Nederlandse F-35's tijdens overtocht vanuit de VS naar Nederland (2016).
Nederlandse F-35's tijdens overtocht vanuit de VS naar Nederland (2016). Foto: Ministerie van Defensie

Belevingsvlucht F-35, ook meetstation in Vierlingsbeek

Vierlingsbeek

Op maandag 17 oktober 2022 voert een F-35 van de Koninklijke Luchtmacht een belevingsvlucht uit in de omgeving van vliegbasis De Peel in Vredepeel. 

Zo krijgen inwoners een idee van het geluid van een F-35 en de impact daarvan op de leefomgeving. De F-35 start en landt niet op de vliegbasis omdat dat nog niet mogelijk is, maar vliegt wel de geplande toekomstige vliegroutes. Hoe worden de vluchten door de inwoners beleefd, is er sprake van overlast of juist niet? Hoe reageren huis- en landbouwdieren erop? 

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) voert tijdens de belevingsvlucht geluidsmetingen uit op een aantal locaties in de omgeving. De locaties zijn in overleg met de gemeenten bepaald. De resultaten van de metingen zijn openbaar.  Daarnaast voert onderzoeksbureau Invior een belevingsonderzoek uit. Belangstellenden kunnen aan dit onderzoek deelnemen: https://enquete.toponderzoek.com/depeel. Dit onafhankelijke onderzoek vindt plaats in opdracht van Defensie en in samenwerking met de omliggende gemeenten.

De gemeente Land van Cuijk plaatst ook een meetpunt aan de Heihoekscheweg, omdat de F-35 die dag ook over Vierlingsbeek scheert.  Zoveel mogelijk worden vlieglijnen gevolgd zoals die waarschijnlijk ook worden gevlogen, mocht De Peel heropenen. Die lijnen lopen onder langs Merselo, Venray-Noord, Smakt, Overloon en dus ook Vierlingsbeek. Ook staan er lijnen getekend over Wanssum, Castenray, Veulen en bij Ysselsteyn.