Presentatie DOP VIVA op woensdagavond 15 maart om 19.30 uur in de kerk.
Presentatie DOP VIVA op woensdagavond 15 maart om 19.30 uur in de kerk. Foto: Persfoto

VIVA deelt uitkomsten DOP met dorpsbewoners

Vierlingsbeek

Het dorpsontwikkelingsplan (DOP) fase 1 van het leefbaarheidsinitiatief VIVA Vierlingsbeek-Groeningen wordt op woensdag 15 maart om 19.30 uur officieel gepresenteerd in de Laurentiuskerk in Vierlingsbeek. 

Onder leiding van dagvoorzitter en alleskunner Frans Pollux uit Venlo, hij zingt, schrijft, staat in het theater, leidt debatten en maakt podcasts, worden de aanwezigen meegenomen in het toekomstverhaal en de ambities van VIVA Vierlingsbeek-Groeningen. 

In de afgelopen maanden hebben zo’n 38 verenigingen, 28 ondernemers, verschillende zorginstellingen, maatschappelijke organisaties, basisschoolkinderen en andere jongeren zich gebogen over de leefbaarheidsvraag van de twee dorpen. Ook zijn er bijeenkomsten in Vierlingsbeek en Groeningen georganiseerd en vier enquêtes uitgezet door de verschillende domeingroepen onder bewoners om informatie op te halen omtrent dit thema. 

In de verschillende domeingroepen sport, cultuur, gezondheid en zorg, onderwijs en opvang, wonen, en ondernemen zijn de onderwerpen opgehaald die het meest urgent zijn voor het behoud en versterken van de leefbaarheid voor alle inwoners van de dorpen. Zes domeinen die samen bijdragen aan het zevende domein leefbaarheid, het doel van dit initiatief. VIVA gaat namelijk voor vitale en leefbare dorpen nu en in de toekomst voor alle inwoners.

Want ook in Vierlingsbeek en Groeningen is de realiteit niet anders dan in andere dorpen. Er zijn steeds minder jongeren woonachtig omdat er geen betaalbare woningen beschikbaar zijn. De middengroep is groot, maar wordt steeds ouder. De vergrijzing is volop aan de gang. De doorstroming op de woningmarkt is onvoldoende omdat er voor ouderen nauwelijks mogelijkheden zijn om desgewenst kleiner te gaan wonen. Er vertrekken en sterven meer mensen dan dat er komen wonen en geboren worden. Kortgezegd: de demografische gegevens laten zien dat de dorpen aan het ontgroenen en vergrijzen zijn. En dat gaat in de toekomst problemen opleveren voor de leefbaarheid, denk aan voorzieningen als een basisschool, een supermarkt, het verenigingsleven, het aantal nodige en beschikbare vrijwilligers, en maatschappelijke en zorgorganisaties als een huisarts, apotheek en tandarts. 

Zijn onze dorpen nog toekomstbestendig en vitaal? Dat is kortgezegd de vraag waarover een groot aantal mensen uit Vierlingsbeek en Groeningen zich heeft gebogen. De analyse geeft aan dat we nodig maatregelen moeten nemen om vitaal en toekomstbestendig te zijn en te blijven. De informatie die in de afgelopen maanden is opgehaald, is gebundeld in een VIVA-actieplan van en voor de inwoners van de betrokken dorpen. “Een plan waarmee de gemeente in staat wordt gesteld om ons optimaal te ondersteunen om onze kernen nu en in de toekomst bruisend en leefbaar te houden. Het plan houdt niet in dat we de gemeente een wensenlijst voorleggen en vervolgens gaan achteroverleunen. Wij, inwoners, zullen de mouwen moeten opstropen. Zelf initiatief aan de dag leggen. Dit DOP biedt in de eerste fase een leidraad voor het in samenwerking met elkaar, met de gemeente, met de woningbouwvereniging, met ontwikkelaars en financiers etc., verder uitwerken en realiseren van plannen en activiteiten om de vitaliteit en leefbaarheid van Vierlingsbeek en Groeningen te waarborgen in de toekomst. Niet alles kan tegelijk en op korte termijn worden verwezenlijkt. Het DOP is geen statisch document, daarom noemen we het ook een ontwikkelingsplan. Dit DOP vormt juist het begin van een proces van samenwerking. Samen de handen uit de mouwen, wij zijn zélf verantwoordelijk voor de leefbaarheid van onze dorpen”, legt mede-initiatiefnemer Henny Cremers uit. 

Nu de opmaak van het DOP definitief is, wil ‘volksbeweging’ VIVA de uitkomsten ervan graag delen met alle inwoners van Vierlingsbeek en Groeningen.  De bijeenkomst in de kerk wordt uiterlijk om 21.30 uur afgesloten. Inloop vanaf 19.00 uur. Voor koffie/ thee wordt gezorgd. 

VIVA vraagt belangstellenden zich van tevoren aan te melden via viva@Vierlingsbeek-Groeningen.nl of door het briefje dat komende week in dorpsblad Globaal staat in de bus te doen bij Bas van Treek (Heihoekscheweg 75) of Leon Swinkels (Spoorstraat 2).


Persfoto