Michel en Estrella Blairon: "Je voelt en weet je in Vierlingsbeek welkom als nieuwe bewoners uit het westen."
Michel en Estrella Blairon: "Je voelt en weet je in Vierlingsbeek welkom als nieuwe bewoners uit het westen." Foto: eigen foto

‘We genieten van liefelijke Vierlingsbeek en prachtige omgeving’

Vierlingsbeek

In het Koningskerkje aan de Spoorstraat 17 in Vierlingsbeek vinden op woensdagavond 19 mei en donderdagavond 25 mei informatieavonden plaats over de Alpha-cursus, speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in het geloof in Jezus Christus.

De cursus bestaat uit tien interactieve bijeenkomsten waar de aanwezigen gaan ontdekken wat het geloof in Jezus Christus inhoudt. De cursus wordt gratis aangeboden door Michel en Estrella Blairon van Feet of Light ministries in Vierlingsbeek. Onze redactie wilde graag meer over henzelf en de Alpha-cursus weten en legde het echtpaar een aantal vragen ter beantwoording voor.

Ja, Michel en Estrella. De redactie kende jullie niet tot jullie bericht over de cursus. Sinds wanneer en waar wonen jullie in Vierlingsbeek?
Estrella: “We wonen sinds vorig jaar september in het mooie Vierlingsbeek en we genieten van het liefelijke dorp en de prachtige omgeving, waar we heerlijk kunnen wandelen en fietsen. We wonen in de relatieve nieuwbouwwijk, de Vierlingh.”

Waarom zijn jullie hier komen wonen? Wat was hiervoor jullie woonplaats?
Michel: “We woonden hiervoor in Hardinxveld-Giessendam in het midden van Nederland en daarvoor in Hellevoetsluis aan de kust. We wilden altijd al graag richting het oosten van Nederland en vorig jaar zijn we het avontuur aangegaan en hebben we de stap genomen. We kenden Vierlingsbeek totaal niet, maar we zochten naar huizen in dit gebied.”

Wat doen jullie voor beroep?
Michel: “Ik ben zzp’er in de IT en verhuur mijzelf aan bedrijven voor grote IT-projecten. Daarnaast hebben Estrella en ik ook een eigen bedrijf, Efficiency Partners, en daarmee trainen we mensen in onder andere DISC (persoonlijkheidsprofielen) en efficiënte samenwerking in teams. Samen weer een mooie combinatie.”

Estrella: “Ik werk als trainer voor Efficiency Partners en daarnaast coach ik mensen een-op-een vooral om hen meer inzicht te geven in hun persoonlijkheid, hun sterke kanten uit te bouwen en minder sterke kanten om te buigen en hun motiverende omstandigheden te ontdekken. Ik coach ook bij burn-out en stressklachten en vind dat ik daarmee één van de mooiste beroep ter wereld heb.”

Feet of Light ministries. Is dat een nieuw platform of een concept? Wat is het precies?
Michel: “Feet of Light betekent: voeten van licht en dat staat voor de bereidheid voor het brengen van het evangelie; het licht van Jezus Christus. Hij is het licht van deze wereld en wij willen daar graag meer over vertellen. Er is zoveel meer om hierin te ontdekken. Ministry is het Engelse woord voor bediening en een bediening is iets wat God in het leven roept en wat hij uitzendt. We zijn dus geen kerk, maar een bediening, die als een stichting zal worden ingeschreven. Een bediening bestaat om mensen over Jezus te vertellen en als ze in hem geloven, om ze te laten groeien in dat geloof en ze toe te rusten in hun persoonlijke wandel met God. Die mensen kunnen dan samen een groep vormen en dat kan een kerk worden (samenkomen in een gebouw) of bij iemand thuis (samenkomen als een huisgemeente).”

Estrella: “Wij zijn vol passie over wat Jezus voor ons heeft gedaan, wat dat betekent en wat dat inhoudt en die passie willen we graag met anderen delen. God de Vader is een liefdevolle Vader die graag wil dat wij hem zo leren kennen en in relatie met hem komen.”

Wat willen jullie met Feet of Light ministries bereiken?
Michel: “In ieder dorp waar je hier in Brabant en Limburg binnenrijdt zie je Jezus aan het kruis hangen. Als je dan aan mensen vraagt waarom hij daar hangt en wat dat precies betekent dan weten ze dat vaak niet zo goed. Wij willen daar meer over vertellen, want er is zoveel meer. Je kunt door de kruisdood van Jezus namelijk een persoonlijke relatie met God de Vader krijgen en de Heilige Geest ontvangen. Je kunt ontdekken waarom Jezus aan het kruis heeft gehangen en wat hij daarmee heeft bewerkstelligd.”

Estrella: “We hopen dat veel mensen Jezus mogen leren kennen zoals hij werkelijk is. Niet vanuit religie, niet vanuit wetten en regels, niet vanuit een kerkinstituut, maar vanuit een hart-tot-hart-relatie. Dat is het mooiste wat mijzelf is overkomen en daar ben ik ontzettend dankbaar voor.”

Wat vinden jullie het belangrijkste in het leven?
Michel: “Dat mensen tot bloei komen, gelukkig zijn en hoop hebben. De tijd die we hebben is op de eeuwigheid gezien superkort. Er is zoveel nood en gebrokenheid, zoveel maskers die mensen dragen om te overleven. Echte vrijheid is het mooiste wat er is.”

