Een F-35 scheert vlak over de daken in het Friese dorp Jelsum.
Een F-35 scheert vlak over de daken in het Friese dorp Jelsum. Foto: Ron Koenen

Ook Land van Cuijk wil stem in besluit vliegbasis De Peel

Regio

Ook de gemeente Land van Cuijk sluit zich in navolging van de buurgemeenten Gemert-Bakel en Venray aan bij het verzet tegen de mogelijke reactivering van vliegbasis De Peel in Vredepeel.

De gemeente Land van Cuijk wil óók een stem in de wijze waarop de gevolgen van heropening van de militaire luchthaven onderzocht gaat worden. Nu mogen alleen de gemeenten Venray en Gemert-Bakel meepraten. 

Een voorstel, in de vorm van een motie, hiervoor werd donderdagavond breed omarmd door de Land van Cuijkse gemeenteraad. In de motie (ingediend door GroenLinks en PvdA) wordt ook gevraagd om meer invloed op de uiteindelijke besluitvorming. Het college krijgt van de raad de opdracht samen op te gaan trekken met de twee gemeenten alsmede de provincies Noord-Brabant en Limburg.

Aanleiding zijn de zorgen in de regio over de plannen van het ministerie van Defensie om de luchthaven in Vredepeel in 2024 te heropenen.  In totaal wordt de verouderde F-16-vloot vervangen door 46 F-35-toestellen, waarvan er nu acht in Arizona (VS) staan om piloten op te kunnen leiden. 

Nu Leeuwarden ‘volgeboekt’ is, krijgt Volkel de rest van de toestellen met (als Defensie de plannen doorzet) De Peel als bijkantoor. Mocht de ingeslapen vliegbasis in Vredepeel door Defensie wakker worden geschud, dan komen daar twaalf F-35’s te staan. Defensie heeft aangegeven daar jaarlijks drie periodes van zes weken of een periode van 24 weken te willen vliegen. 

F35’s zorgen voor veel meer herrie dan bijvoorbeeld F-16’s. Gevreesd wordt voor geluidsoverlast en negatieve effecten op de volksgezondheid. Om de onafhankelijkheid van het onderzoek te garanderen, wil de gemeenteraad van Land van Cuijk nu ook kunnen meebeslissen over hoe de opzet ervan wordt.

Zie ook eerdere berichten: 

Taskforce in het Land van Cuijk voor Volkel en De Peel Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)

Veroorzaakt F-35 ongezond veel geluidsoverlast? (tv) Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)