Vierlingsbeek wil een toekomstbestendig mfa. Maar waar?
Vierlingsbeek wil een toekomstbestendig mfa. Maar waar? Foto: Persfoto

‘Geen scenario toekomstbestendig MFA binnen huidige kaders’

Vierlingsbeek

‘De onderzoekers concluderen dat geen van de scenario’s invulling kan geven aan een toekomstbestendig MFA binnen de kaders als gesteld door de raad’. Dat schrijft het college van B en W in de raadsinformatiebrief over de multifunctionele accommodatie (MFA) in Vierlingsbeek. Bureau HEVO, dat in opdracht van de raad de studie uitvoerde, concludeert dat de onderzochte opties gemeenschapshuis Joffershof (uitbreiding), Laurentiuskerk (renovatie), nieuwbouw en een tussenvariant (opknappen Joffershof, realisatie grote zaal in de kerk) binnen de huidige kaders van de raad alle vier niet voldoen aan ‘datgene wat een MFA zou moeten zijn’.

De scenario’s zijn doorgerekend op basis van exploitatie en investeringsopgave. Tijdens de conceptbespreking is een aanvullend scenario ‘tussenvariant’ ingebracht, die nadien nog is doorgerekend.

Hieronder volgt een korte beschrijving van de conclusies per scenario, zoals ze in de raadsinformatiebrief staan genoteerd:
- Scenario ‘uitbreiding Joffershof’: hierbij kan het ideale ruimtebeslag (m²), gebaseerd op de eisen en wensen van de huidige gebruikers wél, maar het geuite toekomstperspectief van een MFA niet voldoende tot uiting komen, tenzij de ruimtes van Spring kinderopvang verplaatst worden. Het past wel binnen de voorwaarden van de raad voor wat betreft investeringslast en exploitatie;
- Scenario ‘renovatie Laurentiuskerk’: het exploitatietekort is aanzienlijk door de grotere hoeveelheid m² (dan benodigd op basis van het ruimteprogramma) en de te verwachten hoge energielasten van de kerk. Daarnaast vormt de eigendomspositie van de kerk een obstakel in relatie tot de lasten groot onderhoud. Daarbij is de investeringslast van renovatie Laurentiuskerk aanzienlijk. Hierbij wordt door de initiatiefnemers van de kerk aangemerkt dat zij aangeven een betere exploitatie te kunnen genereren dan waar het onderzoeksbureau vanuit gaat. Ook dit scenario is als afgeleide inzichtelijk gemaakt;
- Scenario ‘nieuwbouw’: is in de investeringslast kostbaar en zorgt ook voor een hoger exploitatietekort, los van de locatie waar een dergelijke accommodatie dan zou moeten komen;
- Scenario ‘tussenvariant’: voorziet in het opknappen Joffershof en realisatie van een grote zaal in de Laurentiuskerk, met het perspectief dat naar de toekomst toe de overstap gemaakt wordt naar de Laurentiuskerk. In tijdelijke zin blijft het verenigingsleven verdeeld over accommodaties, zoals dit tot voor kort ook het geval was. Ook hier is de investering hoger dan gesteld als voorwaarde en wordt een exploitatietekort voorzien.

‘Dit onderzoek naar de toekomstige MFA in Vierlingsbeek heeft beoogd de verschillende mogelijke scenario’s te objectiveren vanuit een gemeenschappelijke visie op de nieuwe MFA, de samenwerking en de input vanuit de huidige gebruikers van Joffershof, de kerngroep i.o. en het voormalige Concordia. De kernvraag is vervolgens een vraag aan de gemeenteraad van Land van Cuijk om te beantwoorden: wat is de nieuwe MFA in Vierlingsbeek u waard? Hierbij doelen we op de financiële inbreng van de gemeente enerzijds ten opzichte van de maatschappelijke meerwaarde en de inbreng van de lokale samenleving anderzijds’, zo schrijven de onderzoekers in hun afsluitende conclusie in het onderzoeksrapport.

Het college van B en W gaat nu een voorstel voor de gemeenteraad uitwerken, waarbij wordt gestreefd naar besluitvorming in de raadsvergadering van donderdag 29 september 2022. Want uiteindelijk is de raad aan zet om aan te geven welke richting gewenst is voor Vierlingsbeek, alsook de voorwaarden waaronder. 

Voor meer informatie zie het rapport en de opdrachtomschrijving onderzoek MFA Vierlingsbeek. Klik hiervoor op onderstaande link:

Document LvC - 2022-RIB-102a Rapport Onderzoek MFA Vierlingsbeek - iBabs RIS (bestuurlijkeinformatie.nl)