Estrella: “Mensen helpen, dienen, sterker maken, in hun geloof laten groeien, samen optrekken en verbinden met elkaar. En boven alles Gods liefde! Dat is het mooiste en geweldigste in het leven om dat te mogen ontdekken en dat als bron in je leven te hebben.”

Wat betekent Jezus of het geloof voor jullie?
Michel: “Geloven is juist iets moois, iets heel krachtig. Vooral als het op waarheid is gebaseerd. Het neemt alle angst weg en maakt dat ik zekerheid heb zowel in dit leven als het eeuwige leven wat komen gaat. Dat heb ik niet verdiend of omdat ik volledig volgens Bijbelse regels leef, nee, dat heb ik te danken aan Jezus en zijn werk. Dat is het geschenk wat ik heb aangenomen. Hij mijn fouten en rotzooi en ik zijn heerlijkheid en glorie, perfecte deal zou ik zeggen. Evangelie betekent dan ook goed nieuws!”

Estrella: “Alles. Het is mijn passie, mijn leven, mijn doel. Ik ben zelf pas op mijn 28ste tot geloof gekomen en daarvoor wist ik er helemaal niets van. Ik ben zo blij dat ik dit heb mogen ontdekken en dat ik hier over aan anderen mag vertellen.”

Vanuit de buurt hoorden we dat jullie een actieve bijdrage willen leveren aan de gemeenschap. Wat gaan of willen jullie doen? Wat vinden jullie belangrijk?
Michel: “Wat ik zo mooi vind is dat mensen elkaar kennen, samen een gemeenschap vormen van jong tot oud. Samen zijn opgegroeid, samen worstelen, samen oud worden, en daardoor heen ervoor elkaar zijn. We hopen dat we de passie die we hebben mogen uitdelen op een manier die de mensen kan aanspreken. Ik zou het juist ook leuk vinden om jongeren te vertellen wie God werkelijk is, hen weer te helpen met volgende stapjes in het leven.”

Estrella: “De gemeenschap is heel belangrijk. Naar elkaar omzien en voor elkaar klaarstaan en een actieve bijdrage leveren aan de gemeenschap vinden wij daarom heel belangrijk. Hoe we dat handen en voeten gaan geven, dat zal de toekomst gaan uitwijzen. We kijken wat ons aanspreekt en wat er op ons pad komt, wat er nodig is en waar we een warm gevoel bij krijgen. We zijn zelf ook heel benieuwd maar staan er helemaal open voor.”

Jullie hebben De Oude Schoenendoos met een donatie geholpen. Waarom?
Michel: “Op ons recentelijke buurtevent kwamen twee mensen van de Oude Schoenendoos vertellen over de historie van dit gebied en dat vonden wij erg interessant en mooi om te zien en te horen. Wat me vooral opviel was hun toewijding en inzet voor een stukje geschiedenis, een stukje cultuur, een stukje land. Tijdens hun uitleg vertelden ze dat ze de huur van hun accommodatie niet langer meer konden betalen en wij kregen op ons hart om hierin iets voor de buurt te mogen betekenen, stukje cultureel erfgoed te bewaren. We hebben besloten de huur voor het eerste jaar voor hen te gaan betalen, sponsoring dus.”

Even terug naar de Alpha-cursus. Wat kunnen mensen hierbij verwachten en waarom is het interessant?
Michel: “Mensen hebben vragen, hebben een beeld van geloof en of van God. Vaak door opvoeding, scholen en/of kerken gevormd. Wat wij zien en meemaken is dat mensen weinig tot niet God leren kennen als een goede God, die om mensen geeft en van mensen houdt. Een God die betrokken wil zijn in alle dagen van ons leven. Doordat we een cursus willen aanbieden maken we het juist laagdrempelig en kunnen mensen zo de vragen stellen die ze graag zouden willen stellen, niets is raar en of vreemd. Juist deze plek maakt mogelijk dat we samen kijken naar God, de Bijbel en wat het voor jou mag betekenen.”  

Estrella: “De Alpha-cursus is een landelijk concept waar al meer dan 350.000 mensen in Nederland aan mee hebben gedaan. Het is laagdrempelig en je kunt komen zoals je bent. Ook al weet je wel wat over het geloof, of je weet helemaal niets en je hebt twijfels of vragen, het is allemaal goed. We gaan samen op ontdekkingstocht. Als je niets over het geloof in Jezus Christus weet en er nooit onderzoek naar hebt gedaan, dan weet je ook niet waar je ja of nee tegen zegt.”

En tot slot. Wat vinden jullie als relatief nieuwe inwoners van Vierlingsbeek? Waar genieten jullie van?
Michel: “Het rustige leven, de vriendelijkheid, het mooie gebied, ruimte en ligging. Je voelt en weet je welkom als nieuwe bewoners uit het westen. Een van de eerste dingen die we zagen toen we voor het eerst binnenreden na het kruisbeeld, was het hertenkamp, dat vonden we enorm leuk. Mens en dier leven hier naast elkaar, de dassen en bevers, de vossen en ja zelfs een eekhoorn voor de deur is heel bijzonder.”

Estrella: “Ik ben heel blij met de hartelijke ontvangst vanuit de buurt, de contacten over en weer al met de buurtjes. We voelen ons zeer welkom en mensen zijn oprecht geïnteresseerd. Daarnaast vind ik Vierlingsbeek een heel liefelijk mooi dorpje, heel gemoedelijk en rustig en prachtig gelegen tussen schitterende natuurgebieden. Ik vind het een cadeautje om hier te mogen wonen en hoop dat we hier helemaal ons plekje gaan vinden. Maar daar heb ik nu al alle vertrouwen in.”