Joop Daniëls probeert in kansrijke positie te komen bij een corner van Volharding. Foto: Toon Gerrits

Titel lijkt ver weg voor Volharding na thuisverlies

Sport

De titelaspiraties van Volharding kunnen de ijskast in. Zondagmiddag verloren de roodwitten pas voor de tweede keer dit seizoen een thuiswedstrijd. Middenmoter EHC uit Hoensbroek maakte op sportpark Soetendaal in de 97e(!) minuut de winnende goal: 1-2. De roodwitten speelden meer dan een helft met een man minder na een rode kaart voor aanvaller Sven Jenniskens. Met tien man hield Volharding daarna knap stand, maar ver in blessuretijd ging het dus toch nog mis voor de Bekenaren. Volharding zakte door het verlies tegen EHC naar de vijfde plek op de ranglijst, vijf punten achter de nieuwe koploper Mierlo Hout.

Of die wedstrijd van zondag tegen nummer zes EHC straks veel impact zal hebben voor de stand op de ranglijst is nog maar de vraag. EHC heeft immers faillissement aangevraagd vanwege een schuld van 80.000 euro. Daardoor is de kans groot, dat de Zuid-Limburgers door de KNVB nog voor het einde van het seizoen uit de competitie worden genomen. Alle uitslagen van EHC zouden in dat scenario geschrapt worden en daarmee zou Volharding de drie punten kwijtraken van de eerdere 2-1 winst in Hoensbroek voor de winterstop. De achterstand op Mierlo Hout zou dan verder oplopen naar zeven punten. Volharding blijft dan wel nog vijfde in de stand.

Naast de nederlaag verloor Volharding zondagmiddag ook weer een aantal spelers met blessures. Joop Daniëls, Rens van den Boogaard en Jens Biersteker vielen uit met op het oog niet heel fijne kwetsuren. Vooral voor Rens van den Boogaard was het uitvallen zeer zuur. De 19-jarige aanvaller, die twee weken geleden zijn debuut maakte in de hoofdmacht, heeft al een historie met veel blessureleed. Zondag viel hij in de 68e minuut in, maar moest hij zich vier minuten later alweer laten vervangen, nadat hij door zijn enkel was gegaan. Voeg daarbij het al ontbreken van het viertal Nino Janssen, Sharif Tah, Tim Martens en Sam Janssen en het is duidelijk dat de personele problemen momenteel groot zijn bij de Vierlingsbekenaren. Omdat Sven Jenniskens door zijn rode kaart er volgende week tegen Deurne ook niet bij zal zijn, zal het dan weer een grote puzzel worden om nog een representatief elftal op de been te brengen. De roodwitten spelen al weken heel matig en door de personele problemen zal het er zeer waarschijnlijk niet snel veel beter aan toe gaan. Te veel spelers missen momenteel ook de juiste vorm.

Naast de mindere vorm was ook de beleving en intensiteit in de eerste helft tegen EHC ver te zoeken. Desondanks had Volharding al binnen de minuut op voorsprong moeten komen. Stef van Dijck werkte een corner van Marco Daniëls echter volledig vrijstaand naast. EHC maakte ondanks de naderende onheilstijding wel een gretige indruk. Waar het bestuur van de Zuid-Limburgers schitterde door afwezigheid, wilden de spelers en de staf er nog wel het beste van maken in wellicht de laatste wedstrijd in hun clubbestaan.

Een kopbal van Hendrik-Jan Kauffmann verdween over en inzetten van Ceylan Amory en Ricardo Geurts werden gekeerd door Volharding-doelman Bono Barten. Na een half uur kwam Volharding tegen de verhouding in op voorsprong. Scheidsrechter Nihat Babat uit Bergen op Zoom gaf wel heel gemakkelijk een penalty, nadat Joop Daniëls ogenschijnlijk fair gestuit werd door een Hoensbroekse verdediger. Vincent Buijssen ontfermde zich over de strafschop en schoot onberispelijk raak: 1-0. Het was alweer Buijssens’ elfde treffer van het seizoen. Tot hilariteit van de 200 toeschouwers laste arbiter Babat tien minuten voor rust een drinkpauze in bij een temperatuur van 19 graden. Het deed wat potsierlijk aan.

