Stan Jakobs is het middelpunt van de feestvreugde na de door hem gescoorde 2-1.
Stan Jakobs is het middelpunt van de feestvreugde na de door hem gescoorde 2-1. Foto: Toon Lenkens

Koploper Volharding mazzelt tegen hekkensluiter

Sport

Koploper Volharding had zondagmiddag het geluk van een aanstaande kampioen. In een bijzonder moeizame wedstrijd werd hekkensluiter Venhorst pas in de blessuretijd met 2-1 verslagen.

Goudhaantje was invaller Stan Jakobs. De 20-jarige eerstejaars senior uit Sambeek beleefde zijn finest hour als voetballer tot dusverre. Behalve de winnende treffer tegen Venhorst tijdens zijn derde invalbeurt überhaupt bij het vlaggenschip van Volharding, scoorde de behendige aanvaller eerder op de dag ook al drie keer bij de reserves van Volharding in de met 4-1 gewonnen wedstrijd bij Wittenhorst 2. Voor Venhorst waren de druiven begrijpelijkerwijze zuur. De ploeg van trainer Michael van Doren had zeker een punt verdiend in Vierlingsbeek, maar het mocht voor hen in extremis niet zo zijn.

Volharding heeft het standaard lastig tegen het stugge Venhorst. Zonder de geschorste doelman Bono Barten was dat zondagmiddag niet anders. Het hielp daarbij niet dat Volharding weer eens bijzonder onzorgvuldig speelde, al waren de eerste tien minuten nog wel van een prima niveau. Het duurde tot de 23e minuut vooraleer Volharding de eerste echte kans kreeg. Luuk Rühl raakte de bovenkant van de lat na een voorzet van Vincent Buijssen. Even daarvoor waren de gasten dicht bij de openingstreffer, maar Sam van Lieshout raakte de bal niet goed in kansrijke positie. Even later leek een corner van Vincent Buijssen direct binnen te draaien, maar een Venhorst-verdediger kopte de bal net op tijd uit de kruising. Aansluitend kopte Melvin de Klijn de bal te zacht op doel na een afgemeten voorzet van Tom Kessels. Na een klein half uur kwam Volharding goed weg, nadat Senna van Creij de Volharding-defensie dolde maar net niet tot afronding van zijn fraaie solo kwam. In de 33e minuut leek Volharding op voorsprong te komen, maar een prima inzet van Brent Achten werd door Venhorst-doelman Justin Rullens heerlijk klemvast gepakt. Vijf minuten voor rust greep Nino Janssen aan de andere kant net op tijd in, voordat Luuk van den Boogaard namens Venhorst kon scoren. Twee minuten later brak Brent Achten de ban alsnog voor Volharding op een psychologisch belangrijk moment. Achten onderschepte de bal zelf met zijn borst waardoor de bal panklaar lag voor zijn mindere linkervoet. Zijn uithaal was ditmaal te machtig voor Rullens: 1-0.

In de tweede helft leek Volharding gelijk door te willen pakken, maar dat lukte het team van trainer Johan Vullings niet. Mark Blenckers zag zijn vrije trap via de rug van een Venhorst-verdediger net over gaan. Melvin de Klijn had moeten scoren na een panklare voorzet van Vincent Buijssen, maar hij liet dit na. Even later leek Teun Jakobs behalve de bal ook de tegenstander te raken binnen de zestien, maar scheidsrechter Chryso Konings uit Tilburg vond het niets. Volharding verzuimde om het duel snel te beslissen, met name vanwege eigen onzorgvuldigheid. Dat leek zich te gaan wreken toen Venhorst in de 81e minuut de gelijkmaker produceerde. Jaap Kanters was het feestvarken bij de bezoekers: 1-1. Vijf minuten voor tijd had topscorer Vincent Buijssen namens Volharding echter de hernieuwde voorsprong op zijn schoen. Maar de doorgaans koele afmaker faalde alleen voor Rullens. De beste man aan Volharding-kant Brent Achten (hij won werkelijk elk kopduel, red.) was koppend ook nog dicht bij een goal, maar mikte net naast. Toch kwam het nog goed voor de koploper uit Vierlingsbeek. Invaller Stan Jakobs werd vrij voor Rullens gezet door wederom Brent Achten. De jongeling uit Sambeek verschalkte Rullens vervolgens met een koele lob en zette sportpark Soetendaal maar weer eens in vuur en vlam: 2-1. Iedereen was prompt vergeten hoe moeizaam het zondagmiddag ging.

Met de late zege tegen Venhorst kan Volharding met een goed gevoel toewerken naar de clash tegen de nummer twee SVSSS, dat zondagmiddag met 1-0 zegevierde tegen Emplina. De ploeg uit Udenhout komt komende donderdag op bezoek in Vierlingsbeek. De voorsprong voor Volharding op SVSSS is met nog vijf duels te gaan nog altijd zes punten. De wedstrijd begint donderdagavond om 20.15 uur.  Eerder dit seizoen verloor Volharding de uitwedstrijd in een ware thriller met 5-4.

Karakteristieken:
Volharding-Venhorst: 2-1 (1-0).
Scheidsrechter: Chryso Konings (Tilburg).
42e min. 1-0 Brent Achten, 81e min. 1-1 Jaap Kanters, 92e min. 2-1 Stan Jakobs..
Toeschouwers: 200, geen kaarten.

Opstelling Volharding: Jelle Stevens; Jordy de Klijn, Nino Janssen, Tom Kessels, Teun Jakobs (79. Lars van Treek); Brent Achten, Mark Blenckers, Rens ten Brinke (93. Gijs Timmermans); Luuk Rühl (79. Stan Jakobs), Melvin de Klijn (59. Stijn van den Broek; 79. Luuk van den Boogaard), Vincent Buijssen.