Isa de Vos (vooraan/rechts), Tessel Kamminga (achteraan/links) en Ilan Velthuis (midden).
Isa de Vos (vooraan/rechts), Tessel Kamminga (achteraan/links) en Ilan Velthuis (midden). Foto: eigen foto

Eerste prijzen voor gildejeugd Groeningen in Oploo

Groeningen

Het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde was afgelopen zondag aanwezig op de Kringgildedag in Oploo. “We hebben genoten. Wat een schitterende dag en perfect georganiseerd! Complimenten voor het gilde van Oploo”, meldt het Groeningse gilde.

De dag begon ’s ochtends met een heilige mis, waarvoor het koningspaar en een afvaardiging van het bestuur uitgenodigd waren. Hierna volgden de koffietafel en de erewijn.

Om 12.30 uur trok de optocht met bijna dertig gilden door de straten van Oploo. “Na een week met temperaturen van 30 graden was het die dag iets minder warm. Er viel een enkel druppeltje regen, maar niet noemenswaardig. De zon bleef gelukkig achter de wolken. Ons gilde werd dit jaar weer eens voorgegaan door een standaardruiter met paard. Ook liep er weer een aantal kleine jeugd vanaf 5 jaar mee als zilverdrager of vendelier. De optocht eindigde op het feestterrein bij de Oplose watermolen, waar de indrukwekkende massale opmars en het slangendefilé plaatsvonden. Hierna startten de diverse wedstrijden. Ons gilde heeft deelgenomen aan de wedstrijden trommen, vendelen, geweerschieten, en kruisboogschieten. Voor de eerste keer deed er vanuit ons gilde een jeugdvendelgroep mee met de vendelwedstrijden. Deze groep, die bestond uit Isa de Vos, Tessel Kamminga en Ilan Velthuis, behaalde de eerste prijs.”

Isa de Vos behaalde ook een eerste prijs bij het individueel vendelen in de jeugdklasse. Ilan Velthuis deed voor de eerste keer mee met de muziektromwedstrijden en pakte meteen de eerste prijs in de jeugdklasse. Sjors van der Zanden behaalde een eerste prijs bij het geweerschieten in de jeugdklasse. Ook voor hem was dit de eerste keer dat hij aan een schietwedstrijd op een gildedag meedeed. Het gilde van Oploo reikte aan alle aanwezige jeugdleden een herinneringsspeldje uit.

Bij de kruisboogwedstrijden bemachtigden op het onderdeel ‘Korps’ de kruisboogschutters (Jac Gerrits, Peter Jacobs, Theo van Kessel en Rinus Thijsssen) van het Groeningse gilde de eerste prijs. Ook was er nog de beoordeling tijdens de optocht voor het zogeheten Algemeen Klassement. Het gilde van Groeningen valt in de A-klasse (dertig personen en meer), maar greep hierin naast de prijzen. Het gilde van Oeffelt ging in dit klassement met de eerste prijs naar huis. Het gilde van Blitterswijck mocht de Ereprijs in ontvangst nemen.

“We hebben een schitterende dag gehad en fantastisch dat de jeugdleden diverse eerste prijzen hebben behaald. Om trots op te zijn!”, zo besluit het gilde zijn het bericht aan onze redactie.