Vincent Buijssen maakt vlak na rust de openingstreffer uit een strafschop.
Vincent Buijssen maakt vlak na rust de openingstreffer uit een strafschop. Foto: Toon Gerrits

Vincent Buijssen schiet Volharding naar gelukkige zege

Sport

Volharding had zondagmiddag op een zonovergoten Soetendaal het geluk van een koploper. De roodwitte equipe van trainer Jan Pruijn won met ontzettend veel fortuin tegen ZSV met oud-trainer Johan Vullings aan het roer: 2-0. De ploeg uit Zeilberg had de meeste en de beste kansen, maar ging daar meestentijds slecht mee om. Enerzijds doordat de gasten zelf slecht afwerkten en anderzijds stond Volharding-keeper Bono Barten meerdere malen in de weg. Goudhaantje bij Volharding was Vincent Buijssen. De topscorer deed zijn goede vriend Johan Vullings pijn door beide treffers voor zijn rekening te nemen en ZSV zo naar de laatste plaats te dirigeren.

Een plek die ZSV zeker niet lang zal bezetten, want de ploeg uit Zeilberg liet leuke dingen zien in Vierlingsbeek. Het is voor Johan Vullings zaak om het gemis van de gestopte sterkhouder Maarten Kuunders in goede banen te leiden. Het spel van de ploeg uit Zeilberg was jarenlang compleet afgestemd op Kuunders, maar nu zullen andere spelers moeten opstaan. En dat is een forse opgave, omdat er van de gouden ZSV-generatie (sinds 2015 onafgebroken actief in de eerste klasse, red.) met Rick Wiersema, aanvoerder Koen Kuunders en Dirk Verlijsdonk momenteel nog slechts drie spelers actief zijn.

Zondag liet ZSV zien dat er zeker positief naar de toekomst kan worden gekeken, al beloonde de ploeg zich op bezoek in Vierlingsbeek niet. De gasten werden daarbij geholpen door een veel te afwachtend en initiatiefloos Volharding. Het leek wel of de Vierlingsbeekse spelers zichzelf een ongezonde druk hadden opgelegd om te moeten winnen tegen oud-trainer Johan Vullings en dat werkte volkomen averechts. Al na tien minuten werden de bezoekers voor het eerst gevaarlijk. Ward Veldpaus draaide zich knap vrij, maar Volharding-doelman Bono Barten redde met zijn voeten. In de 21e minuut kreeg Volharding haar eerste kans. Mark Blenckers stuurde Vincent Buijssen weg, maar die werd gestuit door ZSV-goalie Leon Thijs. Aan de andere kant zag Remco Peggen zijn schot door Bono Barten tot hoekschop verwerkt worden. Uit die aansluitende corner werd een kopbal van Ward Veldpaus door Rens van Lanen van de doellijn gehaald. Bij een vrije trap van Rick Wiersema was Bono Barten eens een keer niet klemvast, maar de keeper werd hiervoor in de rebound niet afgestraft.

Direct na de rust werd Volharding in de wedstrijd geholpen door Leon Thijs. De doelman vergaloppeerde zich en moest aan de noodrem trekken toen Tim Martens hem de bal ontfutselde. Scheidsrechter Clint van der Heyden uit Alblasserdam kon niet anders dan naar de penaltystip wijzen en Leon Thijs met rood naar de kant sturen. Vincent Buijssen zette de wedstrijd op zijn kop en schoot vanaf elfmeter onberispelijk raak: 1-0. ZSV ging 4-4-1 spelen en zat met een man minder allerminst bij de pakken neer. Een schot van captain Koen Kuunders met zijn mindere linkerbeen werd klemvast gepakt door Bono Barten. Een vrije trap van Rick Wiersema werd door Barten nog via de paal uit zijn doel gehouden.

Aan de andere kant speelde Volharding de ontstane ruimtes slecht uit. Rens van Lanen kon net niet profiteren van een te korte terugspeelbal. Tim Martens werd weggestoken door Brent Achten, maar deed daar veel te weinig mee. En Lars van Treek’s pegel vloog over het doel van invaller-doelman Ward Driessens. Een kwartier voor tijd vond Ward Veldpaus weer eens de vuisten van Bono Barten op zijn weg. Even later overwon Volharding een hachelijke situatie in het strafschopgebied toen een voorzet vanaf rechts door alles en iedereen gemist werd. Volharding verzuimde het daarna af te maken. Eerst schoot aanvoerder Mark Blenckers de bal van heel ver op het dak van het doel, nadat hij Driessens te ver voor zijn doel zag staan. Daarna controleerde invaller Luuk Rühl de bal niet goed, nadat hij fraai alleen voor de goal werd gezet door Vincent Buijssen. Bono Barten pareerde maar weer eens een knal van Veldpaus en zag tot zijn opluchting de bal in de rebound over vliegen.

In de 84e minuut viel de beslissing. Vincent Buijssen kapte een tegenstander uit en krulde de bal vervolgens op sublieme wijze in de kruising: 2-0. Daarmee schoot Buijssen koploper Volharding naar een allerminst verdiende zege, maar daar maalde in Vierlingsbeek terecht niemand om.

Karakteristieken:
scheidsrechter: Clint van der Heyden (Alblasserdam);
49e min. 1-0 Vincent Buijssen (pen.);
84e min. 2-0 Vincent Buijssen.
Toeschouwers: 350.
Gele kaarten: Brent Achten (Volharding); Dirk Verlijsdonk, Ward Veldpaus, Davy Althuizen, Rick Wiersema en trainer Johan Vullings (allen ZSV).
Rode kaart: 46. Leon Thijs (keeper ZSV) voor het onderuithalen van een tegenstander bij een doelrijpe kans.

Opstelling Volharding: Bono Barten; Lars van Treek, Nino Janssen, Tom Kessels, Teun Jakobs; Mark Blenckers, Brent Achten, Rens ten Brinke; Tim Martens (74. Luuk Rühl), Vincent Buijssen, Rens van Lanen

Lars van Treek stoomt op en geeft de bal voor....