Volharding viert feest na de gelukkige 1-1 van Vincent Buijssen.
Volharding viert feest na de gelukkige 1-1 van Vincent Buijssen. Foto: Toon Gerrits

Volharding slaat aanval op koppositie af

Sport

Volharding heeft zondagmiddag met succes een aanval op zijn koppositie afgeslagen. De koploper uit Vierlingsbeek speelde in de tweede klasse F thuis gelijk tegen de fysiek sterke nummer twee in de stand, DAW uit Schaijk: 1-1. Er had aan het einde van de topper zelfs nog iets meer ingezeten voor de equipe van trainer Johan Vullings, maar gezien een eerdere achterstand in de wedstrijd viel met de uiteindelijke uitslag goed te leven voor de Soetendaal-bewoners.

De waslijst aan afwezigen bij Volharding wordt alsmaar groter. Inmiddels missen de Bekenaren een half dozijn spelers door blessures. De ziekenboeg was al gevuld met Gijs Hendriks, Thomas Rijn, Lars van Treek, Luuk van den Boogaard en Melvin de Klijn. Rens van Lanen voegde zich in de afsluitende donderdagtraining bij het vijftal met een op het oog zware knieblessure. Van Lanen werd in de startelf vervangen door Jordy de Klijn.  Tim Martens zat zijn laatste van drie duels schorsing uit. Trainer Johan Vullings is echter in de gelukkige omstandigheid dat hij een bijzonder brede spelersgroep ter beschikking heeft staan, waardoor ook zondagmiddag een uitstekend basiselftal aan de start verscheen.

De eerste helft was voetballend van een matig niveau. Daar had de sterke wind zeker mee te maken. Beide teams toonden daarnaast iets teveel respect voor elkaar, waardoor het er alle schijn van had dat ze allebei met de handrem op speelden. Volharding werd na tien minuten spelen als eerste gevaarlijk. Vincent Buijssen kwam vanaf links naar binnen en mikte maar rakelings langs het door de 37-jarige Rick van Aalst gehoede DAW-doel. Even later vloog een volley van aanvoerder Mark Blenckers over het doel van Van Aalst.

Aan de andere kant schoot Siem van Merwijk namens de runner up uit Schaijk naast, doordat hij de bal teveel met de buitenkant raakte. Corik Megens zag zijn inzet in de handen van Volharding-goalie Bono Barten belanden. Een voorzet van Kas van den Bosch werd door Luuk Rühl maar net gemist. De aanvaller uit Sint Anthonis blesseerde zich daarbij zodanig, dat hij vervangen moest worden door Stijn van den Broek.

Na een dik half uur penetreerde Kas van den Bosch met een uitstekende loopactie (zijn handelsmerk, red.) het strafschopgebied binnen. Zijn aanname was prima, de afwerking met zijn mindere linkervoet onvoldoende. Vlak voor rust was een afgeweken schot van Jacco van der Heijden een prooi voor Bono Barten. Op slag van het rustsignaal mikte centrale verdediger Tom Kessels namens Volharding uit een hoekschop maar net naast.

In de tweede helft -waar de wind door de regen inmiddels was gaan liggen- kregen de bezoekers wel waar voor hun geld. Vijf minuten na de hervatting kwam Volharding voor het eerst dit seizoen in de competitie op achterstand. Spits Corik Megens strafte één van de zeldzame missers van de Volharding-defensie prima af. Hij liet Bono Barten voor het eerst sinds 523(!) minuten vissen: 0-1.

Daarna begonnen de Volharding-spelers eindelijk te doen waar ze goed in zijn, namelijk voetballen op de aanval. Het was zeker twintig minuten eenrichtingsverkeer richting DAW-doel. Een schuiver van Vincent Buijssen werd gekeerd door Van Aalst, Een poeier van linksback Teun Jakobs vloog rakelings over. Een technisch perfect getrapte bal van Mark Blenckers vanaf een meter of vijfentwintig spatte uiteen op de lat. Stijn van den Broek - die voor veel power zorgde - mikte vrij voor doel jammerlijk over. In de 70e minuut was het wel raak.

Een vrije trap van Vincent Buijssen werd totaal verkeerd ingeschat door Rick van Aalst en dat betekende de gelijkmaker: 1-1. Het was Buijssen zijn achtste treffer van het seizoen in zijn zevende wedstrijd. Alleen in het openingsduel tegen Real Lunet scoorde de topschutter niet. Buijssen moest daarna aangeslagen het veld verlaten. Hij werd vervangen door de 18-jarige A-junior Sven Jenniskens en die deed dat uitstekend.

De in Vierlingsbeek geboren en getogen jongeling speelde onbevangen en in een sierlijke stijl zocht hij telkens zijn tegenstander op. DAW kwam er slechts twee keer gevaarlijk uit na rust. Een schot van Jacco van der Heijden werd door Brent Achten in extremis tot hoekschop verwerkt. Nino Janssen maakte een uitval van invaller Roel Janssen onschadelijk. In de laatste tien minuten was Volharding nog een paar maal dicht bij de winnende treffer.

Een mooie steekbal van Sven Jenniskens bereikte Kas van den Bosch net niet. Even later glipte Jenniskens weer eens langs een tegenspeler en trok de bal vanaf de achterlijn op maat voor. Kas van den Bosch en Stijn van den Broek slaagden er echter niet in om de voorzet tot doelpunt te promoveren. De laatste kans was voor Brent Achten. De controleur krulde de bal maar net over de kruising, waardoor er in de stand geen verandering meer kwam en Volharding de koppositie consolideerde.

Volgende week is er een beker- en inhaalprogramma. Daarin komt Volharding niet in actie. Een weekje rust met zoveel blessures lijkt voor de Bekenaren op het juiste moment te komen. Over twee weken staat dan de uitwedstrijd tegen Olympia’18 op het programma. Tijdens de derby in Boxmeer kan Volharding bij winst de eerste periodetitel binnen halen. Ook bij een gelijkspel zijn de roodwitten daarin zeker nog kansrijk. Bij een Boxmeerse overwinning kan zelfs Olympia’18 de eerste periode nog winnen, mits zij komende donderdag de inhaalwedstrijd tegen SVSSS uit Udenhout in winst weten om te zetten.

Volharding - DAW (0-0) 1-1.
Scheidsrechter: Lars Meijer (‘s-Hertogenbosch)
50e min. 0-1 Corik Megens
70e min. 1-1 Vincent Buijssen
Toeschouwers: 350
Gele kaarten: Nino Janssen, Brent Achten en Mark Blenckers (allen Volharding): Corik Megens (DAW)

Opstelling Volharding: Bono Barten; Jordy de Klijn, Nino Janssen, Tom Kessels, Teun Jakobs; Brent Achten, Vincent Buijssen (73. Sven Jenniskens), Rens ten Brinke; Kas van den Bosch, Mark Blenckers, Luuk Rühl (34. Stijn van den Broek).