Adjudant René en prins Paul II maken plezier.
Adjudant René en prins Paul II maken plezier. Foto: Yvonne Jacobs Fotografie

‘Het is nog niet voorbij, gelukkig niet’

Carnaval

Hij is tegen wil en dank de langstzittende prins van carnavalsvereniging De Keieschieters. Twee jaar lang zwaaide hij met zijn scepter over Vierlingsbeek en Groeningen, maar binnenkort komt aan zijn ambtsperiode dan toch een eind. Prins Paul II (Deenen) leverde onlangs samen met de andere prinselijke hoogheden alvast ceremonieel zijn sleutel in bij burgemeester Van Soest. Op zondag 14 november tijdens de jubileumreceptie zwaait de 54-jarige Vierlingsbekenaar officieel af als prins van De Keieschieters.


Die middag wordt ook de jubileumprins van de 6x11-jarige carnavalsvereniging van Vierlingsbeek en Groeningen officieel gepresenteerd. “Ik gok op Jaco Nabuurs of Gijs Ermers”, zegt prins Paul II met een lach. “Of ik geen jubileumprins wilde zijn? Gekke vraag, want ik ben nu al twee jaar prins geweest. En als je eenmaal bent gevraagd, word je niet nog een keer gevraagd. Ik hoefde er in ieder geval niet lang over na te denken, het was en is nog altijd een eer om prins te zijn van De Keieschieters.”

Prins Paul, in het dagelijks leven allround medewerker bij OnderhoudPlus in Venlo, een onderdeel van Janssen de Jong, denkt er graag aan terug. Het moment dat hij samen met zijn adjudant René Derkx voor het eerst op de planken stond. “Hoogtepunten tijdens mijn regeerperiode zijn onder meer onze drukbezochte receptie met een optreden van de zeventienkoppige band Knallermann, het bezoek aan prins Johan Engels, een collega van mijn werk, bij de carnavalsvereniging Kroeënekraan en Pieëlhaas in de veel te kleine maar oergezellige kantine van de plaatselijke voetbalclub, waar we allebei op handen werden gedragen, de grote optocht in Vierlingsbeek en het hele sleutelgebeuren in Boxmeer. Van begin tot eind. Ook met alle prinsen in de gemeente hebben we een prachtige tijd gehad. Het klikte onderling.”


In de woonkamer van de prins en zijn partner Petra ‘Peet’ Brinkman hangen en staan onderscheidingen, foto’s en allerlei andere eerbetuigingen die herinneringen aan zijn tijd als prins levend houden. Als hij het over mocht doen, zou hij het weer doen. Want prins Paul II heeft er zichtbaar van genoten. En nog. “Want ik treed op 14 november pas officieel af. Dat betekent bijvoorbeeld dat ik op de elfde van de elfde en bij het uitkomen van het nieuwe jeugdprinsenpaar nog met de scepter zwaai. Nee, het is nog niet voorbij, gelukkig niet.”

Toch was ook de huidige prins liever vorig jaar afgetreden, maar door de coronapandemie werd carnaval afgelast. “Het was voor iedereen een vervelende periode, die we nooit meer mee hopen te maken. Maar ik ben blij dat het leven langzaam weer normaal begint te worden en dat we binnen de richtlijnen ook weer carnaval kunnen vieren. Bijzonder was vorig jaar wel het bezoek van burgemeester Van Soest aan alle prinsen thuis. Hij kwam op carnavalszaterdag zes flesjes bier brengen, om zo toch even stil te staan bij carnaval en ons een hart onder de riem te steken. Ja, ook ik heb het vorig jaar erg gemist, carnaval betekent toch even een paar dagen uit het normale leven stappen. Een beetje stoom afblazen. De carnavalstijd is een mooie tijd om elkaar meer te zien en samen te feesten… en natuurlijk moet er ook wat gedronken worden.”

Zowel de prins als zijn adjudant maakt deel uit van de vriendengroep De Knôppers, die al meer prinsen carnaval en adjudanten leverde voor De Keieschieters. Zij zullen prins Paul II en zijn adjudant René ook tijdens hun laatste regeerweken blijven steunen. “Waar feest en bier is, zijn wij met onze vriendengroep van de partij”, zegt prins Paul II met een grijns. “Ik ben er trots op dat ik nog een paar keer met mijn leus ‘Groot, klein, dun of dik, mak veul schik. Doe eens lekker maf, dan gut mit deze daag het dak eraf!’ De Keieschieters mag aanvoeren.”

De receptie ter gelegenheid van het 6x11-jarig bestaan van De Keieschieters begint op zondag 14 november om 13.11 uur in Zalencentrum Concordia. Tot 14.11 uur is er voor belangstellenden de gelegenheid het bestuur te feliciteren met het jubileum. Daarna begint het programma rondom het aftreden van prins Paul II en het uitkomen van de nieuwe jubileumprins. 

Samen met de trouwe en kleurrijke vriendengroep.
Samen met Petra.
Feesten met partners en jeugdprins Rik en zijn adjudant Stijn.
Optocht in teken van prins en adjudant....
Samen genieten....
De huiskamer in carnavaleske sferen....