Een foto van een van de bevrijders van toen op het Britse ereveld in Overloon.
Een foto van een van de bevrijders van toen op het Britse ereveld in Overloon. Foto: Albert Hendriks

Foto’s op Britse begraafplaats Overloon

Regionaal

Stichting Overloon War Chronicles plaatst op 4 en 5 mei  foto’s van gezichten bij de graven op de Britse militaire begraafplaats in Overloon.

‘Op 4 en 5 mei staan we in heel Nederland stil bij de slachtoffers van oorlogen, zowel uit het verleden als het heden. Ook op de Britse begraafplaats in Overloon gedenken we hen’, zo meldt de stichting in  een bericht aan onze redactie. ‘Op 4 mei herinneren we ons het offer van de gevallen soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog en het leed dat hun families en anderen hebben moeten doorstaan. Op 5 mei vieren we dat zij niet voor niets gestorven zijn. Laten we blijven beseffen dat we deze vrijheid moeten koesteren, ter ere van de mannen die ver van huis hun leven gaven. Deze dagen van herdenking en bevrijding brengen ons dichter bij elkaar en laten ons inzien dat vrijheid kostbaar is en niet vanzelfsprekend, zelfs in de wereld van vandaag, het jaar waarin we in Nederland 80 jaar in vrijheid leven’. 

Dankzij de inzet van verschillende onderzoekers zijn er al 174 foto’s van op de begraafplaats begraven 281 militairen gevonden. ‘Iedereen is uitgenodigd om deze dagen de begraafplaats te bezoeken en stil te staan bij wat vrijheid voor ons betekent’, zo besluit Overloon War Chronicles.

Overloon War Cemetery is een Brits ereveld aan de Vierlingsbeekseweg in Overloon.