Marjolein de Bruin: "Wat de gemeente doet, heeft echt invloed op het leven van mensen."
Marjolein de Bruin: "Wat de gemeente doet, heeft echt invloed op het leven van mensen." Foto: Persfoto

‘Met partijen die alles afkeuren, komen we niet verder’

Vierlingsbeek

Op woensdag 24 november worden de gemeenteraadsverkiezingen in het Land van Cuijk gehouden. In aanloop naar deze tussentijdse (herindelings)verkiezingen legt de redactie van www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl een aantal kandidaten van verschillende partijen, maar (natuurlijk) afkomstig uit Vierlingsbeek en Groeningen, een aantal vragen voor. Vandaag Marjolein de Bruin uit Vierlingsbeek, nummer 27 op de lijst van GroenLinks-PvdA. 


Ja, Marjolein, hoelang ben je al politiek actief en wat is er leuk aan?
“Ik ben al heel lang politiek actief. Eerst bij de schoolraad op het Elzendaal en in de studentenraad en op een gegeven moment ben ik lid geworden van de PvdA. Het is leuk omdat je zo een ‘kijkje in de keuken’ kan nemen: hoe worden zaken geregeld, wat speelt er allemaal in mijn omgeving? Je leert heel veel over andere vakgebieden. Als burgerraadslid bij de gemeente Boxmeer moest ik opeens stukken lezen over wegenonderhoud en afvalverwerking. Oké, er wordt af en toe ook wat geruzied. Je leert dan ook veel over het menselijk gedrag, en over jezelf. En je moet heel wat stukken doornemen, wil je je werk goed doen. Kortom, het is een taaie maar interessante hobby.”

Waarom past de lijst GroenLinks-PvdA bij jou?
“Ik ben partijtrouw. Ik heb in mijn studententijd gekozen voor de PvdA en daar blijf ik bij. Ik hou er niet van om te gaan shoppen bij verschillende partijen. Het wil echt niet zeggen dat ik het altijd eens ben met de keuzes of acties van partijgenoten. Maar in de grote lijnen ben ik het met het meeste eens waar de PvdA voor staat.”

Ben jij lid van de PvdA of van GroenLinks?
“De PvdA dus, sinds lange tijd.”

Waarom is het verstandig om op GroenLinks-PvdA te stemmen? We hebben toch ook dorpslijsten? 
“Een voordeel van een landelijke partij is dat lokale afdelingen steun kunnen krijgen op allerlei fronten. De PvdA, maar ook andere landelijke partijen, hebben allerlei trainingen voor raadsleden. Er zijn verschillende kennisnetwerken. Ik zit zelf in het bestuur van PvdA Brabant. We organiseren bijeenkomsten zodat Brabantse gemeenteraadsleden elkaar treffen en van elkaar kunnen leren. Het heeft geen zin om per gemeente het wiel steeds opnieuw uit te vinden. Een gemeenteraadslid van een landelijke partij staat er dus niet alleen voor. Er staat een heel netwerk achter haar/hem.”

Wat vind jij belangrijk? Met andere woorden: waar sta jij voor?
“Poeh, dat is een brede vraag. Er is zoveel om voor te staan. Voor onze regio wil ik graag zien dat het een interessante vestigingsplaats is voor jongeren en gezinnen. Dit betekent dat de voorzieningen in de dorpen op niveau moeten blijven en dat er geschikte woningen beschikbaar zijn. Dit vraagt goede afstemming tussen de gemeente, bouwbedrijven, kinderopvang, winkels, etc. etc. Niemand kan daar in z’n eentje voor zorgen. De gemeente speelt wel een belangrijke rol om al deze partijen bij elkaar te brengen. Een ander punt dat me nauw aan het hart ligt is de bescherming van het Maasheggengebied. Het gebied heeft sinds een paar jaar de Unesco-status. Maar we hebben deze status nog niet goed ingezet. Ik zou graag zien dat de Maasheggen een belangrijke spil worden voor kleinschalig en duurzaam toerisme in Land van Cuijk, zodat er ook een (economisch) belang is om het gebied te beschermen. Zo kunnen zowel de bezoekers als wij - de bewoners - blijven genieten van het unieke gebied.”

Je staat op plek 27. Je hebt weinig kans om in de raad te komen, of niet?
“Dat klopt inderdaad. Met een bijna voltijdbaan, gezin, PvdA Brabant-bestuur, Kerst Sing Along heb ik genoeg te doen. Je doet het goed of je doet het niet.”

Had je liever hoger gestaan?
“Nee hoor, ik heb me specifiek aangemeld als lijstduwer. Of je nu op 10 of 30 staat, dat maakt niet uit. Dat deel van de lijst is vrij willekeurig.”

