Volharding-aanvoerder Mark Blenckers (links) beleefde weinig plezier aan zijn 400ste wedstrijd; de roodwitten verloren met 3-4 van SV Valkenswaard Foto: Toon Gerrits

Rode kaart nekt Volharding in kaartenfestijn

Sport

Volharding heeft maar een week kunnen genieten van de koppositie. Zondag gingen de roodwitten in een vermakelijke topper tegen promovendus SV Valkenwaard met 4-3 onderuit. Valkenswaard is nu de nieuwe ranglijstaanvoerder en Volharding zakt naar de vierde plek in de stand.

Scheidsrechter Julian Simonse uit verre Goes (Zeeland) speelde een zeer bepalende rol in de uitkomst van de wedstrijd. Bij een 2-3 stand in het voordeel van Volharding kreeg Tom Kessels een aanvechtbare tweede gele kaart, omdat hij volgens de arbiter één van zijn neutrale assistenten verbaal onheus bejegend zou hebben. De leidsman speelde het ook klaar om in een sportieve wedstrijd maar liefst elfmaal geel te trekken. Volharding kreeg er daarvan acht.

Om het in perspectief te plaatsen: in de eerste veertien duels kregen de Vierlingsbekenaren er slechts zestien in totaal. Daarnaast gaf Simonse twee discutabele strafschoppen. Het deed afbreuk aan een verder fantastische topper in Valkenswaard, vooral voor de neutrale toeschouwer. Youri van Brussel was zoals zo vaak de laatste tien jaar weer een ware plaaggeest voor Volharding. In Vierlingsbeek scoorde Van Brussel al tweemaal, zondagmiddag maakte de topscorer van SV Valkenswaard zelfs een hattrick en vijzelde hij zijn seizoentotaal op tot vijftien.

Vooral voor 38-jarige Volharding-aanvoerder Mark Blenckers waren de druiven extra zuur. De captain speelde zondagmiddag zijn 400e (!) officiële wedstrijd voor de Vierlingsbekenaren en die had hij natuurlijk graag met een zege afgesloten. Vooraf leek dat overigens al een moeilijk verhaal, want SV Valkenswaard verloor dit seizoen nog geen enkel duel in eigen huis.

Volharding-doelman Bono Barten brengt redding. Foto: Toon Gerrits

Stond Volharding vorige week thuis tegen Minor al na twee minuten op achterstand. Vandaag in Valkenswaard was de equipe van trainer Jan Pruijn wel gelijk wakker. Al na veertien seconden zette Joop Daniëls de Vierlingsbekenaren op voorsprong: 0-1. In de vijfde minuut raakte aanvoerder Thom van de Donk (een volle neef van Nederlands elftalspeelster Daniëlle van de Donk, red.) aan de andere kant de paal. Weer een minuut later kreeg Rick Maassen de bal ongelukkig via zijn been tegen de arm, maar scheidsrechter Simonse wees toch naar de penaltystip. Het cadeautje werd simpel uitgepakt door Youri van Brussel: 1-1.

Na balverlies van Tom Kessels zette Van Brussel zijn ploeg halverwege de eerste helft op voorsprong: 2-1. In de 32e minuut stond het weer gelijk. Nu kreeg Volharding een strafschop van Simonse na een al even ongelukkig handsbal van Mike van Dooren. Het had veel weg van een goedmakertje. Vincent Buijssen mikte de pingel raak en staat inmiddels op tien treffers deze competitie: 2-2. De thuisploeg had in het eerste half uur een licht veldoverwicht met name door goed druk te zetten en de zwervende Van Brussel en Van de Donk waar Volharding maar moeilijk grip op kreeg. Het laatste kwartier kreeg Volharding steeds meer controle en na de gelijkmaker van Buijsssen hadden de gasten zomaar met een voorsprong kunnen gaan rusten. Stille kracht Rens ten Brinke zag zijn schot geblokt worden en Vincent Buijssen prikte de bal maar net naast na een fraaie steekbal van Joop Daniëls.

Marco Daniëls (links) maakte de fraaie 3-2 voor Volharding. Foto: Toon Gerrits.

De hernieuwde voorsprong voor Volharding kwam er vlak na rust alsnog. Een werkelijk prachtig schot van Marco Daniëls van buiten de zestien met zijn mindere rechterbeen verdween in de kruising achter de kansloze en verbouwereerde Valkenswaard-goalie Youri Roulaux: 2-3. Na een klein uur spelen dook wie anders dan Youri van Brussel weer eens op voor het Volharding, maar zijn steenharde kopbal vloog niet heel ver over het Volharding-doel. Direct daarna moest centrale verdediger Nino Janssen zich geblesseerd laten vervangen. Voor hem kwam Lars van Treek in het veld. In de 68e minuut kopte Mik van Dooren te zacht in de handen van Volharding-doelman Bono Barten, na wederom fraai voorbereidend werk van Youri van Brussel.

Een minuut later werd Tom Kessels - die nadrukkelijk gezocht leek te worden door Simonse - van het veld gestuurd en vrijwel gelijk verloren de roodwitten de controle over de wedstrijd. Valkenswaard schakelde een tandje bij en vond telkens de vrije man met een speler meer op het veld. Een kwartier voor tijd promoveerde Thom van de Donk een voorzet van Van Brussel met de knie tot doelpunt: 3-3. Zes minuten later bepaalde de absolute uitblinker Youri van Brussel koppend de eindstand op 4-3. Het moegestreden Volharding had geen weerwoord meer en is daarmee na een week weer koploper af.

Het blijft echter ongemeen spannend in de eerste klasse F. De nieuwe koploper Valkenswaard heeft slechts drie punten meer dan Volharding, dat nog een wedstrijd tegoed heeft. Nummer drie Mierlo Hout staat er echter het beste voor met één verliespunt minder dan Valkenswaard en Volharding. Komende zondag staat er voor Volharding een thuiswedstrijd op het programma tegen de nummer elf in de stand Someren. De ploeg van oud-Volharding-trainer Stef Sijbers kent een bijzonder moeizaam seizoen, met name het maken van doelpunten is voor Someren een probleem. Eerder deze voetbaljaargang won Volharding in Someren met 3-1.

Volharding- SV Valkenswaard: 4-3 (2-2).

Karakteristieken:
scheidsrechter: Julian Simonse (Goes), neutrale assistent-scheidsrechters: Michael Hoeksma (Landgraaf) en Kas van Iersel (Tilburg);
1e min. 0-1 Joop Daniëls, 7e min. 1-1 Youri van Brussel (pen.), 22e min. 2-1 Youri van Brussel, 32e min. 2-2 Vincent Buijssen (pen.), 54e min. 2-3 Marco Daniëls, 75e min. 3-3 Thom van de Donk, 81e min. 4-3 Youri van Brussel;