Een F-35 scheert vlak over de daken in het Friese dorp Jelsum.
Een F-35 scheert vlak over de daken in het Friese dorp Jelsum. Foto: Ron Koenen

Veroorzaakt F-35 ongezond veel geluidsoverlast? (tv)

Regio

De inwoners van Friesland kunnen wel zeggen dat die F-35 ongezond veel geluidsoverlast veroorzaakt, maar is dat wel zo?

Moet ook onze regio zich zorgen maken als op vliegbasis De Peel in Vredepeel het nieuwste gevechtsvliegtuig wordt gestationeerd? De eerste F-35 die in Nederland onderdak kreeg, landde in oktober 2019 op vliegbasis Leeuwarden. Het squadron breidde daarna gestaag uit. De omwonenden leerden eerder te leven met de voorganger F-16, maar lukt dat ook met de F-35? Het I Love-team haalde verhaal in Friesland en zag en hoorde de F-35 met eigen ogen en oren.

Een paar feitjes: Vliegbasis Leeuwarden kreeg woensdag 12 januari de vijftiende F-35 in huis, waarmee het Friese F-35-squadron (zoals het er nu uitziet) compleet is. In het kielzog van nummer vijftien landde een zestiende toestel, bestemd voor Volkel. In het voorjaar verhuist dat toestel naar Volkel, de eerste F-35 die in Brabant onderdak krijgt.

In totaal wordt de verouderde F-16-vloot vervangen door 46 F-35-toestellen, waarvan er nu acht in Arizona (VS) staan om piloten op te kunnen leiden. Nu Leeuwarden ‘volgeboekt’ is, krijgt Volkel de rest van de toestellen met (als Defensie de plannen doorzet) De Peel als bijkantoor. Mocht de ingeslapen vliegbasis in Vredepeel door Defensie wakker worden geschud, dan komen daar twaalf F-35’s te staan. Defensie heeft aangegeven daar jaarlijks drie periodes van zes weken of een periode van 24 weken te willen vliegen.

Wat gaat dat voor deze regio betekenen? Met een bezoek aan de Friese dorpjes Jelsum en Marsum, die direct aan het vliegveld liggen, hoopt het I Love-team een tipje van de sluier op te lichten.

Voor het tv-verslag klik hier

Zie ook:

‘Meer vliegvelden voor mooie weidevogeltjes’ Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)

F-35-herrie geen ver-van-mijn-bed-show meer Al het nieuws uit Groeningen en Vierlingsbeek (ilovevierlingsbeekgroeningen.nl)  

De I Love-ploeg (cameraman Koen Klaassen en verslaggever Ron Koenen) neemt poolshoogte bij vliegbasis Leeuwarden.
De Friezen Geert Verf (links), Gerard Veldman en Albert Sinnema poseren bij het kombord van Jelsum.