Verdediger Tom Kessels uit Venray: "We beleven een geweldig seizoen.”
Verdediger Tom Kessels uit Venray: "We beleven een geweldig seizoen.” Foto: Rikus ten Brücke

Volharding verrast

Sport

Niet enkele gevestigde Zuid-Limburgse clubs of titelkandidaten Wittenhorst of Venlosche Boys staan momenteel aan kop in de eerste klasse C. Nee, promovendus Volharding spant sinds dit weekend de kroon. Dat doet het met Venraynaar Tom Kessels (28) als één van de vaste basisspelers: “We beleven een geweldig seizoen.”

Door Dennis Stiphout

Hij speelt inmiddels zeven jaar in Noord-Brabant. Tom Kessels verruilde Venray in 2016 voor Volharding. “Ik was in die tijd toe aan een nieuwe uitdaging. Ik kreeg destijds een telefoontje om een keer op gesprek te komen. Vanaf het begin spraken ze veel enthousiasme en vertrouwen uit, waarna ik er uiteindelijk voor heb gekozen om daar te gaan voetballen.”

Kessels bleef op eerste klasse-niveau voetballen, aangezien Volharding het seizoen daarvoor gepromoveerd was. Hij won dat seizoen twee keer van zijn oude ploeg, Venray dus, maar het baatte niet: Volharding degradeerde. Dit seizoen mag de club uit Vierlingsbeek het opnieuw proberen in de eerste klasse. In tegenstelling tot het seizoen 2016-2017 is momenteel alles anders bij Volharding.

Na de overwinning op Wittenhorst afgelopen zondag, staat de Vierlingsbeekse formatie trots bovenaan. “Het is echt een geweldig seizoen”, blikt Kessels terug. “Vorig seizoen bleek in het kampioensjaar al dat we heel veel voor elkaar over hebben en hard voor elkaar werken. We hebben een goede mix tussen ervaring en kwaliteit. Onze aanvoerder Mark Blenckers is daar een voorbeeld van. Dat maakt waar we nu staan.”  Waar veel ploegen zeuren over blessures en krappe selecties is dat bij Volharding juist anders. Kessels: “Volharding heeft een goede jeugd. Er zijn enkele talentvolle jongens, die goed mee kunnen voetballen. Natuurlijk moeten ook zij nog wel dingen leren. We hebben een brede groep, dat is ook één van onze kwaliteiten. Ook bij ons zijn er best wel wat jongens geblesseerd, maar we weten dat goed op te vangen.”

Zodoende wordt het elftal steeds ambitieuzer. “Toen we kampioen werden, vond iedereen het voor ons een opgave om erin te blijven”, vertelt Kessels. “Zo zit ik zelf absoluut niet in elkaar. Ik zal nooit uitspreken dat we bij de degradatieplekken weg moeten blijven. We zijn niet voor niets kampioen geworden, ik vind dat we ambitie en lef moeten hebben. Ik vind dat we in het linkerrijtje mee moeten doen.” De verdediger wil op dit moment niet direct over het kampioenschap spreken: “Natuurlijk willen we nu voor het hoogst haalbare gaan, maar de competitie duurt nog lang.” Naast het feit dat het team goed draait, is Kessels ook tevreden over zijn eigen seizoen: “Ik heb een leidende rol binnen het team en ben één van de jongens die de boel van achteruit aan kan sturen. Dat doe ik samen met onze keeper (Bono Barten, red.) en Nino Janssen. Met Nino speel ik al een aantal jaar samen in het hart van de defensie. Bono is daar vorig jaar bij aanvang van het kampioensseizoen bij gekomen als keeper met verschillende jaren ervaring bij Gemert. Dat maakt dat we een stabiel blok vormen en met vertrouwen spelen.”

Dat leverde Volharding dit seizoen al negen zeges in veertien wedstrijden op. Reden genoeg voor gezelligheid in de derde helft: iets wat Kessels ook bijzonder waardeert aan Volharding. “Het is na de training op donderdagavond en de wedstrijd op zondag altijd gezellig druk in de kantine. Er heerst gewoon echt een familiegevoel. We zijn vaker eerder op de club dan nodig om bij andere teams te kijken. Je ziet dan ook terug bij onze wedstrijden. Er wordt regelmatig iets georganiseerd op de club, dat zijn mooie dingen waardoor alles extra gaat leven.” Wie weet wat er aan het einde van het seizoen nog wordt georganiseerd in Vierlingsbeek. Alhoewel er ondanks de koppositie nog altijd grotere titelfavorieten zijn, mag dromen altijd.

(Bron: nieuwsblad Peel en Maas Venray, donderdag 2 februari 2023)