115 mensen hebben de steunbetuiging voor realisatie van een MFA in de kerk ondertekend.
115 mensen hebben de steunbetuiging voor realisatie van een MFA in de kerk ondertekend. Foto: Persfoto

115 steunbetuigingen voor MFA in kerk

Vierlingsbeek

Bij de plaatselijke bibliotheek hebben 115 dorpsgenoten de moeite genomen om persoonlijk hun steunbetuiging voor realisatie van een multifunctionele accommodatie (MFA) in de kerk in Vierlingsbeek in te leveren. Dat meldt initiatiefneemster Nell Wolfs-Borghs uit Vierlingsbeek. 

‘Wij verzoeken u dringend goede nota te nemen van de oproep in deze brief en onze mening mee te nemen in de besluitvorming rondom het mfa, te realiseren in het kerkgebouw van Vierlingsbeek. Uiteraard zijn wij graag bereid deel te nemen aan de gesprekken die onder leiding van een extern deskundige zullen worden gevoerd’, schrijft de initiatiefneemster van de actie in een open brief aan het college van B en W en de raadsleden in de gemeente Boxmeer, die zich in de raadsvergadering van 9 december opnieuw over de kwestie buigen. 

De tekst van de open brief:

Vierlingsbeek, 20 november 2021

Open brief

In de raadsvergadering van de Gemeente Boxmeer d.d. 14 oktober 2021 is besloten dat het college van B&W onder begeleiding van een ter zake deskundige met alle potentiële gebruikers van een mogelijk toekomstig MFA voor Vierlingsbeek in gesprek dient te gaan. Als inwoners van Vierlingsbeek en Groeningen, niet persé aangesloten bij een van de verenigingen waarmee een gesprek zal worden gevoerd, willen wij hierbij onze grote bezorgdheid uitspreken over de toekomst van ons dorp als er straks geen adequate voorziening meer is. Wij willen daarom langs deze weg nogmaals aandacht vragen van de raadsleden. Immers, de gemeenteraad dient alle burgers te vertegenwoordigen. Hoewel u eerder al een digitale petitie werd gepresenteerd die in korte tijd gesteund werd door 534 belanghebbenden en kort voor aanvang van de raadsvergadering van 14 oktober om die reden werd stopgezet, ziet het ernaar uit dat de mening van een groot aantal burgers onvoldoende wordt gehoord. Daarom vragen wij de raad hierbij nogmaals om in de besluitvorming rekening te houden met het volgende:

Vierlingsbeek is een levendig dorp, waar door allerlei groepen, vaak spontaan zonder dat daar een vereniging achter staat, van alles wordt georganiseerd. Een goed voorbeeld is Bibliobeek, dat dankzij de inzet van vele vrijwilligers in stand wordt gehouden, waardoor ook de mensen die minder mobiel zijn van een bibliotheek gebruik kunnen blijven maken. Wij zorgen hier voor elkaar in Vierlingsbeek en Groeningen. Het feit dat honderden dorpsgenoten minimaal €500.- geïnvesteerd hebben om de kerk als beeldbepalend gebouw voor het dorp te behouden zegt veel over de saamhorigheid en de betrokkenheid bij de dorpsbewoners. Dat blijft naar onze mening onderbelicht in de discussie tot nu toe. En ook dat degenen die wellicht geen lid zijn van een vereniging wel behoefte zullen hebben aan een accommodatie waar evenementen van allerlei aard kunnen plaatsvinden.

Een accommodatie in de omvang van het huidige Concordia is dus een must! Want waar vieren wij straks nog carnaval? Waar kunnen wij evenementen organiseren? Waar kunnen we met een grote groep een bruiloft vieren of waar kunnen we als er iemand overleden is nog een waardig afscheid organiseren? Er is straks geen enkele accommodatie meer in ons dorp die hieraan kan voldoen! Dat mag niet gebeuren! 

Natuurlijk weten wij dat er ook groepen mensen in het dorp zijn die om uiteenlopende redenen geen voorstander zijn van een MFA, hetgeen door sommige partijen dankbaar lijkt te worden gebruikt om het door de initiatiefnemers ingediende voorstel af te wijzen. Een afwijkende mening mag je hebben, dat is ook goed. Immers, verdeeldheid is de basis van democratische besluitvorming. We leven in een land met maar liefst 37 politieke partijen. En ook de gemeenteraad bestaat uit een aantal partijen met verschillende visies, standpunten en doelen. Hierdoor kunnen de belangen van eenieder gehoord en gewogen worden. Het gaat dus niet aan om als voorwaarde te stellen dat het hele dorp het eens moet zijn met de plannen. Zo werkt dat niet in een democratie. Wij vinden het ook te kort door de bocht om alleen de verenigingen te betrekken. Wij willen dat ook onze belangen worden meegenomen in de besluitvorming. Wij realiseren ons heus wel dat een MFA zoals voorgesteld in de huidige plannen een flinke investering vergt. Maar hoewel de initiatiefnemers duidelijke plannen hebben gepresenteerd om die investeringen op termijn in belangrijke mate terug te verdienen, lijkt dat niet gehoord te worden. Wij hopen echter dat de besluitvorming wordt gebaseerd op een langetermijnvisie met betrekking tot de leefbaarheid in Vierlingsbeek en Groeningen. Wij zijn graag bereid hierover met uw raad in gesprek te gaan.

Bij de brief heeft Nell Wolfs-Borghs tevens de ondertekende steunbetuigingen bijgevoegd. 

Lees ook:

MFA in Laurentiuskerk op losse schroeven na emotievolle raadsvergadering Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)