Een eerdere foto van de huiskamer voor de Oekraïense gezinnen.
Een eerdere foto van de huiskamer voor de Oekraïense gezinnen. Foto: Persfoto

Oekraïners: ‘Vierlingsbeek bedankt voor alle hulp en het onderdak!’

Vierlingsbeek

Elf vluchtelingen uit Oekraïne worden sinds 22 maart opgevangen nabij het supermarktgebouw van PLUS Verbeeten in Vierlingsbeek. Het gaat om drie gezinnen (vijf volwassenen, zes kinderen). De vluchtelingen verblijven in twee leegstaande kantoorruimtes aan de Spoorstraat. Een boven Bibliobeek en een aan de achterzijde ervan.

Het eerste gezin bestaat uit Olena en Vasyl. Ze wonen samen en hebben vier kinderen: de 12-jarige Alina, 15-jarige Alexander, 14-jarige Lida en 7-jarige Jura. De eerste twee kinderen zijn van Olena en de andere twee van Vasyl. Beiden zijn weduwe. De moeder van Olena is ook mee, ze heet Olga. Het tweede gezin bestaat uit Halina en haar dochter Patricia van 16 jaar. Zij is een vriendin en collega van Olena. Het laatste gezin bestaat uit Tanya met haar zoon Denis van 7. Tanya is familie van Olena (schoonzus). De gezinnen zijn gevlucht uit Lviv, een plaats in het westen van Oekraïne. Tanya woont nabij Lviv en komt van wat verder, 80 km van Lviv.

Hoe bevalt het jullie in Vierlingsbeek?
“Heel goed, We zijn erg dankbaar voor de warme ontvangst en wat iedereen doet voor ons. Vierlingsbeek is een klein, rustig dorpje met mooie natuur en mooie wandelplekken. Wel missen we thuis heel erg.”

Weten jullie hoe de situatie in jullie woonplaats in Oekraïne is? Zitten er nog familieleden daar? Weten jullie iets van de staat van jullie woonhuis? Kunnen jullie daar wat over vertellen?
“Wij zijn goed op de hoogte van de situatie in Lviv, we hebben daar nog andere familie zitten waarmee we dagelijks bellen. Alle drie de families hebben daar nog familieleden. Ook volgen we het nieuws via het internet. Olena heeft nog peetkinderen en haar opa die in Lviv zitten. Vasyl heeft ook nog veel familie daar, onder wie zijn broer. Halina haar zoon en zijn gezin, moeder en zussen zitten ook nog daar. Ten slotte heeft Tanya nog haar man en haar ouders die nog in Lviv wonen. Iedereen is ongerust over hun veiligheid en welzijn van de familie. Sommige dagen hebben we het heel moeilijk en zijn we emotioneel. De gruwelijke verhalen uit het nieuws baren ons zorgen.”

Wat doen jullie de hele dag? Gaan de kinderen al naar school, sporten ze bij een club? Hoe besteden de volwassen hun tijd?
“Toen we nog in Oekraïne woonden, werkten wij, alle volwassenen. Alle kinderen gingen naar school. In de vrije tijd had ieder zo zijn eigen hobby’s/bezigheden; Alina ging naar de dansschool en zong in een kerkkoor, Denis ging naar karate, Lida schilderde, Alexander vindt wiskunde leuk en ging naar bijlessen. Vasyl vind vissen en jagen leuk. Ook ging hij graag samen met Olena naar het dorpshuis waar ze genoten van de mooie natuur. Ze namen vaak de kinderen mee om te kamperen en te picknicken.”

Missen jullie nog iets? Of waar kunnen de mensen uit het dorp jullie mee helpen?
“We zouden graag een koelkast en een laptop/notebook voor het online kunnen volgen van Oekraïens onderwijs willen hebben. Ook zou een cursus Engels helpend zijn. Als er vrijwilligers zijn die ons daarmee kunnen helpen, dan zou dat fijn zijn.”

Spreken jullie al een beetje Nederlands? Zo ja, welke woorden?
“Een klein beetje; dankjewel, alsjeblieft, goedendag, goedemorgen, tot ziens, doei doei, moeder. We spreken het nog niet veel, Nederlands is een moeilijke taal om te leren.”

Tot slot. Willen jullie nog iets zeggen tegen de inwoners van Vierlingsbeek?
“Bedankt voor alle hulp en steun die we hebben gekregen en nog krijgen. Iedereen heeft met verschillende dingen geholpen, zoals kleding, fietsen, een rondleiding door Vierlingsbeek etc. Hier zijn we heel dankbaar voor. Ook als we vragen hebben of ergens niet uitkomen, dan worden we geholpen. We willen de familie Verbeeten en alle andere mensen die ons helpen bedanken voor alle hulp en het onderdak!”

Mochten er mensen zijn die willen helpen bij de gevraagde spullen/diensten, dan mogen ze contact opnemen met Koen Verstegen via e-mail kverstegen@plusverbeeten.nl en/of telefoonnummer 06-47466741.

Zie ook eerder bericht:
Oekraïense vluchtelingen arriveren in Vierlingsbeek: ‘Zo dankbaar voor alles’ - Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)