In de 42e minuut moest Volharding met tien man verder. Sven Jenniskens liet zich provoceren door EHC-speler Liam Houkes. Houkes pakte Jenniskens bij zijn keel en die reageerde met een slaande beweging. De actie van Houkes ontging leidsman Babat, de reactie van Jenniskens werd wel waargenomen. Houkes ging vrijuit, Jenniskens kreeg rood. Twee minuten later viel ook nog eens de gelijkmaker. Ditmaal kregen de bezoekers een strafschop na een overtreding van Stef van Dijck op een EHC-aanvaller. Ceylan Amory schoot raak vanaf de stip: 1-1.

Voor Volharding was het daarna vooral tegenhouden en dat deden de Soetendaalbewoners in een 4-4-1 systeem met verve. Met het ontbreken van de razendsnelle aanvallers Tim Martens en na zijn rode kaart ook Jenniskens, ontbrak het Volharding aan diepte en moest het echt van de techniek en individuele acties komen. EHC had veel de bal maar deed daar te weinig mee. Bij uitbraken was Volharding zeker niet ongevaarlijk. Zo was een lob van Vincent Buijssen net te kort en ontbeerde een schot van Joop Daniëls kracht. Halverwege de tweede helft was Ricardo Geurts dicht bij een voorsprong namens EHC, maar hij werd maar weer eens gestuit door Bono Barten. De Volharding-spelers liepen zich het snot voor de ogen en deden er met de numerieke minderheid alles aan om de 1-1 over de streep te trekken. Zo wierp Rick Maassen zich tot tweemaal toe voor de bal en redde Barten opnieuw na een afgeweken schot. In het laatste kwartier ontworstelde Volharding zich steeds vaker aan de druk van EHC en kreeg het ook een aantal dikke kansen. Marco Daniëls krulde de bal rakelings naast en over de kruising en na een snelle uitbraak van Stef van Dijck miste diens voorzet precisie. Tom Kessels zag zijn kopbal naast gaan. En invaller Lars van Treek werd nog net geblokt, voordat hij alleen op EHC-keeper Dylan Vranken kon afgaan. In de 88e minuut krulde ECH-aanvoerder Tom Hanssen de bal met links op de kruising.

In de extra tijd kreeg Volharding tot driemaal toe de kans op de 2-1. De moegestreden Marco Daniëls verscheen tweemaal oog in oog met Vranken, eenmaal mikte hij naast, eenmaal vond hij Vranken op zijn weg. Captain Mark Blenckers schoot ook nog naast. In de allerlaatste minuut vonden de bezoekers nog wel het net. Een corner werd door Ricardo Geurts bij de tweede paal binnen gekopt en hij dompelde het hard werkende Volharding daardoor in extremis alsnog in rouw: 1-2. Arbiter Babat liet nog wel aftrappen, maar een kans op de 2-2 kreeg Volharding uiteindelijk niet meer.

Komende zondag gaat nummer vijf Volharding op bezoek bij nummer zeven Deurne. De laatste drie uitduels werden door Volharding verloren en het wordt derhalve weer eens tijd voor een resultaat op vreemde bodem. Ondanks de personele problemen liggen er wellicht mogelijkheden voor Volharding, want ook Deurne is allerminst aan een goede reeks bezig. Zondag ging de ploeg in Bocholtz met 3-1 onderuit bij laagvlieger Sportclub’25. Eerder dit seizoen zegevierde Volharding in eigen huis met 4-1 tegen Deurne. Zowel Vincent Buijssen als Tim Martens trof in die wedstrijd tweemaal doel.

Karakteristieken:
Volharding-EHC: 1-2 (1-1);
scheidsrechter: Nihat Babat (Bergen op Zoom);
31e min. 1-0 Vincent Buijssen (pen.), 44e min. 1-1 Ceylan Amory (pen.), 97e min. 1-2 Ricardo Geurts;