Lichtjes op oorlogsgraven Overloon.
Lichtjes op oorlogsgraven Overloon. Foto: Albert

Kaarslicht bij oorlogsgraven als eerbetoon

Regio

Op kerstavond heeft de Stichting Overloon War Chronicles samen met enkele oorlogsveteranen voor het zesde opeenvolgende jaar bij alle graven op de militaire begraafplaats aan de Vierlingsbeekseweg 57 in Overloon  een kaarsje opgestoken. Om de jongens, soldaten uit de Tweede Wereldoorlog die er zijn begraven, de herinnering te geven die ze verdienen. Ook werd er stilgestaan bij het ultieme offer dat zij ver van huis brachten voor onze vrijheid. 

In 2017 werden de kaarsjes op kerstavond voor het eerst bij de graven op geplaatst, toen door enkele vrijwilligers en veteranen uit de toenmalige gemeente Boxmeer. Inmiddels is het een traditie. 

Op het Overloon War Cemetery liggen 274 geïdentificeerde oorlogsslachtoffers begraven, onder wie één Nederlander. Zijn graf is ingericht door de oorlogsgravenstichting. De anderen slachtoffers zijn militairen van het Britse gemenebest die tijdens de bevrijding van Zuid-Nederland gesneuveld zijn in de omgeving van Overloon. Het ereveld is aangelegd en wordt onderhouden door de Commonwealth War Graves Commission.

Lichtjes op oorlogsgraven Overloon.