Volharding juicht in de kleedkamer na de 1-3 zege op Wittenhorst.
Volharding juicht in de kleedkamer na de 1-3 zege op Wittenhorst. Persfoto Volharding

Volharding koploper na topprestatie tegen Wittenhorst

Sport

Volharding leverde zondagmiddag op bezoek bij koploper Wittenhorst als team een absolute topprestatie. Door dik verdiend met 3-1 te winnen in het hol van de leeuw, voeren de Vierlingsbekenaren nu zelfs de ranglijst in de eerste klasse C aan. De overwinning van de ploeg van trainer Jan Pruijn was extra knap omdat de gasten een helft lang met een man minder moesten spelen en de laatste tien minuten zelfs met twee man minder na rode kaarten van Brent Achten en Nino Janssen. Beide kaarten leken erg hard gestraft, maar scheidsrechter Soerish Ramcharan uit Papendrecht dacht daar anders over. Wittenhorst was zondagmiddag duidelijk de onderliggende partij tegen een uitstekend georganiseerd Volharding en leek verrast door het systeem van de roodwitten met drie verdedigers en twee aanvallende wingbacks.

Het team van oud-Volharding-trainer Sjoerd van der Coelen begon overigens nog wel goed aan de wedstrijd. In het eerste kwartier redde Volharding-keeper Bono Barten tot tweemaal toe op inzetten van Joost van Rensch en de topscorer van de eerste klasse C, Jeroen Verkennis, schoot voorlangs. Diezelfde Verkennis kreeg al na negen minuten een harde charge te verwerken van centrale verdediger Nino Janssen. Opmerkelijk genoeg zag arbiter Ramcharan daar dan weer geen kaart in, terwijl die zeker op zijn plaats was geweest. Na de lastige eerste vijftien minuten kreeg Volharding de wedstrijd goed onder controle en werden Bekenaren ook gevaarlijk. Alle spelers acteerden zondagmiddag met een geweldige beleving, speelden mannelijk, leverden enorm veel strijd en gingen volledig voor elkaar door het vuur. Wellicht dat wat arrogante teksten op het Instagramaccount van Wittenhorst 1 richting de opponent van zondagmiddag het laatste motivatiezetje was voor de steeds volwassener en zelfbewuster opererende rood-witte promovendus.

Instagrambericht  Wittenhorst.

In de 18e minuut leek Volharding al op voorsprong te komen. Een voorzet met rechts vanaf de linkerkant van captain Mark Blenckers werd door Brent Achten schitterend ingekopt, maar één van de twee neutrale assistent-scheidsrechters vlagde voor buitenspel. Vijf minuten later deed Blenckers het in spiegelbeeld nog eens dunnetjes over. Een perfecte indraaiende voorzet van 37-jarige routinier werd door Vincent Buijssen met het hoofd binnen gewerkt: 0-1. Het was alweer Buijssens’ elfde treffer van het seizoen. Volharding drukte gelijk door. Wittenhorst-keeper Ravi Arts liet een knal van Vincent Buijssen van zijn borst afstuiten, waarna eerst Lars van Treek en daarna Sharif Tah de rebound niet wisten te benutten. Ook Mark Blenckers deed nog een tweetal pogingen. Eenmaal raakte hij het achterwerk van een Horster verdediger en de tweede keer joeg hij de bal van heel ver niet heel hoog over. Tien minuten voor rust verdubbelde Volharding de marge. Een bal van achteruit werd door Sharif Tah fraai doorgekopt, waardoor Luuk Rühl alleen op goalie Arts kon afgaan. De aanvaller faalde niet en tekende voor zijn eerste competitietreffer van het seizoen: 0-2. In de 42e minuut werd het ook nog bijna 0-3. Een schot van Brent Achten verdween echter via de lat over. Diezelfde Achten kreeg op slag van rust zijn tweede, zwaar overdreven gele kaart.

Volharding-verdediger Lars van Treek (links) bijt fel van zich af. Foto: Toon Gerrits.

Daardoor werd het voor Volharding een tweede helft van tegenhouden. Dat deden de Soetendaal-bewoners met verve. Daarbij deed Wittenhorst zelf ook een aardige duit in het zakje. De koploper was niet echt scherp en speelde ook nog eens erg slordig. Bono Barten moest direct na de hervatting wel tweemaal handelend optreden, maar deed dat zoals zo vaak uitstekend. Volharding was met een man minder vanuit de counter zeker zo gevaarlijk. Luuk Rühl verscheen in de 53e minuut alleen voor Arts, maar besloot met zijn mindere linker been op de voeten van de Horster doelman. Ook een uitval even later via Tom Kessels, Luuk Rühl en Vincent Buijssen had een beter lot verdiend. Even leek de spanning toch nog terug te komen in de wedstrijd. In de 64e minuut maakte de topschutter van de eerste klasse C Jeroen Verkennis zijn veertiende goal van het seizoen: 1-2. Binnen de minuut bracht Volharding de gastheren echter weer een nieuwe klap toe. In ondertal promoveerde Vincent Buijssen een assist van Luuk Rühl tot doelpunt: 1-3. Zeven minuten voor tijd moest Volharding met negen man verder. Leidsman Ramcharan stuurde Nino Janssen nu wel om onduidelijke redenen van het veld (iets wat hij eerder na negen minuten had kunnen doen, red.). Ook met twee man minder bleef Volharding opmerkelijk gemakkelijk overeind tegen het meest scorende team van de competitie.

Volharding-doelman Bono Barten is weer eens de baas in de lucht. Foto: Toon Gerrits.

Bono Barten greep wel nog tweemaal in op schoten van Jeroen Verkennis en Giel Beurkens, maar de beste kansen waren bij counters nog voor de Vierlingsbekenaren. Mark Blenckers kwam alleen voor Arts, maar schoot tegen de keeper aan. En invaller Stan Jakobs was in extra tijd ook nog heel dicht bij de 1-4, maar werd in extremis ten koste van een corner gestuit. Zelfs tien minuten (!) blessuretijd brachten Volharding niet meer in verwarring, waardoor de roodwitten nu weer de koppositie in de eerste klasse C mogen koesteren.

Volgende week staat er voor Volharding opnieuw een uitwedstrijd op het programma. De nieuwe ranglijstaanvoerder gaat op bezoek bij nummer twaalf in de stand, BSV Limburgia uit Brunssum. Op 25 september 2022 won Volharding het openingsduel van dit seizoen in eigen huis met 2-0 door goals van Gijs Creemers en Mark Blenckers.

Karakteristieken:
Wittenhorst- Volharding: 1-3 (0-2);
Scheidsrechter: Soerish Ramcharan (Papendrecht);
Assistent-scheidsrechters: John Ruinard (Baarlo) en Hugo Witjes (Vught);
22e min. 0-1 Vincent Buijssen, 35e min. 0-2 Luuk Rühl, 63e min. 1-2 Jeroen Verkennis, 64e min. 1-3 Vincent Buijssen;
Toeschouwers: 400;
Gele kaarten: Daan Verlijsdonk (Wittenhorst); Tom Kessels, Brent Achten 2x, Gijs Creemers en Vincent Buijssen (allen Volharding);
Rode kaarten: 45. Brent Achten 2x geel (Volharding), 83. Nino Janssen (Volharding) te hard inkomen in een duel om de bal.

Opstelling Volharding: Bono Barten; Lars van Treek, Nino Janssen, Tom Kessels, Gijs Creemers, Rens ten Brinke; Brent Achten, Mark Blenckers; Luuk Rühl (90. Stan Jakobs), Vincent Buijssen (86. Rick Maassen), Sharif Tah (80. Jens Biersteker)