De 'koningen' Theo van Kessel  en Ilan Velthuis werden na afloop in het zonnetje gezet.
De 'koningen' Theo van Kessel en Ilan Velthuis werden na afloop in het zonnetje gezet. Foto: eigen foto

Gilde Groeningen wint beide titels bij 8-gildenschieten in Holthees

Groeningen

Het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen heeft zondag tijdens het koningsschieten tussen de gilden van de voormalige gemeente Boxmeer twee hoofdprijzen in de wacht gesleept. Theo van Kessel van het winnende Groeningse gilde werd onder tropische omstandigheden gekroond tot ‘8-gildenkoning van de voormalige gemeente Boxmeer’ en jeugdlid Ilan Velthuis mag zich op zijn beurt als beste jeugdschutter van de dag ‘8-gilden jeugdkoning’ noemen. 

Het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen streed tegen zes andere gilden (eentje had zich afgemeld), die na de loting twee aan twee tegen elkaar schoten. Behalve het gilde van Holthees, dat vanwege het oneven aantal aanwezige gilden in de eerste ronde werd vrijgeloot.

In de eerste ronde vielen de gilden van Beugen, Sambeek en Overloon af. Gert-Jan de Wijse schoot het Groeningse gilde naar de halve finale, waarin het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen de degens kruiste met het Heilig Bloedsgilde uit Boxmeer. In de andere halve eindstrijd trof Salvator Mundi uit Oeffelt op het Onze Lieve Vrouwe Gilde Holthees.

Jeroen Kuijpers schoot ‘Groeningen’ vervolgens naar de finale door het laatste restje van de vogel naar beneden te halen. In de eindstrijd, waarin het Oeffeltse gilde de tegenstander was, werd Theo van Kessel de grote held van Groeningen door het laatste stukje van de vogel naar beneden - en het gilde naar de zege - te schieten. Door die prestatie mag hij nu twee jaar lang de titel ‘8-gildenkoning van de voormalige gemeente Boxmeer’ dragen.

Maar daarmee was de koek nog niet op voor het succesvolle Groeningse gezelschap, want Ilan Velthuis toonde zich vervolgens in de finale tegen wederom Oeffelt de beste jeugdschutter. Hij werd om die reden gekroond tot ‘8-gilden jeugdkoning’.

‘Tijdens de huldiging werd bij Theo de ketting omgehangen met de acht schildjes waarop de patroonheiligen van de acht gilden staan afgebeeld. Ilan ontving een mooie bokaal. Over twee jaar vindt een nieuwe wedstrijd plaats. Het was een gezellige middag waarbij verbroedering hoog in het vaandel stond’, zo meldt het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde Groeningen.