De geweerschutters van het Groeningse gilde oefenen op zondagochtend tussen 11.00 uur tot 13.00 uur.
De geweerschutters van het Groeningse gilde oefenen op zondagochtend tussen 11.00 uur tot 13.00 uur. Foto: Persfoto

Oefenavonden- en ochtenden gilde Groeningen

Groeningen

Ook het Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen start zijn activiteiten na de vakantieperiode weer op.

Voor belangstellenden is het  mogelijk om de oefenavonden/-ochtenden van het gilde bij te wonen. Het gilde biedt activiteiten voor alle leeftijdscategorieën. 

De drumband oefent op donderdagavond van 19.45 uur tot 20.45 uur. Momenteel kunnen belangstellenden lid worden van de drumband vanaf de leeftijd van 9 jaar. De jeugd (of volwassene) begint dan met een eigen opleiding. De individuele lessen worden op donderdagavond van 18.30 uur tot 19.45 uur gegeven.


Vendeliers van het Groeningse gilde in actie. 

De vendeliers oefenen op donderdagavond vanaf 19.30 uur. Zij zwaaien hun vendels namens alle gildebroeders van het gilde en onder bescherming van de patroonheilige van het gilde. Vanaf de leeftijd van 9 jaar kunnen belangstellenden met vendelen beginnen.

De geweerschutters oefenen op zondagochtend tussen 11.00 uur tot 13.00 uur. Bij het gilde hoort van oudsher ook een schutterij. Vroeger was de schietbeoefening er nog voor de bescherming, maar tegenwoordig is het een sport. De officiële naam voor de sport is wipboomschieten.

De kruisboogschutters (traditioneel) oefenen op maandagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur. Binnen de kruisboogsport zijn een aantal disciplines. Binnen het Groeningse gilde worden twee disciplines beoefend: het kruisboogschieten traditioneel en het kruisboogschieten wip. Bij het traditioneel schieten (10 meter vlakschieten, dus horizontaal) wordt er binnen geschoten met traditionele kruisbogen.


Een van de kruisbogen die door het gilde worden gebruikt. 

De kruisboogschutters wip oefenen op donderdagavond van 19.00 uur tot 20.30 uur (alleen in de zomermaanden) buiten op het schietterrein. Bij het wipschieten is het de bedoeling om een ijzeren schijfje, variërend van 8 tot 6 cm, dat op een paal van 12,5 meter hoogte ligt, van de paal te schieten. Met behulp van een touw wordt de wip weer op de paal getrokken zodat de schutter zich vervolgens weer kan richten op het volgende schot. Er wordt omhoog – dus verticaal – geschoten. Mede daarom wordt er ook geschoten met een speciaal voor deze discipline geschikte boog. De pijlen hebben, in tegenstelling tot bij andere disciplines, geen scherpe punt, maar een plat, bot uiteinde.

Jeugd in de leeftijd van 9 t/m 17 jaar kan tevens jeugdlid worden van het gilde en als lid deelnemen aan alle activiteiten, waaronder lessen bij de verschillende onderdelen. De contributie voor een jeugdlid bedraagt 17,50 euro per jaar, de contributie voor een volwassene bedraagt 36 euro per jaar (het eerste jaar tot aan Pinksteren bedraagt de contributie 20 euro).

Meer informatie over het gilde staat op de website www.gildegroeningen.nl.

‘Kom gerust eens kijken bij onze oefen-activiteiten, wie weet is het wel iets voor u of voor uw zoon/dochter!’, zo besluit het gilde het bericht aan onze redactie af. 


Het Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen op pad.