Ook de F-35 neemt deel aan de oefening boven De Peel in Vredepeel.
Ook de F-35 neemt deel aan de oefening boven De Peel in Vredepeel. Foto: Persfoto

F-35 gaat vliegen boven De Peel, luchtverdedigers naar Slowakije

Regio

Boven de nu slapende vliegbasis De Peel in Vredepeel wordt van maandag 11 t/m donderdag 14 april gevlogen. De training staat in het teken van het aanvragen van luchtsteun. De militairen op de grond leggen met deze oefening een eindexamen af. 

De militairen die luchtsteun aanvragen worden ook Joint Terminal Air Controllers (JTAC) genoemd. De JTAC is een gekwalificeerde operator die in staat is om, vanuit een vooruitgeschoven positie, gevechtsvliegtuigen, aanvalshelikopters en bewapende UAV’s aan te sturen boven het inzetgebied. De JTAC wordt vaak gezien als een missie-essentiële functie vanwege het belang van luchtsteun bij hedendaagse Speciale Operaties. De militairen volgen de opleiding bij de School Grond-Lucht Samenwerking.

In totaal worden er meerdere JTAC’ers gekwalificeerd in week 15 en ze leggen hiervoor een eindexamen af in een levensecht scenario. Er wordt gevlogen met de F-16, F-35, L-39 Albatros of Apache-gevechtshelikopter op maandag 11 april 12.00 - 17.30 uur, dinsdag 12 april 10.30 - 17.30 uur, woensdag 13 april 09.30 - 15.30 uur en donderdag 14 april 09.30 - 15.30 uur.

‘Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd’, zo meldt Defensie in een burenmailing.

In diezelfde mailing wordt tevens aangekondigd dat de luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando op de kazerne in  Vredepeel  met het Patriot-wapensysteem naar verwachting in week 15 naar Slowakije vertrekken om zo de bondgenootschappelijke afschrikking te versterken en om het Slowaaks grondgebied en zijn inwoners te beschermen tegen eventuele dreigingen vanuit de lucht. Slowakije grenst aan het in oorlog met Rusland verkerende Oekraïne. De Patriots zijn operationeel voor een periode van maximaal zes maanden. 

De Patriot is een grond-luchtgeleidewapensysteem waarmee vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten zijn uit te schakelen. Dat kan tot op 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer. Burgers in de regio kunnen de luchtverdedigers en de voertuigen met het materieel tegenkomen bij de verplaatsingen over de weg.

Voor klachten over militair vliegverkeer kunnen burgers het online klachtenformulier gebruiken. 

Wanneer mogelijk laat Defensie vooraf weten welke militaire vliegbewegingen afwijken van de gebruikelijke vluchten. Deze informatie staat op de pagina Vliegbewegingen.

Zie ook eerder bericht:

https://www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/nieuws/regio/92691/ook-land-van-cuijk-wil-stem-in-besluit-vliegbasis-de-peel