Nico Kolenberg en Marjan Sonnemans: “We willen mensen het gevoel geven dat ze ertoe doen."
Nico Kolenberg en Marjan Sonnemans: “We willen mensen het gevoel geven dat ze ertoe doen." Foto: eigen foto

Spoor12 van De Ent viert eenjarig bestaan: ‘Een thuis van huis’

Vierlingsbeek

Spoor12 bestond op 1 juli 2022 één jaar. In het karakteristieke pand aan de Spoorstraat 12 in hartje Vierlingsbeek wonen drie mannen met een verstandelijke beperking onder begeleiding. Spoor12 is een van de onderdelen van welzijns- en zorgorganisatie De Ent, waarvan Nico Kolenberg en Marjan Sonnemans de eigenaren zijn. Sinds kort vormen zij met hun zonen Lennart en Oscar de directie.

“De Ent, welzijn en zorg is een kleinschalige organisatie”, vertelt Nico, die samen met zijn vrouw Marjan in november 2009 aan de Spoorstraat in Vierlingsbeek een gezinshuis startte. “Ja, dat kleinschalige is een bewuste keuze. Wij houden van het persoonlijke contact en denken en weten uit ervaring dat die korte lijnen voor onze medewerkers en onze verschillende doelgroepen, pleegkinderen, jongeren met een verstandelijke beperking en ouderen, het beste zijn. Dat geldt ook voor de drie jongemannen in Spoor12. Ook zij kunnen dag en nacht rekenen op de steun van een vast, hecht en enthousiast team om zich heen.” 

De drie woonden al langer in het huis, maar sinds een jaar onder de vlag van De Ent. “Wij zijn begonnen met pleegzorg voor kinderen en jongvolwassenen, soms met een beperking”, legt Marjan, die meer dan dertig jaar in het (speciaal) onderwijs zat en daarin veel praktijkervaring opdeed, uit. “Waarom? Nou, gewoon, omdat wij vinden dat ieder kind het recht heeft om een zo mooi mogelijk mens te worden. Ook zij die niet thuis bij hun ouders kunnen opgroeien. Bij ons groeien ze op midden in de samenleving, in een gewoon dorp, in een gewoon gezin. Wij bieden hen zogezegd een thuis van huis, de mogelijkheid om op te groeien tot volwaardige medeburgers met hun eigen identiteit, mensen die hun plek hebben in de maatschappij. De Ent is eigenlijk een groot gezin, maar tegelijkertijd een huis en een onderneming. Met een lach: “Zonder bureaucreatie, met korte en overzichtelijke lijnen en een heldere communicatie.”

Hun drie kinderen, die inmiddels het huis uit zijn, weten niet beter dan dat er altijd (pleeg)kinderen bij hen woonden. Meestal voor langere tijd, anderen voor crisisopvang. “Natuurlijk is dat niet altijd even gemakkelijk”, zegt Nico, ondanks al zijn ervaring als begeleider, manager en beleidsmedewerker in de gehandicaptenzorg, eerlijk. “Want sommige kinderen hebben echt wel een rugzakje bij zich, maar wij en ook onze kinderen ervaren het als een enorme verrijking in ons leven. Want wat is er nou mooier dan kinderen zich zien ontwikkelen op hun levenspad? Dat je ze kunt helpen hun eigenwaarde te vergroten? Wat we toen niet wisten en nu wel is: wat hebben we er, naast alle moeizame momenten, vooral ongelooflijk veel plezier en liefde voor teruggekregen! Daar kan geen geld tegenop. Sommige kinderen maken al meer dan twintig jaar deel uit van ons leven.”

Naast het ecologische gezinshuis op de Klaphekken is gRoots35 aan de Grotestraat in Vierlingsbeek een andere tak van De Ent. Daar wonen drie jongeren, al dan niet met een verstandelijke beperking, die begeleiding op maat krijgen. Ut Bènkske in het voormalige bankgebouw in Vortum-Mullem bestaat uit twee royale appartementen waarin vanuit De Ent woonbegeleiding wordt geboden. “Dat is ook het fijne voor nieuwe medewerkers die bij ons komen werken”, vindt Marjan. “Wij geven hen de kans verschillende doelgroepen te leren kennen. Denk hierbij aan kinderen, jongeren met een verstandelijke beperking en ouderen. Die mix zie je ook terug in de dagbesteding Allesbijeen, die we in september 2015 in gemeenschapshuis Joffershof in Vierlingsbeek zijn gestart. Allesbijeen is een dagbesteding voor mensen uit het dorp en de regio die behoefte hebben aan opvang overdag, waarin zij op professionele wijze worden begeleid, een plek voor jong en oud. Afhankelijk van de ondersteuningsvraag wordt hen een programma op maat aangeboden. Alle mensen die behoefte hebben aan een fijne, zinvolle dagbesteding zijn van harte welkom bij Allesbijeen.”

Mensen handvatten bieden om te participeren in de samenleving. Begeleiden en opvoeden, kansen geven en zichzelf helpen ontplooien. Met oog voor het individu, maar zeker ook voor de samenleving. Samen met andere professionals en vrijwilligers. Vanuit hun idealen maakten Nico en Marjan ooit samen de maatschappelijke keuze waarin ze dicht naast jonge en/of kwetsbare mensen wilden gaan staan. “We willen mensen het gevoel geven dat ze ertoe doen. Want het gebeurt naar onze zin te vaak dat mensen, jong en oud, zomaar aan de kantlijn komen te staan, terwijl iedereen zijn of haar talenten heeft. Alleen krijgt niet iedereen de kans die te ontwikkelen. Wij willen onze mensen een omgeving bieden waarin zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en maximaal kunnen deelnemen in de samenleving. Met oog voor het individu, maar zeker ook voor de omgeving en een duurzame wereld.” Met een lach: “Het is niet voor niks dat we in een energieneutraal gezinshuis wonen en bewust niet willen vliegen.”

Spoor12, dat op zondag 17 juli zijn eenjarig jubileum viert met de onthulling van een nieuw naambord aan de gevel van het pand, heeft nog ruimte voor een nieuwe bewoner. Mensen met een PGB kunnen hier terecht. Belangstellenden, of mensen die interesse hebben om bij ‘het gouden team’ van Nico en Marjan te komen werken, kunnen zich bij hen melden. De Ent werkt onder meer samen met stichtingen Dichterbij en Unik en de kinder- en jeugdzorg.

Voor meer informatie:
De Ent, een thuis van huis, Klaphekken 1a, 5821 AR Vierlingsbeek, telefoon 0478-630754. E-mail: info@de-ent.nl. Website: www.de-ent.nl