Column Ron Koenen
Column Ron Koenen Foto: Cartoon Ted Lenssen

Hollandse kermis

Algemeen

Heeft u dat gevoel ook weleens? Heeft u af en toe ook het idee dat er bijna niemand meer werkt? Of in ieder geval niet meer voor de volle honderd procent?

Ik zie tegenwoordig alleen maar feestende Hollanders om me heen en op de buis. Is het niet tijdens festivals als Rock Werchter, Zwarte Cross, Graspop, Tomorrowland of Outlands, dan is het wel tijdens Formule 1-races in Oostenrijk, Hongarije en/of België. Ook donderdag (morgen) in bocht 7 van Alpe d’Huez staan die Oranje-mutsen ongetwijfeld weer met duizenden ladderzat hun helden aan te moedigen. Hoeveel vakantiedagen hebben die eigenlijk?, vraag ik me dan altijd af.

Ach, zolang het binnen de perken blijft, vind ik het allemaal oké. Maar ondertussen loopt het geregeld uit de hand en daarom staan wij er als Nederlanders niet meer zo positief op in het buitenland. In Knokke in België roepen ze zelfs de hulp in van de Nederlandse politie om ‘onze’ kroost in toom te houden. Die veroorzaakten ‘heel wat overlast’ in de badplaats, aldus de politie. Het gaat er geregeld mis, met vechtpartijen en opstootjes van beschonken bezoekers. 

Donderdag zal het niet anders zijn. Of het allemaal wielerliefhebbers zijn die we dan op Alpe d’Huez zien, dat is de grote vraag. Waarschijnlijk niet. De kans is groot dat het vriendengroepen zijn die een paar dagen vrij hebben genomen om een paar dagen feest te vieren. Die genieten van Franse wijn, bier, worst en van elkaar. En ondertussen even de renners toejuichen. En met hun blote kont door het beeld rennen. En bier over de wielrenners gooien.

En, oh, nee, ik stop er maar snel mee. Want ik ben volgens mij een van de weinige Nederlanders die het helemaal niet leuk vinden wat daar op die berg allemaal gebeurt. Die Hollandse kermis, die kan me gestolen worden. Ik denk dat ik gewoon te veel pure sporter ben om van die feestende meute op die Nederlandse berg te houden. Terwijl ik deze column tik, is het indrinken in bocht 7 al begonnen. Je moet er maar zin in hebben.

Ach, ieder z’n ding. Ik kijk liever voor de buis en vier liever kermis dicht bij huis. In Venray en Vierlingsbeek bijvoorbeeld. Ik feest liever lokaal met mijn vrienden. Ook die van de I Love-website, waarvoor we in september of begin oktober een vriendenmiddag of -avond op touw gaan zetten. En waarvoor we de laatste drie dagen weer drie nieuwe vrienden hebben kunnen begroeten. Omdat ze het leuk vinden dat de website er is, omdat ze het initiatief waarderen en/of omdat ze gewoon graag bij de I love-vriendengroep in ‘ons’ Vierlingsbeek en Groeningen willen horen. 

Wilt u ook vriend worden en en een uitnodiging krijgen voor de I Love Vierlingsbeek-Groeningen-vriendendag? Geef u dan snel op via de link: www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/vriend.

Mediapartner worden (voor bedrijven) kan natuurlijk ook: www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/adverteren