Het Viva-project wil komen tot een nieuw, praktisch dorpsontwikkelingsplan (DOP).
Het Viva-project wil komen tot een nieuw, praktisch dorpsontwikkelingsplan (DOP). Foto: pixabay

Workshop Viva op Leefbaarheidsfestival: ‘Voorbeeld meerdere kernen’

Vierlingsbeek

Viva Vierlingsbeek-Groeningen verzorgt op maandag 3 oktober een van de workshops tijdens het Leefbaarheidsfestival in de St. Lambertuskerk in Beers. Vierlingsbekenaar Henny Cremers geeft tijdens deze bijeenkomst, als een van de initiatiefnemers van het dorpeninitiatief, namens Viva  als voorbeeld voor meerdere kernen  een presentatie over het thema Gemeenschapskracht: ontmoeting rond een concreet bewonersinitiatief. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Gemeenschapskracht komt tot bloei als bewoners zelf de verantwoordelijkheid nemen én krijgen voor de leefbaarheid en sociale cohesie van hun buurt, dorp of wijk. Maar gemeenschapskracht kan niet zonder open blik en toegankelijke overheid. Aan de hand van de concrete bewonersinitiatieven ontdekken de deelnemers aan deze workshop wat gemeenschapskracht kan betekenen in het algemeen en voor jouw initiatief. Deze workshop wordt, naast de inbreng van Cremers, mede mogelijk gemaakt door Ben van Essen van de Landelijke Vereniging Kleine Kernen en Jan de Vocht van Omnipark Erp.

Het Leefbaarheidsfestival, dat op 3 oktober van 16.00 tot 21.00 uur wordt gehouden, wordt op touw gezet voor alle dorpen in de regio Noordoost Brabant vanuit het regionale programma ‘Leefbaarheid in de dorpen’. De achtergrond ervan is duidelijk: in veel dorpen in Noordoost-Brabant bestaan tal van initiatieven om de leefbaarheid te vergroten op het gebied van zorg en welzijn, sporten en bewegen, mobiliteit, duurzaamheid, enz. Tijdens het festival wil de organisatie, het programmabureau Leefbaarheid in de dorpen, deze initiatieven, betrokken inwoners, gemeenten en partners samenbrengen. Om elkaar te inspireren en van elkaars verhalen, ervaringen en ideeën te leren.

Het programma richt zich op het versnellen, verbinden en vermenigvuldigen van deze initiatieven. De bedoeling is dat het leefbaarheidsfestival bijdraagt aan dat doel. Het leefbaarheidsdoel van het Viva-project (Viva in de betekenis van ‘vol met leven’) is te komen tot een nieuw, praktisch dorpsontwikkelingsplan (DOP), dat vervolgens in een integraal advies, met daarin de onderwerpen die het meest urgent zijn, wordt voorgelegd aan de gemeente Land van Cuijk.

‘Ben jij betrokken bij een initiatief in jouw wijk of dorp om de leefbaarheid te vergroten en/of actief bij een Buurt Bestuurt? Bijvoorbeeld op gebied van voorzieningen in je wijk, zorg en welzijn, sport en bewegen, mobiliteit, duurzaamheid, openbare ruimte en veiligheid? Dan is het Leefbaarheidsfestival interessant voor jou!’, zo melden de organisatoren. 

Het programmabureau Leefbaarheid in de dorpen volgt de voortgang van de projecten, adviseert initiatiefnemers bij hun projectaanvragen en draagt zorg voor kennisdeling en verbinding tussen projecten, initiatiefnemers in de regio.

Deelname is gratis, van tevoren aanmelden is gewenst. 

Meer informatie over het Leefbaarheidsfestival via de website Leefbaarheid in de dorpen. Bij vragen neem contact op via: info@leefbaarheidindedorpen.nl

Voor meer informatie over Viva zie je het interview van Henny Cremers op de website www.vierlingsbeek-groeningen.nl: ‘MFA als katalysator van dorpsontwikkeling’