Wandelvoetbal Vierlingsbeek bestaat vijf jaar.
Wandelvoetbal Vierlingsbeek bestaat vijf jaar. Eigen foto

Wandelvoetbal Vierlingsbeek viert lustrum met uitwisseling

Vierlingsbeek

Wandelvoetbal Vierlingsbeek bestaat vijf jaar. De viering van dit lustrum vindt samen met de dames van wandelkorfbal DES plaats op donderdag 12 mei van 14.00 tot 16.30 uur op sportpark Soetendaal in Vierlingsbeek. Belangstellenden zijn van harte welkom om te komen kijken en onder het genot van een kopje koffie/thee de voetballers en korfballers in actie te zien. Bert Verbeeten en Margriet Verheijen zijn de organisatoren van de jubileumviering.

Ja, Margriet. Op de eerste plaats gefeliciteerd natuurlijk. Hoeveel leden telt het wandelvoetbalteam eigenlijk? Is het een mix van mannen en vrouwen?
“Het team telt dertig personen. Het is een mix van mannen en vrouwen. De mannen zijn wel in overtal.”

Wordt het vanuit Volharding georganiseerd?
“Nee, wandelvoetbal is een KBO-activiteit.”

Wat is er leuk aan wandelvoetbal en wandelkorfbal?
“Enkele citaten van wandelvoetballers zelf: ‘Sporten buiten’, ‘Een teamsport’, ‘Balvaardigheidsontwikkeling’, ‘Relaxen’, ‘Spelletjesdrang wordt bevredigd’, ‘Het is gemengd (dit geldt niet voor korfballen, maar heren zijn daar natuurlijk ook welkom, red.), ‘Voor weinig dames van deze leeftijd was er in hun jeugd de kans om te gaan voetballen, nu dus wel’, ‘Je kunt er alles in kwijt’, ‘Je doet iets meer dan wandelen’, ‘De coördinatie vraagt iets meer van je dan dat je wandelt’ en ‘De combinatie met wandelen en balvaardigheid vraagt meer van je’.”

Wat is de ervaring van de voetballers in het team? 
“Zij geven vooral aan dat je onderschat wat het kost aan energie. Het is wandelvoetbal, maar de combinatie met concentratie, wandelen en teamsport vraagt meer van je lijf dan je verwacht.”

Vanaf welke leeftijd kun je eraan meedoen en zijn er voorwaarden aan verbonden?
“Vanaf zestig jaar kun je lid worden. Uitzonderingen bevestigen natuurlijk altijd de regel. Er zijn geen andere voorwaarden. Er wordt rekening gehouden met ieders kwaliteit.”

Bestaat er ook een wandelvoetbalcompetitie in de regio?
“In Noord-Limburg bestaat een voetbalcompetitie. Teams die daaraan meedoen zijn vooral wandelvoetbalteams die ontstaan zijn vanuit een voetbalclub. Bij hen ligt de nadruk meer op het voetballen.”

Wie is de beste wandelvoetballer van Vierlingsbeek?
“Wij zijn allemaal goede wandelvoetballers. Er zijn onder ons goede voetballers en goede wandelaars. De combinatie levert voor iedereen een leerpunt op. Zo zien we dat iedereen ergens in kan groeien.”

Waarom is de combinatie met DES gezocht voor de lustrumviering?
“De wandelkorfballers van DES zochten voordat er sprake was van een lustrumviering contact met de wandelvoetballers. De vraag van hen was: kunnen we niet een keer een uitwisseling organiseren, zodat we wat publiciteit aan het wandelkorfbal kunnen geven? Zij hebben dezelfde doelstelling: buiten bewegen voor ouderen. Er zijn natuurlijk wel verschillen, zoals we voetballen op kunstgras en we spelen korfbal op echt gras. De voetballers zijn met dertig leden en de korfballers zijn op dit moment met acht.  Je hoeft overigens geen voetbal- of korfbalervaring te hebben om mee te kunnen spelen.”

Wil je nog iets aan onze lezers laten weten”
“Kom vooral op 12 mei tussen 14.00 en 16.30 uur kijken. Voor alle supporters is er een kopje koffie of thee. Heb je zin om te ervaren of deze manier van bewegen iets voor je is, kom dan een keer meedoen. De voetballers spelen op dinsdag van 9.30-11.00 uur en de korfballers op donderdag van 16.00-17.00 uur.”