Volharding viert feest na het winnende doelpunt van Vincent Buijssen.
Volharding viert feest na het winnende doelpunt van Vincent Buijssen. Foto: Toon Gerrits

Volharding sluit topjaar in stijl af: zege op Venlosche Boys

Sport

Volharding sloot het topjaar 2022 zondagmiddag in stijl af. In Venlo werd nummer drie Venlosche Boys vlak voor tijd met 0-1 verslagen door de tiende treffer van het seizoen van (wie anders dan?) Vincent Buijssen. Daardoor sloegen de Vierlingsbekenaren een gat van vijf punten met de ploeg van oud-Volharding-trainer Chris Burhenne en gaan de roodwitten met een stevige marge op een directe concurrent de winterstop in. Nog altijd maar één punt achter op winterkampioen Wittenhorst. 

De zege in Venlo was wellicht wat teveel van het goede. Maar des te knapper omdat Venlosche Boys pas één keer eerder had verloren deze competitie, op de openingsdag eveneens thuis tegen Minor met 0-2. Tegen datzelfde Minor verloor Volharding drie weken geleden vlak voor tijd in een echte 0-0 wedstrijd met 1-0. 

Zondag was het wederom een wedstrijd voor een brilstand, maar nu viel het kwartje voor Volharding wél de juiste kant op. De personele problemen bij Volharding worden met week groter. Stijn van den Broek miste de hele eerste competitiehelft vanwege zijn studie. Naast het zestal geblesseerden Thomas Rijn, Luuk van den Boogaard, Gijs Hendriks, Rens van Lanen, Rens ten Brinke en Tim Martens waren zondagmiddag ook Tom Kessels vanwege werkverplichtingen en Nino Janssen door een schorsing niet inzetbaar.


Volharding-sterkhouder Brent Achten dirigeert de roodwitten naar voren. Foto: Toon Gerrits

Daarmee ontbrak het vaste centrale verdedigingsduo en moest trainer Jan Pruijn nagenoeg een compleet nieuwe defensie formeren. Lars van Treek schoof van de rechtsbackpositie door naar rechter centrale verdediger en Gijs Creemers stond links naast hem. Beide spelers acteerden met name defensief als een vorst, alsof ze altijd op deze voor hun niet alledaagse positie op het veld staan. Rick Maassen begon voor het eerst in de basis dit seizoen als rechter vleugelverdediger. De van Vitesse’08 overgekomen verdediger deed het na een onwennig begin keurig. Omdat ook Venlosche Boys lang niet met de sterkste elf kon aantreden kregen de toeschouwers een vlakke wedstrijd te zien. Beide ploegen toonden veel respect voor elkaar en namen weinig risico’s. Zodoende werden er nauwelijks kansen uitgespeeld.

Direct vanuit de aftrap werd Volharding wel gelijk gevaarlijk. Een voorzet van Sven Jenniskens werd gemist door zowel Vincent Buijssen als Sharif Tah. Vijf minuten later werd de topscorer van Venlosche Boys Bob Hoveling (9 goals, red.) gestuit door Volharding-goalie Bono Barten. Sven Jenniskens kwam in de loop van de eerste helft tweemaal een teenlengte tekort om fatsoenlijk af te kunnen drukken. De beste kans was in de 32e minuut voor de thuisclub. Een bekeken schot van wederom Bob Hoveling werd door Bono Barten knap uit de rechterbenedenhoek gehaald. Vlak voor rust had Volharding nog bijna op voorsprong kunnen komen. Vanuit een scrimmage raakten Rick Maasen en Teun Jakobs echter louter Venlose benen. 

Na de thee voltrok zich een echte vechtwedstrijd op sportpark de ‘Alde Wielerbaan’ in Venlo. Dat werd het vooral na een rode kaart voor Jasper Swaghoven van de thuisclub. De middenvelder kwam weliswaar hard in op Rick Maasen, maar een gele kaart had ook afdoende geweest. Scheidsrechter Roy Schuurmans uit Heesch dacht daar tot afgrijzen van de gastheren anders over en stuurde Swaghoven naar de kleedkamer. Venlosche Boys leek daarna tevreden met de 0-0, maar ook Volharding maakte met een man meer niet echt aanstalten om voor de overwinning te gaan.

Toch gingen de Bekenaren nog met de zege aan de haal. Weer was arbiter Schuurmans in de ogen van de thuisclub de gebeten hond. Een prachtige lange bal van achteruit door Lars van Treek, bereikte twee minuten voor tijd linksbuiten Sven Jenniskens. De grensrechter van Venlosche Boys vlagde voor buitenspel, maar leidsman Schuurmans wuifde dat weg. Jenniskens kon daarna vrij op de goal afgaan en schoot de bal tegen de paal. In de rebound was topscorer Vincent Buijssen er als de kippen bij om de 0-1 binnen te tikken. Het was de allereerste gevaarlijke actie in de tweede helft voor één van beide doelen überhaupt. In de extra tijd kreeg Venlosche Boys nog wel dé kans op de gelijkmaker. Het was echter Bono Barten die met een geweldige redding Bob Hoveling van zijn tiende doelpunt van het seizoen afhield en daarmee de drie punten voor Volharding redde.

De winterstop in de eerste klasse C gaat zes weken duren. Op zondag 22 januari 2023 gaat het voor Volharding verder met een thuiswedstrijd tegen het laag geklasseerde Deurne. Een week later staat in Horst dan de absolute kraker tegen koploper Wittenhorst op het programma. Tegen die tijd zal naar verwachting de ziekenboeg bij Volharding een heel eind zijn leeg gelopen. Een mooi vooruitzicht voor Jan Pruijn, want er zullen dan weer luxe keuzes gemaakt kunnen én moeten worden.

Een scrimmage voor het doel van Venlosche Boys.