Henny Cremers overhandigt het DOP onder toeziend oog van dorpsraadvoorzitter Maarten Berbers aan wethouder Bouke de Bruin.
Henny Cremers overhandigt het DOP onder toeziend oog van dorpsraadvoorzitter Maarten Berbers aan wethouder Bouke de Bruin. Foto: Bas Delhij

Presentatie DOP en strijdbijl begraven: ‘Samen de schouders eronder’

Vierlingsbeek

Vierlingsbeek en Groeningen omarmen het nieuwe dorpsontwikkelingsplan (DOP) VIVA Vierlingsbeek en Groeningen, dat woensdagavond in het Durpshuus werd gepresenteerd, ten volle. Dat bleek niet alleen uit de massale aanwezigheid van ruim 400 belangstellenden in het voormalige kerkgebouw, maar ook uit het feit dat, naast de dorpsraad, ook de besturen van Stichting Laurentius Vierlingsbeek en gemeenschapshuis Joffershof zich achter het DOP schaarden. “De strijdbijl is begraven. Dit is een plan van jullie allemaal”, zo concludeerde avondvoorzitter Frans Pollux uit Venlo terecht.

Bouke de Bruin, locoburgemeester van het Land van Cuijk, nam het dorpsontwikkelingsplan officieel in ontvangst. Ook zij is blij dat de neuzen in Vierlingsbeek en Groeningen dezelfde kant op wijzen en dat de locatiekeuze voor de MFA, al jaren een hoofdpijndossier,  de dorpen niet meer in hun greep houdt. “Dit is een enorme stap voorwaarts. Mijn complimenten aan de initiatiefnemers van VIVA en alle mensen die hieraan hebben bijgedragen. Dit is een breed gedragen plan voor en door de inwoners. De gemeente Land van Cuijk wil graag met de kernen en hun inwoners samenwerken. Hier moeten we wat mee.”

Met het DOP in de hand gaat ze binnenkort met de gemeenteraad in gesprek om te praten over het DOP én het verzoek van Stichting Laurentius Vierlingsbeek en Joffershof om, in afwachting van de definitieve locatiekeuze en ingebruikname van het nieuwe MFA in de toekomst, financiële middelen beschikbaar te stellen voor de meest urgente aanpassingen die in beide multifunctionele accommodaties moeten plaatsvinden om ze in deze ‘tussenfase’ gebruikersvriendelijk te houden.

Ook ging ze in op het feit dat Vierlingsbeek is aangewezen als een van de groeikernen in het Land van Cuijk. Want woningbouw is een van de belangrijkste speerpunten in het DOP. De realisatie van nieuwe woningen is hard nodig om de dorpen leefbaar en vitaal – de reden waarom het leefbaarheidsinitiatief VIVA is opgestart – te houden. Er is met name behoefte aan sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en goedkope koopwoningen, zo blijkt uit een van de enquêtes die in het kader van VIVA zijn gehouden.

De komende jaren worden in Vierlingsbeek 300 woningen in allerlei vormen en maten gerealiseerd, waarbij door de gemeente voorrang wordt gegeven aan twee kansrijke bouwprojecten in Vierlingsbeek: plan Heihoek-West (75 woningen) en locatie Klaphekken (circa 50 woningen). Die zullen in fases worden gebouwd.  Als projecten niet voortvarend genoeg worden opgepakt, zal de gemeente kijken naar alternatieve locaties. Tevens heeft woningcorporatie Wonen Vierlingsbeek de ambitie om, verspreid over haar hele werkgebied, de komende 10 jaar in totaal 80 sociale huurwoningen te realiseren.

Dat het draagvlak voor – en de betrokkenheid bij – het DOP groot is, is niet vreemd. Het is namelijk tot stand gekomen door de inzet van heel veel inwoners, verenigingen en maatschappelijke organisaties uit Vierlingsbeek en Groeningen. Zij hebben zich in de afgelopen maanden gebogen over de leefbaarheidsvraag van de twee dorpen. Ook werden er bijeenkomsten in Vierlingsbeek en Groeningen georganiseerd en vier enquêtes uitgezet door de verschillende domeingroepen onder bewoners om informatie op te halen omtrent dit thema. In de verschillende domeingroepen sport, cultuur, gezondheid en zorg, onderwijs en opvang, wonen, en ondernemen zijn de onderwerpen opgehaald die het meest urgent zijn voor het behoud en versterken van de leefbaarheid voor alle inwoners van de dorpen. Die zijn allemaal opgenomen in het DOP.

“Zes domeinen die samen bijdragen aan het zevende domein leefbaarheid, het doel van dit initiatief”, zo  legde mede-initiatiefnemer Henny Cremers van VIVA woensdagavond nogmaals uit. “VIVA gaat voor vitale en leefbare dorpen nu en in de toekomst voor alle inwoners. Het DOP is een dynamisch plan, dat in de toekomst verder aangevuld moet worden. Inspringend op de actualiteit, op de behoeftes en de zorgen die er dan zijn. De actiepunten zullen door onszelf, samen met anderen, zoals maatschappelijke organisaties en de gemeente, opgepakt moeten worden. Nu gaat het pas echt beginnen. Samen moeten we de schouders eronder zetten.”

Het DOP werd woensdagavond niet alleen overhandigd aan Bouke de Bruin. Ook alle aanwezigen kregen het toekomstplan voor een leefbaar en vitaal Vierlingsbeek en Groeningen na afloop mee naar huis. De DOP’s komen ook in supermarkt PLUS Verbeeten en de bibliotheek te liggen, zodat iedereen ze kan lezen. Want, ja: het DOP is van en voor iedereen in Vierlingsbeek en Groeningen. Nu en in de toekomst.

Ook de besturen van dorpsraad, Joffershof en Stichting Laurentius staan achter het dorpsplan.
De belangstelling was groot....
De jeugd in gesprek met Frans Pollux.
Drukte in het Durpshuus, de voormalige kerk.