De nieuwe gemeente Land van Cuijk telt 33 kernen. Wordt of is dat een probleem, denk je?
“Een gemeente heeft een behoorlijk zware taak. Er moet onderhandeld worden met projectontwikkelaars en grote bedrijven. Het is fijn als je dan medewerkers hebt die zich daarin kunnen specialiseren, dat ze met het bekende bijtje kunnen hakken. Dat komt de kwaliteit van de gemeente ten goede. Dat zie ik als groot voordeel van een grote gemeente. De vele kernen en de uitgestrektheid van onze gemeente, ja, dat wordt buffelen voor onze raadsleden. De gemeentelijke politici zullen flink aan de bak moeten om hun oren overal te luister te leggen. En laten wij, de burgers, ze helpen door ze weg te lokken uit de raadszalen. Nodig ze regelmatig uit en ga in gesprek.”

Het mfa in Vierlingsbeek. Een heet hangijzer. Wat is jouw mening? Mfa in de kerk of in Joffershof? 
“Het doet me echt verdriet om te zien dat mensen, die zich allemaal op hun eigen manier inzetten voor het dorp, elkaar in de haren zijn gevlogen. Ik hoop dat de gemoederen weer snel tot bedaren en mensen elkaar weer de hand schudden. Er is veel te veel emotie in de discussie geslopen. Mensen voelen zich emotioneel betrokken bij een bepaalde locatie. Maar aan beide locaties zitten ook nadelen. We moeten hier weer nuchter naar kijken. Als dorp hebben we niets aan een mfa die niet rendabel is of waar verenigingen zich niet thuis voelen. Als we nù een verkeerde keuze maken, zitten we over een paar jaar met de gebakken peren. Het werkt wellicht in ons voordeel dat het raadsbesluit doorgeschoven is en een nieuwe groep raadsleden naar dit besluit kijkt.”

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
“Ik hoop met name dat mensen onderbouwd stemmen. Niet van ‘Och, Jantje of Pietje ken ik. Daar zet ik mijn kruisje neer’. Wat de gemeente doet, heeft echt invloed op het leven van mensen. Zorg aan kinderen die een extra steuntje nodig hebben. Hoelang zit een kind in de taxi om naar het speciaal onderwijs te gaan? Hoe kan een mantelzorger ontlast worden? Als je wilt dat alles uit de kast gehaald wordt om deze mensen te steunen, dan moet je op een progressieve fractie stemmen als GroenLinks-PvdA.”

Wat zijn jouw politieke ambities? Op termijn wethouder worden? Of landelijk actief worden?
“Ik zie mijzelf nog wel eens een rol opnemen in de voltijdspolitiek. Maar eerst ga ik genieten van onze lieve kinderen. Professionele politici werken dag en nacht, en dat past nu niet in mijn leven.”

Wat zou je het liefst anders zien binnen de landelijke en/of lokale politiek?
“Dat stemmers zich niet laten misleiden door partijen die overal op tegen zijn. Het is makkelijk om overal tegen aan te schoppen en wantrouwen te stimuleren. Ik weet ook wel dat er zaken mislopen. Kijk maar naar de toeslagenaffaire. Schandalig wat daar gebeurd is. Maar er zijn ook heel veel zaken goed geregeld in Nederland. Ik heb de eerste 10 jaar van mijn werkzame leven in Oost-Europa en Afrika gewerkt. Ik weet dus ook hoe slecht overheden kunnen functioneren. Ik wil graag zien dat Nederlanders dat wàt we hebben, beter op waarde schatten. Met partijen die alles afkeuren, komen we niet verder. Zij zijn een rem op onze ontwikkeling en niet ‘de redders’ die zij beweren te zijn.”

Wat vind je mooi aan of in Vierlingsbeek?
“De ruimte, het Maasheggengebied, dat je altijd een bekende tegenkomt bij de supermarkt, dat we als dorp zoveel organiseren.”

En aan of in Groeningen?
“Om heel hard over de dijk bij de Lemse Kuul te fietsen het dorp in of richting de Maasheggen. Dit geeft altijd een gevoel van vrijheid.”

Wil je nog iets anders kwijt?
“Als ik zeg dat ik actief ben in de politiek, dan krijg ik nog wel eens een scheve blik. ‘O jee, ze is zeker een baantjesjager, machtsbelust, etc.’. Maar de meeste politici, zeker op het lokale niveau, zijn politiek actief uit sociale betrokkenheid en omdat ze zorg willen dragen voor hun omgeving. Men wil het goede doen. Laten we ervoor zorgen dat we onze LvC-politici voeden met ideeën en wensen uit de zuidkant van de gemeente. Zeker in onze grote gemeente Land van Cuijk is dat extra van belang.”