Tren Baltussen met zijn camperbus in San Francisco tijdens zijn reis in het westen van de VS.
Tren Baltussen met zijn camperbus in San Francisco tijdens zijn reis in het westen van de VS. Foto: eigen foto

‘Hoe mooi onze dorpen ook zijn, er is zo veel te ontdekken in de wereld’

Vierlingsbeek

Tren Baltussen loopt momenteel stage aan The Ohio State University in de Verenigde Staten als onderdeel van zijn master werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. De Vierlingsbekenaar kreeg hiervoor een beurs van The Netherland-America Foundation, die bilaterale betrekkingen tussen de VS en Nederland ondersteunt. Onze redactie van deze website nodigde hem uit voor de rubriek Hoe is het toch met?

Ja, Tren. Hoe is het met je? Hoelang verblijf je al in de VS en tot wanneer blijf je in Ohio?
Tren: “Inmiddels ben ik al ruim twee maanden in Ohio. Ik blijf hier tot eind februari, waarna ik aan de laatste fase van mijn studie zal beginnen. Voordat ik naar Columbus verhuisde, heb ik samen met mijn vriendin een fantastische reis gemaakt in het westen van de VS. Zij vloog naar huis, ik naar Ohio.”

Waarom heb je voor Ohio gekozen? Of was er geen keuze?
Tren: “Ik wilde graag naar de Verenigde Staten voor mijn stage, ik heb het altijd het een interessant en mooi land gevonden en ik wilde er graag meer over leren. The Ohio State University en de Universiteit in Eindhoven hebben een goede relatie en ze hadden een interessante opdracht voor mij. Toen was de keuze makkelijk gemaakt.”

Wat voor vakken volg je zoal en is het anders studeren dan in Nederland? Woon je bijvoorbeeld op een campus ofzo?
Tren: “Ik volg niet echt vakken, ik ben echt met onderzoek bezig. Het studeren vind ik vergelijkbaar als in Nederland, alleen is het onvoorstelbaar hoe groot het hier allemaal is. Ohio State is een van de grootste universiteiten in de VS, met een heel mooie campus met allemaal oude gebouwen. ‘Ons’ American Football-stadion heeft een capaciteit van meer dan 100.000 man. Het is erg leuk om te zien hoe een hele staat op zijn kop staat voor een stel studenten die achter een bal aan rennen, zoiets zie je alleen in Amerika! Wonen op de campus is vrij duur, dus ik woon in een erg gezellige en levendige woonwijk in Columbus.”


Tren in The Ohio Stadium. 

Hoe bevalt het leven in de Verenigde Staten je? Is het heel anders dan in Nederland? Kun je een paar voorbeelden noemen? 
Tren: “Het bevalt me tot nu toe erg goed. De mensen zijn hier erg spontaan en verwelkomend. Als buitenstaander word je snel met open armen ontvangen wanneer je bij de lokale sportclub of kroeg binnenkomt. Met interesse vragen ze naar je achtergrond en al snel voel je je hier thuis. Daarnaast blijf de ongerepte en uitgestrekte natuur mij verbazen, het is zo indrukwekkend mooi. Als je door het land rijdt, veranderd het landschap elk half uur.”

Heb je al vrienden gemaakt? Wat doe je zoals in je vrije tijd?
Tren: “Gezien de Amerikaanse cultuur was dat niet zo moeilijk. In m’n vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk van het land te zien. Ik ga graag met mijn camera de natuur in. Of ik maak een uitstapje naar een lokaal festival of een concert. Daarnaast ga ik regelmatig met vrienden naar een sportwedstrijd, van honkbal tot ijshockey en American football, zowel de profclubs als onze eigen Ohio State Buckeyes.”

Je studeert werktuigbouwkunde. Krijgt dat speciale aandacht tijdens je stage?
Tren: “Werktuigbouwkunde is een breed vakgebied. Samen met mij collega’s houden we ons bezig met het ontwerpen van robots voor in autofabrieken. Het ontwerpen van deze robots brengt allerlei wiskundige vraagstukken met zich mee, die proberen we slim aan te pakken.”


Tren loopt stage aan The Ohio State University. 

Je bent een fervent honkballer. Speel je die sport ook in de VS, waar het een van de grote sporten is? 
Tren: “Jammer genoeg was het seizoen al bijna ten einde toen ik hier kwam. Ik heb gelukkig nog een paar wedstrijden kunnen kijken van de lokale club, de Columbus Clippers. In deze tijd van het jaar maakt honkbal plaats voor ijshockey en American football. Ik ga zelf naar een CrossFit-gym om wat stoom af te blazen.”

Wanneer is je stage in Ohio geslaagd? 
Tren: “Dat is een goede vraag. Op de universiteit doe ik mijn best om een mooi resultaat neer te zetten, maar ik leer net zoveel buiten de universiteit als daarbinnen. In mijn vrije tijd ontmoet ik zo veel nieuwe, verschillende culturen en mensen. Dat is de waardevolste les voor mij. Daarnaast ben je voor het eerst echt op jezelf aangewezen, je komt jezelf dan weleens tegen, maar het is een geweldige ervaring."

Wat wil je gaan doen als je je diploma hebt gehaald? Want over een paar maanden ben je klaar, toch?
Tren: “Dat klopt, wanneer ik terugkom begin ik al snel aan het laatste hoofdstuk van de master: het schrijven van mijn scriptie. Ik ben momenteel aan het overwegen om daarna in de academische wereld te blijven. Maar ik ben nog mijn opties aan het afwegen.”

Tot slot; wil je nog iets tegen de mensen in Vierlingsbeek en Groeningen zeggen?
Tren: “Hoe mooi onze dorpen ook zijn, er is zo veel te ontdekken in de wereld. Ik zou alle jongeren willen aanraden om zo’n stap te maken als je de kans krijgt. Natuurlijk mis ik de betrokkenheid en gezelligheid van Vierlingsbeek en Groeningen en ik kijk er ook weer naar uit om terug te komen.”