedaan worden met schieten onder vertoning van een geldig identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs).

Op zondag 5 juni worden tijdens de heilige openluchtmis de jubilarissen van het gilde in het zonnetje gezet. De mis wordt geleid door gildepriester Ruud Willemsen en is voor iedereen toegankelijk. Tijdens deze mis worden, zoals gebruikelijk, intenties voorgelezen. Die kunnen ingeleverd worden bij Marietje Hubers via telefoon 0478-631222. 

Programma eerste pinksterdag 5 juni.
07.00 uur: Reveille door de drumband in gildekostuum, 10.30 uur aanvang heilige mis in de openlucht bij de kapel met medewerking van het Groenings koorDeze mis wordt opgedragen aan alle overleden gildebroeders van het gilde. Tijdens de mis wordt er door alle aanwezigen geofferd op de gildetrom. Ook brengen de vendeliers een vendelgroet. Aan het einde van de mis wordt tevens de eed van trouw afgelegd. Daarna vertrek naar De Zandpoort, waar door de gildebroeders wordt geteerd, 18.30 uur samenkomst bij De Zandpoort om de koningin en de jeugdkoningin af te halen, 19.40 uur trom- en vendelhulde en traktatie door de koning aan alle aanwezige kinderen bij De Zandpoort. Aansluitend start de receptie waarbij de koning, de jeugdkoning(in) en de jubilarissen gefeliciteerd kunnen worden.

Dit jaar zijn er vier jubilarissen: Maik Vloet (25 jaar tamboer), Harm Thijssen (25 jaar gildebroeder), Sjef Versteegen (40 jaar gildebroeder) en Jan de Vos (50 jaar gildebroeder). Daarnaast vindt de uitgestelde huldiging plaats van Hans Gerrits en Huub Huibers (25 jaar gildebroeder in 2020/2021), 20.00 uur aanvang receptie en het Koninginnebal.

Iedereen is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het koningsschieten, de openluchtmis, de receptie en het Koninginnebal.

Het gilde maakt zich op voor een traditioneel druk pinksterweekend.
Wie schiet de vogel eraf en mag zich (jeugd)koning(in) van het gilde noemen?