De F-35 Lightning II in de lucht.
De F-35 Lightning II in de lucht. Foto: Ministerie van Defensie

Oproep F-35: overlast of niet?

Vierlingsbeek

Vandaag worden zogeheten belevingsvluchten met de F-35 boven Vierlingsbeek en Groeningen en andere omliggende dorpen gehouden. 

Dat gebeurt in twee delen: ‘s morgens vanaf 11.30 uur en ‘s middags vanaf 15.30 uur. De straaljager vliegt telkens een kleine drie kwartier rond. De landingsbaan van De Peel in Vredepeel zal daarbij enkele keren van twee kanten worden benaderd. Landen en opstijgen kan niet, omdat de baan daarvoor nog niet geschikt is. Het toestel vliegt daarom op dertig meter boven de baan, en trekt dan weer op. Zoveel mogelijk worden vlieglijnen gevolgd zoals die waarschijnlijk ook worden gevlogen, mocht De Peel heropenen. Die lijnen lopen onder langs Merselo, Venray-Noord, Smakt, Overloon en Vierlingsbeek. Ook staan er lijnen getekend over Wanssum, Castenray, Veulen en bij Ysselsteyn. 

De belevingsvluchten zijn bedoeld om inwoners kennis te laten maken met de F-35 en met de mogelijke overlast. Hoe worden de vluchten door de inwoners beleefd, is er sprake van overlast of juist niet? Hoe reageren huis- en landbouwdieren erop? Onze redactie wil graag ervaringen ontvangen van inwoners. Die kunnen worden gemaild naar info@koenenmediaencommunicatie.nl

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) voert tijdens de belevingsvlucht geluidsmetingen uit op een aantal locaties in de omgeving. De locaties zijn in overleg met de gemeenten bepaald. De resultaten van de metingen zijn openbaar.  Daarnaast voert onderzoeksbureau Invior een belevingsonderzoek uit. Belangstellenden kunnen aan dit onderzoek deelnemen: https://enquete.toponderzoek.com/depeel. Dit onafhankelijke onderzoek vindt plaats in opdracht van Defensie en in samenwerking met de omliggende gemeenten.