Volharding kreeg in Helvoirt in de absolute slotfase de 1-1 om de oren.
Volharding kreeg in Helvoirt in de absolute slotfase de 1-1 om de oren. Foto: depositphotos

Volharding verliest dure punten in slotseconden

Sport

Koploper Volharding heeft zondagmiddag voor de tweede achtereenvolgende week punten laten liggen in de strijd om de titel in de tweede klasse F. Op bezoek bij middenmoter Helvoirt kregen de roodwitten in de 96e minuut de gelijkmaker om de oren: 1-1. Het team van trainer Johan Vullings kreeg daarmee de deksel op de neus voor het missen van de nodige kansen gedurende de wedstrijd. Zelf gaven de Vierlingsbekenaren eigenlijk niets weg tot aan de laatste minuut en dat werd gelijk fataal.

Bij Volharding was de lijst van afwezigen weer indrukwekkend te noemen. Naast het vijftal geblesseerden Gijs Hendriks, Thomas Rijn, Luuk van den Boogaard, Stijn van den Broek en Brent Achten ontbrak ook centrale verdediger Nino Janssen vanwege een schorsing.

Met name de power van Achten en Janssen werden tegen het fysiek sterke Helvoirt node gemist. Helvoirt koos er vandaag voor tegen zijn natuur in om in te zakken. Dit had alles te maken met de forse 7-0 nederlaag eerder dit seizoen in Vierlingsbeek. Coach Henk van Hattum had geen zin om opnieuw als schietschijf te dienen. Toch leek het weer een makkelijke middag te worden voor Volharding.

Het eerste kwartier speelden de Bekenaren prima voetbal. Een schot van Vincent Buijssen smoorde en een solo van Luuk Rühl had een beter lot verdiend. Wederom Vincent Buijssen stuitte in de korte hoek op Helvoirt-doelman Jannes Verhulst die vervolgens ook een knal van Lars van Treek klemvast pakte. In de 16e minuut was het wel raak. Na voorbereidend werk van Vincent Buijssen en Melvin de Klijn schoot Luuk Rühl de bal in het dak van het doel: 0-1.

Direct na de openingstreffer werd de thuisclub voor het eerst gevaarlijk. Scheidsrechter Bram van Dongen uit Den Bosch negeerde een vlagsignaal voor buitenspel, waardoor Rico de Laat alleen op Volharding-keeper Bono Barten kon afgaan, maar die redde bekwaam met de voeten. Het goede voetbal van Volharding was opeens weg en de roodwitten gingen teveel mee in het opportunistische spel van Helvoirt. Het middenveld werd te vaak overgeslagen en lange ballen werden meer regel dan uitzondering. Toch waren er nog wel wat kansen voor de bezoekers. Een kopbal van Teun Jakobs werd van de lijn gehaald en een schot van Luuk Rühl smoorde in de Helvoirt-defensie. Captain Mark Blenckers - die als 36-jarige (!) vooropging in de strijd- raakte in kansrijke positie de bal niet goed met zijn mindere linkervoet.

Direct na de rust had Rens ten Brinke het duel moeten beslissen. Hij zette zelf een aanval op en vond Melvin de Klijn aan de linker kant. De voorzet van De Klijn was op maat, maar de doorgelopen Ten Brinke slaagde erin om de bal een paar meter voor het doel jammerlijk over het doel te werken. Na een uur spelen rommelde Luuk Rühl zich door de Helvoirt-verdediging, maar Verhulst kon op tijd ingrijpen. Zo bleef het dus 0-1 en waren er nog altijd mogelijkheden op een goed resultaat voor de thuisclub. Helvoirt nam iets meer risico en dat leverde met name in het laatste kwartier kansen op aan beide kanten.

Tien minuten voor tijd was het weer Rico de Laat die namens de gastheren een mogelijkheid kreeg, maar hij schoof de bal voorlangs. Jordy de Klijn haalde daarna een inzet van Menno van Hattum van de lijn. Bij Volharding hadden vervolgens met name de invallers de wedstrijd in het slot moeten gooien. Maar met de ontstane ruimte gingen de Soetendaalbewoners slecht om. Stan Jakobs werd net op tijd geblokt en Rens van Lanen schoot voorlangs. In de 95e minuut werd opnieuw Rens van Lanen vrij voor de keeper gezet door Stan Jakobs en Kas van den Bosch maar de geboren Millenaar schoot de bal tegen Verhulst aan. Het werd een dure misser, want uit de directe tegenaanval kreeg Helvoirt alsnog loon na heel hard werken. Menno van Hattum dompelde Volharding in extremis met een kopbal van dichtbij in rouw: 1-1. 

Omdat directe concurrent SVSSS zondagmiddag ruim won op bezoek bij Volkel (1-6, red.) bedraagt de voorsprong van Volharding op de ranglijst nu nog slechts één punt op de ploeg uit Udenhout. Op tweede paasdag speelt Volharding wederom een uitwedstrijd. In Vught is dan Real Lunet de tegenstander.

10-04-2022: Helvoirt - Volharding (0-1) 1-1.
Scheidsrechter: Bram van Dongen (Den Bosch)
16e min. 0-1 Luuk Rühl, 96e min. 1-1 Menno van Hattum, toeschouwers: 150,

Gele kaarten: Menno van Hattum, Jeroen de Bever, Nick van de Bruggen en Tim Verhoeven (allen Helvoirt); Lars van Treek, Stan Jakobs en Kas van den Bosch (allen Volharding)

Opstelling Volharding: Bono Barten; Lars van Treek (72. Driek van den Beuken), Jordy de Klijn, Tom Kessels, Teun Jakobs; Gijs Timmermans, Mark Blenckers (87. Stan Jakobs), Rens ten Brinke; Luuk Rühl (78. Kas van den Bosch), Melvin de Klijn, Vincent Buijssen (78. Rens van Lanen)