Een aantal Laurentiusdrivers op het startpunt bij de basisschool. Vierde van rechts Cas Winkelmolen.
Een aantal Laurentiusdrivers op het startpunt bij de basisschool. Vierde van rechts Cas Winkelmolen. Eigen foto

Laurentiusdrivers is meer dan een grote, gezellige grap

Vierlingsbeek

Het jaarlijkse clubuitje van de Laurentiusdrivers zit er weer op. “We zijn naar Ewijk geweest, maar zonder onze Tomossen. We hebben onze knetterfietsen vanwege het slechte weer dit keer thuisgelaten”, meldt Cas Winkelmolen (25), die drie jaar geleden in coronatijd samen met een aantal vrienden het plaatselijke brommerinitiatief nam. “Want op een brommer rijden, op meer dan 1,5 meter afstand van elkaar, was zo’n beetje het enige wat toen binnen de toenmalige regels mocht. We begonnen met een paar man, maar vervolgens sloten steeds meer jongeren zich bij ons aan.”

Nee, de Laurentiusdrivers is geen echte vereniging, zegt hij eerlijk. “Maar we doen wel ons best om erop te lijken”, klinkt het met een lach. “Tijdens onze vergaderingen maakt onze notulist Jens Loenen bijvoorbeeld altijd een professioneel verslag van vier pagina’s en we hebben met Mar-Oil ook een echte hoofdsponsor en een mooi clubhuis. De Wildeman is ons vaste honk, daar eindigen we onze activiteiten ook altijd en daar hebben we afgelopen zondag ons weekend traditioneel weer afgesloten. Barvrouw Neeltje Holla heeft toen ook de bokaal aan het winnende team overhandigd. Want tijdens zo’n weekend drinken we niet alleen bier, maar houden we ook een aantal culturele, recreatieve en sportieve activiteiten. Een vast onderdeel is een watersport, dit keer zijn we gaan waterskiën.” Met een knipoog: “Ja, we maken alles graag groter dan het is. Eigenlijk is de Laurentiusdrivers een grote, gezellige grap.”

Mensen die onderwijs op basisschool Laurentiushof hebben gevolgd, of dat geprobeerd hebben, mogen lid worden van de groep, legt Winkelmolen uit. “Het is ook traditie om onze tochten door de regio op het schoolplein te beginnen. Op ons logo is tevens een beeltenis van de heilige Laurentius te zien. Want we zijn er trots op dat we op basisschool Laurentius hebben gezeten, daar is immers voor een groot deel de basis gelegd voor het prachtige leven dat we nu hebben. Dat logo staat ook op onze stickers, die tijdens onze uitjes dankzij onze fanatieke stickerplakker Teun Egelmeers overal zijn te vinden. Onze groep bestaat momenteel uit zo’n vijftien jongeren uit Vierlingsbeek en Groeningen, van wie de meesten op een Tomos rijden en anderen gewoon voor de gezelligheid aansluiten. Waarom we voor een Tomos hebben gekozen? Eigenlijk uit gemakzucht. Want een Tomos is een sterke, stoere en degelijke brommer waarvan de onderdelen erg goedkoop zijn. Als er iets kapotgaat, dan is het probleem meestal snel en makkelijk te verhelpen. Maar op een Tomos rijden is voor ons ook cult. Je ziet steeds minder mensen op deze knetterfiets rijden.”


Nieuwe leden met een Tomos blijven welkom. Ook aansluiten bij de Laurentiusdrivers? Meld je dan aan bij een van de leden of neem contact op via het Instagramaccount. Daarop zijn ook meerdere foto’s en filmpjes van activiteiten van deze knetterende ‘vereniging’ te zien.