Venraynaar Edwin de Klein exposeert in de Antonius- en Nicolaaskapel in Groeningen,
Venraynaar Edwin de Klein exposeert in de Antonius- en Nicolaaskapel in Groeningen, Foto: Ron Koenen

‘Nieuwe heiligen’ in kapel Groeningen

Groeningen

Beeldend kunstenaar Edwin de Klein (25) uit Venray is een van deelnemers aan de expositie Kunst van het geloven, een tweejaarlijkse manifestatie met kunst in het Koningskerkje in Vierlingsbeek, de Antonius- en Nicolaaskapel in Groeningen, de Mariakapel in Holthees, De Nepomukkapel in Boxmeer en Het Kloosterhuis en de St. Janstoren in Sambeek.  Deze locaties zijn, na de officiële opening afgelopen zaterdag in de Mariakapel in Holthees,  in de weekenden van 3 en 4 september en 10 en 11 september geopend van 11.00 tot 17.00 uur. 

*Op uitnodiging van curatoren Marijke Cieraad en Gonda van der Zwaag mocht ik twee kunstwerken exposeren in de Antonius- en Nicolaaskapel in Groeningen”, zegt De Klein, die zijn opleiding aan de kunstacademie genoot. “Deze kapel is onderdeel van de achtste editie van kunstmanifestatie Kunst van het geloven met als thema ‘transformatie’. De curatoren hadden mijn twee hedendaagse kunstwerken, die beide een onherkenbaar zelfportret zijn, geselecteerd omdat ze in contrast staan met de klassieke heilige beelden uit de kapel. ‘De nieuwe heiligen’ werden ze ook wel genoemd.”

We zien een broek, een koelkast… Wat wil je de bezoekers meegeven met je objecten/expositie?
“Mijn kunstwerken visualiseren voornamelijk het dilemma dat ik zelf ervaar met de consumptiemaatschappij. Aan de ene kant weet ik dat het goed zou zijn om minder te consumeren, maar anderzijds geniet ik enorm van het kopen van nieuwe producten. Ik voel me een enorme hedonist, al ervaar ik ook een tweestrijd die ik in mijn beelden naar voren probeer te krijgen door objecten te recyclen, zoals mijn eigen spijkerbroeken, riemen en schoenen en het gebruik van milieuonvriendelijke materialen als pur, siliconen en polyesterhars. De beelden dienen als bewustwording van de maatschappij waarin we momenteel leven.”

Wat vind je van de locatie in Groeningen? Gaf die je ook inspiratie?
“De locatie doet vaak heel veel met een kunstwerk. Mijn kunstwerken staan in de Antonius- en Nicolaaskapel tussen de oude klassieke heilige beelden. Ik ben zeer tevreden over de interactie die mijn beelden aangaan met de bestaande elementen van de kapel. Tevens is deze kapel de enige die nog incidenteel wordt gebruikt voor religieuze doeleinden.”

Wilde je als kind al kunstenaar worden?
“Nee, als kind had ik telkens weer andere beroepen als droom. Zo wilde ik ooit banketbakker worden, maar ook journalist en basisschooldocent. Wel ben ik altijd al creatief actief geweest. Het kunstenaarschap geeft mij de vrijheid om mijn fascinaties en boodschappen op een visuele manier bij de toeschouwers te krijgen.”

Wat is je droom als kunstenaar? Wat wil je bereiken?
“Momenteel ben ik nog maar een jaar afgestudeerd en mijn droom is om me verder te ontwikkelen in mijn beeldend werk. Daarnaast werk ik altijd graag groot en hoop ik vaker grotere opdrachten te mogen doen. Zo heb ik al heel veel ideeën die geweldig zouden staan in de publieke ruimte.”

Waar werk je als kunstenaar? Heb je een eigen atelier?
“In Venray was het onmogelijk om een goede en betaalbare atelier te vinden, enorm jammer! Momenteel heb ik een fantastische licht atelier van 130m² in Overloon. Vanuit daar verspreid ik mijn kunst over heel Nederland. Voor nu heb ik nog een aantal kunstprojecten lopen vanuit verschillende gemeentes, bedrijven en clubs. Die vinden vaak ook buiten mijn atelier plaats.”

Kijk voor informatie over de expositie op www.kunstvanhetgeloven.nl. Voor meer info over (het werk van) De Klein kijk op www.edwindeklein.nl.